DomoviCŠOD OE Čebelica

CŠOD OE Čebelica

Naslov
Dolenja vas pri Čatežu 19, 8212 Velika Loka
Kontakt
Damjan Volkar
E-pošta
cebelica@csod.si
Telefon
07 348 90 12
Mobilni telefon
031 607 570


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: Počitnice v deželi škrata Čateža
Program: Čateške dogodivščine
Spletna prijava

ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                    FOTOGALERIJA
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

 

Ko se z Zaplaza zazreš proti razigrani dolenjski pokrajini, ti srce zaigra ob tej neskončni lepoti, ki je bila in je še vir in navdih umetnikom, romarjem n popotnikom. V daljavi te pozdravljajo Gorjanci, Kum in Snežnik, izkušenejši opazovalci pa razširijo svoja obzorja tudi preko meja. Če preusmeriš pogled nekoliko bliže, te pozdravijo dolenjski griči, ki so, kakor jih je naslikal likovni samorastnik Viktor Magyar – nekoč učitelj na Čatežu – kot naokoli obrnjeni klobuki. In sredi teh narobe obrnjenih klobukov se nam nasmiha dom Čebelica, ki že dobrih 25 let v svoja nedrja sprejema učence iz vseh koncev in krajev Slovenije. Vsekakor jim ostanejo v spominu prijazni ljudje, katerih dobrotljivost je v Popotovanju od Litije do Čateža pred dobrimi 160 leti, opisal Fran Levstik. In Levstikova pot je vsako leto na Martinovo pravi magnet za popotnike, ki se, ob kaki drugi priliki, radi sprehodijo po zanimivi, s številnimi redkimi drevesi poraščeni gozdni poti Zaplaške stezice. Na svoji poti pa ne morejo mimo romarske cerkve na Zaplazu, ki jo krasijo pisani vitraži in mozaik Marka Rupnika. Ta barvitost pokrajine in umetniških del pa se odraža tudi v pisanem programu, ki ga dom Čebelica ponuja svojim obiskovalcem.

Dom je bil odprt jeseni 1995, ko je bila končana prenova bivše podružnične šole Čatež. CŠOD Čebelica je bil med prvimi, ki je začel s programom zgodnjega naravoslovja za učence 3. in 4. razreda. Ta temelji predvsem na razvijanju spretnosti učencev v opazovanju s pomočjo vseh čutil ter na odkrivanju in raziskovanju. S tem otroku približamo naravo ter mu omogočimo njeno celostno dojemanje. Ob raziskovalnem delu na terenu učenci spoznavajo značilnosti posameznih ekosistemov ter opazujejo spremembe in vplive človeka na okolje. Športne aktivnosti potekajo tako v čudoviti naravi kot na igrišču doma Čebelica.

Do CŠOD Čebelica se lahko pripeljemo po glavni cesti iz Ljubljane, Novega mesta in Sevnice preko Trebnjega. Možen je tudi dostop v kombinaciji vlak-avtobus preko Litije ali Velike Loke, s predhodnim dogovorom s SŽ.

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …