Kras in Primorje

Kras in Primorje

Kontakt: Nina Peca
E-pošta: nina.peca@csod.si; dc@csod.si
Mobilni telefon:  051 692 648

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

V okviru ekskurzije Kras in Primorje ponujamo kombinacijo različnih vsebin in s tem omogočamo učencem, da spoznajo različne pokrajine od kraškega do priobalnega sveta v enem dnevu. Osnovni program ekskurzije zajema kraški rob in obisk Svete jame pri Socerbu, vas Črni Kal in Krajinski park Strunjan. V dogovoru s šolo pa lahko ekskurzijo in učne vsebine prilagodimo in sestavimo program glede na potrebe šole, možne so kombinacije sledečih tematskih sklopov:

  • Kraški rob in Sveta jama pri Socerbu,
  • Krajinski park Strunjan,
  • školjčna sipina pri Ankaranu,
  • vas Črni Kal z nagnjenim zvonikom in Benkovo hišo,
  • ogled Luke Koper,
  • jama Dimnice in okolica,
  • sprehod od Strunjana do Portoroža po trasi nekdanje ozkotirne železnice Porečanke.

Program se začne pri gradu Socerb, kjer se razgledamo preko Tržaškega zaliva, z razgledišča spoznamo tipe obal v Tržaškem zalivu in kako se je s svojimi dejavnostmi na relief prilagodil človek. V Sveti jami, nekoč podzemna cerkev - edina v Sloveniji, se spustimo do ostankov vinske kleti in se seznanimo z jamsko klimo in nastankom kraških votlin. Naravno rastje in posledice pogozdovanja Krasa spoznamo v razpadajočem borovem nasadu na poti do delane vrtače. Nato se odpeljemo v Krajinski park Strunjan. Strunjanski polotok je območje edinstvene naravne in kulturne dediščine. Severna obala je izjemna zaradi geoloških in geomorfoloških pojavov, obsredozemskega rastja in pestrega življenja v bibavičnem pasu. Območje krajinskega parka ohranja tudi kulturno dediščino, kot je Strunjanski križ in cerkev Marijinega prikazanja. Južna terasirana pobočja asimetrične doline se spuščajo proti lagunski obali, na kateri so urejene soline. V solinah spoznamo tradicionalno pridelavo soli in prilagoditve živega sveta ter sožitje človeka z naravnimi danostmi: od zdraviliškega turizma do marikulture. V podnožju klifov spoznamo procese, ki jih oblikujejo, ter nastanek fliša.

Delo bo potekalo v dveh skupinah (če je več oddelkov), ki se bodo delile tudi v manjše delovne skupine. 

Program izvajamo preko celega leta in ga prilagajamo vremenskim pogojem. 

Trajanje od 9.00 do 15.30.

Mesto srečanja: po dogovoru. Običajno ob 9.00 parkirišče pri OMV bencinskem servisu, Mestni trg 7 v Kozini.

Stroški (šolsko leto 2023/24):

2,5 EUR/otroka za stroške CŠOD.

Ostala doplačila glede na dokončno oblikovanje programa:

2,5 EUR/otroka za vstopnino v Sveto jamo,

3 EUR/otroka za vstopnino v jame Dimnice,

ogled Luke Koper po veljavnem ceniku Luke Koper.

Oprema: Otroci naj imajo opremo primerno vremenskim razmeram na dan izvedbe dejavnosti:
pohodno obutev (tudi kaj za preobuti in preobleči), nahrbtnik, malico, pelerino in dežnik, repelent za klope, pisalo, podloge za pisanje za manjše skupine, primeru obiska Svete jame ali jame Dimnice tudi obvezno baterijsko svetilko in toplejšo obleko (temperatura zraka se giblje od –3° do +10 °C).

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …