Kraški rob.

Kraški rob.

Kontakt: Franc Malečkar, Violeta Lovko
E-pošta: dimnice@csod.si
Telefon: 051 692 648
Mobilni telefon: 051 692 648, 031 362 800

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

V dnevnem centru CšOD izvajamo naravoslovne in kulturne dneve na Kraškem robu oz. Bržaniji, slikovitem, stopnjastem prehodu med Krasom in šavrinijo, kraškim in normalnim površjem, celinskim in sredozemskim podnebjem in rastjem. Meje, od srednjega veka do danes, so pustile bogato kulturno dediščino. Strokovno izpiljeni programi se dobro vključujejo v šolski učni načrt (zgodovina, etika, geografija, naravoslovje, družba). Prilagojeni so predznanju otrok in letnim časom. Pomembnejša prednost učenja v naravi je aktivno spoznavanju interakcije naravnih in družbenih elementov, ki jo oblikujejo.

S skupinami se srečamo pri gradu Socerb (nedaleč od avtocestnega izvoza Kastelec), na razglednih ostankih utrdbe prazgodovinskega Trsta. Predamo skupinam delovne liste in se spoznamo z geografskimi značilnostmi Tržaškega zaliva in Kraškega roba. Ustavimo se ob tipih obal, razvoju ozemlja, rabi prostora, multietničnosti, razvoju površja severozahodne Istre, življenju ob/z mejo, borovih plantažah. Nato se podamo v Sveto jamo, značilno jamo Matičnega krasa, ki jo odlikuje klima (hladnica) in sožitje človeka z naravo nekoč in danes. To je edina podzemna cerkev pri nas, v kateri mašuje reinkarnirani sv. Socerb. Iz vhodne dvorane se spustimo do ostankov vinske kleti, beležimo speleoklimatske in speleogenetske elemente ter jamsko živalstvo.
Nadaljujemo po kolovozu peš preko Socerbsko-podgorskega krasa do kraškega polja (vala) Kastelec. Razvozlamo nastanek kraškega polja z izgonsko strugo in steljnikom, rastje in rabo tal v odvisnosti od kamninske podlage, kot so vrtače in delane terase, prst, lego naselja, kamnito dediščino, šališ, kal, mikro-makro kraške oblike…. Če imamo dovolj časa, se spustimo z avtobusom ali peš v Osp, kjer opazujemo makijo s črničevjem, zatrep, vokliški izvir, zaradi svetlobe ukrivljene stalaktite in utrdbo-tabor na vhodu v jamo, športno plezanje in sobivanje turizma z varovanjem narave. Program sklenemo z evalvacijo in podelitvijo praktičnih nagrad najuspešnejšim delovnim skupinam.
 
Nekatere skupine so odločijo za nadaljevanje programa s spoznavanjem naravoslovnega in kulturnega pomena Trsta, slovenskih pljuč po Cankarju, Krajinskega parka Strunjan s solinami in abrazijsko obalo v sovdanu, koprskega pristanišča ali z vzponom na Slavnik.
 
PROGRAM
 
 

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …