DomoviCŠOD OE Rak

CŠOD OE Rak

Naslov
Rakov Škocjan 2, p.p. 63, 1380 Cerknica
Kontakt
Dejan Putrle
E-pošta
rak@csod.si
Telefon
01 709 34 61
Mobilni telefon
031 607 579


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: Poletne dogodivščine v gozdu in kraških jamah
Program: Varuhi Zemlje
Spletna prijava

ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                    FOTOGALERIJA
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

Ob vznožju gozdnatih Javornikov, ki predstavljajo del slovenskega dinarskega sveta, leži Rakov škocjan. To je eno najstarejših zavarovanih naravnih območij v Sloveniji (od leta 1949). Znano je po izjemnih kraških posebnostih: naravni mostovi, ponikalnice, izvirne in ponorne kraške jame... Zaradi zakraselih apnenčastih tal ni površinskih voda in studencev, ker voda kljub obilnim padavinam ne ostane na površju, ampak ponikne v kraško podzemlje. Edina izjema je reka Rak, ki dobiva vodo pod zemljo iz Cerkniškega jezera in Javornikov in jo po kratkem površinskem teku spet prepusti kraškemu podzemlju. V zunanjem pasu zavarovanega območja leži na veliki gozdni jasi CŠOD Rak, ki je bil leta 1994 iz nekdanje gozdarske koče preurejen v dom za izvajanje programov šole v naravi.

Dom obdajajo obsežni jelovo-bukovi gozdovi, ki se v Sloveniji raztezajo od hrvaške meje do Trnovskega gozda. Poleg običajnih gozdnih živali so se tu ohranili nekateri redki in ogroženi veliki sesalci (rjavi medved, volk, ris, divja mačka). V bližini doma je veliko zanimivih biotopov z bogato floro in favno.

Program šole v naravi v CŠOD Rak temelji na spoznavanju kraških pojavov, gozda, njegovih prebivalcev in življenja v podzemnih jamah. Na razpolago so avdio-vizualna sredstva in učila. Bogata izbira športnih rekvizitov omogoča številne dejavnosti: kolesarjenje, lokostrelstvo, jamsko plezanje, vožnjo s kanuji, namizni tenis in igre z žogo. Rakov škocjan je idealno izhodišče za pohodništvo po gozdnih  poteh. V dolini je urejena naravoslovna učna pot, opremljena s pojasnjevalnimi tablami.

Do CŠOD Rak pridete po avtocesti Ljubljana-Postojna, izvoz Unec, kjer  zavijete levo za Unec in v vasi na lokalno cesto proti Postojni ter sledite kažipotom za Rakov škocjan ( 4 km).

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …