DomoviCŠOD OE Rak

CŠOD OE Rak

Naslov
Rakov Škocjan 2, p.p. 63, 1380 Cerknica
Kontakt
Dejan Putrle
E-pošta
rak@csod.si
Telefon
01 709 34 61
Mobilni telefon
031 607 579


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: Poletne dogodivščine v gozdu in kraških jamah

Program

V CŠOD Rak imamo vse pogoje, da po napornem šolskem letu zadihamo s polnimi pljuči v prelepi naravi in v dobri družbi.

Med poletnimi aktivnimi počitnicami bomo velik poudarek namenili medsebojnemu druženju, družabnim in socialnim igram ter odkrivanju neokrnjene narave Krajinskega parka Rakov Škocjan.

Preizkusili se bomo v lokostrelstvu, plezanju po naravni steni s spustom z vrvno žičnico, če bodo ugodni pogoji tudi v veslanju s kanuji po reki Rak. Preiskali bomo vse kotičke Rakovega Škocjana: gozdove z njihovimi prebivalci, udorne doline z Zelškimi jamami, Tkalca jamo ter velikim in malim naravnim mostom. Nastavili bomo nočno kamero ter tako 'ujeli' tudi večje gozdne prebivalce, ki se nam v živo po navadi ne prikažejo. Naučili se bomo nekaterih veščin preživetja v naravi, ob večerih pa se bomo zabavali na večernem sprehodu po gozdu, ob igrah in ustvarjalnih delavnicah. Zadnji večer se bomo družili ob ognju, kaj okusnega spekli, zapeli kakšno pesem, za posladek pa si bomo že prej spekli prave domače buhteljne - seveda jih bo potrebno še tople pojesti. Zadnji dan, ko bomo imeli okolico že 'v malem prstu', se bomo preizkusili še v zabavnem tekmovanju med skupinami - orientaciji.

Bližnja okolica CŠOD Rak z reko Rak, velikim naravnim mostom, ponorno Tkalca jamo in cesto, po kateri se boste pripeljali do nas.

Cena počitniškega programa vključuje: 5 nočitev, štiri obroke dnevno, izvedbo programa preko celega dneva, ki ga izvajajo učitelji usposobljeni za poučevanje na prostem, uporabo didaktičnih pripomočkov in športnih rekvizitov, pet turističnih taks

Doplačilo
Doplačila ni.

Dostop:
Do doma Rak pridete po avtocesti Ljubljana - Postojna, izvoz UNEC tam zavijete levo, vozite 500 m do Unca, nato zavijete desno na lokalno cesto proti Postojni in sledite rjavim kažipotom za Rakov Škocjan (4 km).

Pričakujemo vas med 16.00 in 17.00 uro.

Oprema:

Osebni dokumenti: Za bivanje: Oblačila in obutev: Za šport in razvedrilo:
kartica zdravstvenega zavarovanja 1 rjuha, 1 prevleka za odejo, prevleka za vzglavnik spodnje perilo pisalni in risalni pribor
  pribor za osebno higieno nogavice (dovolj dolge, da segajo vsaj 2 prsta nad pohodne čevlje - v nasprotnem primeru pa obliže za žulje) manjši nahrbtnik za pohode
  platnena vreča za umazano perilo pižama loparji in žogice za namizni tenis
  2 brisači trenirka loparji za badminton in žogice
  mazilo ali sprej proti klopom kratke in dolge hlače razne družabne igre
  plastenka za pijačo kratke in dolge majice  
  ročna svetilka debelejši pulover  
  sončna očala vetrovka  
  krema za sončenje kapa  
    telovadni copati  
    sobni copati  
    močnejši planinski čevlji za pohode  
Program: Varuhi Zemlje
Spletna prijava

ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                    FOTOGALERIJA
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

Ob vznožju gozdnatih Javornikov, ki predstavljajo del slovenskega dinarskega sveta, leži Rakov škocjan. To je eno najstarejših zavarovanih naravnih območij v Sloveniji (od leta 1949). Znano je po izjemnih kraških posebnostih: naravni mostovi, ponikalnice, izvirne in ponorne kraške jame... Zaradi zakraselih apnenčastih tal ni površinskih voda in studencev, ker voda kljub obilnim padavinam ne ostane na površju, ampak ponikne v kraško podzemlje. Edina izjema je reka Rak, ki dobiva vodo pod zemljo iz Cerkniškega jezera in Javornikov in jo po kratkem površinskem teku spet prepusti kraškemu podzemlju. V zunanjem pasu zavarovanega območja leži na veliki gozdni jasi CŠOD Rak, ki je bil leta 1994 iz nekdanje gozdarske koče preurejen v dom za izvajanje programov šole v naravi.

Dom obdajajo obsežni jelovo-bukovi gozdovi, ki se v Sloveniji raztezajo od hrvaške meje do Trnovskega gozda. Poleg običajnih gozdnih živali so se tu ohranili nekateri redki in ogroženi veliki sesalci (rjavi medved, volk, ris, divja mačka). V bližini doma je veliko zanimivih biotopov z bogato floro in favno.

Program šole v naravi v CŠOD Rak temelji na spoznavanju kraških pojavov, gozda, njegovih prebivalcev in življenja v podzemnih jamah. Na razpolago so avdio-vizualna sredstva in učila. Bogata izbira športnih rekvizitov omogoča številne dejavnosti: kolesarjenje, lokostrelstvo, jamsko plezanje, vožnjo s kanuji, namizni tenis in igre z žogo. Rakov škocjan je idealno izhodišče za pohodništvo po gozdnih  poteh. V dolini je urejena naravoslovna učna pot, opremljena s pojasnjevalnimi tablami.

Do CŠOD Rak pridete po avtocesti Ljubljana-Postojna, izvoz Unec, kjer  zavijete levo za Unec in v vasi na lokalno cesto proti Postojni ter sledite kažipotom za Rakov škocjan ( 4 km).

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …