DomoviCŠOD OE Rak

CŠOD OE Rak

Naslov
Rakov Škocjan 2, p.p. 63, 1380 Cerknica
Kontakt
Dejan Putrle
E-pošta
rak@csod.si
Telefon
01 709 34 61
Mobilni telefon
031 607 579


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: Poletne dogodivščine v gozdu in kraških jamah

Program

Na domu Rak imamo vse pogoje, da po napornem šolskem letu zadihamo s polnimi pljuči v prelepi naravi in v dobri družbi.

Med poletnimi aktivnimi počitnicami bomo velik poudarek namenili medsebojnemu druženju, družabnim in socialnim igram ter odkrivanju neokrnjene narave Krajinskega parka Rakov Škocjan.

Preizkusili se bomo v lokostrelstvu, plezanju po naravni steni s spustom z vrvno žičnico, če bodo ugodni pogoji tudi v kolesarjenju do Cerkniškega jezera in veslanju s kanuji po reki Rak. Preiskali bomo vse kotičke Rakovega Škocjana: gozdove z njihovimi prebivalci, udorne doline z Zelškimi jamami, Tkalca jamo ter velikim in malim naravnim mostom. Nastavili bomo nočno kamero ter tako 'ujeli' tudi večje gozdne prebivalce, ki se nam v živo po navadi ne prikažejo. Naučili se bomo nekaterih veščin preživetja v naravi, ob večerih pa se bomo zabavali na večernem sprehodu po gozdu, ob igrah in ustvarjalnih delavnicah. Zadnji večer se bomo družili ob ognju, kaj okusnega spekli, zapeli kakšno pesem, za posladek pa si bomo že prej spekli prave domače buhteljne - seveda jih bo potrebno še tople pojesti. Zadnji dan, ko bomo imeli okolico že 'v malem prstu', se bomo preizkusili še v zabavnem tekmovanju med skupinami - orientaciji.

Dejavnosti bodo seveda prilagojene vremenskim razmeram in morebitnim takratnim veljavnim ukrepom glede preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

 

Bližnja okolica doma Rak z reko Rak, velikim naravnim mostom, ponorno Tkalca jamo in cesto, po kateri se boste pripeljali do nas.

Doplačilo
Doplačila ni.

Dostop:
Do doma Rak pridete po avtocesti Ljubljana - Postojna, izvoz UNEC tam zavijete levo, vozite 500 m do Unca, nato zavijete desno na lokalno cesto proti Postojni in sledite rjavim kažipotom za Rakov Škocjan (4 km).

Pričakujemo vas med 16.00 in 17.00 uro.

Oprema:

Osebni dokumenti: Za bivanje: Oblačila in obutev: Za šport in razvedrilo:
kartica zdravstvenega zavarovanja 1 rjuha, 1 prevleka za odejo, prevleka za vzglavnik spodnje perilo pisalni in risalni pribor
  pribor za osebno higieno nogavice manjši nahrbtnik za pohode
  platnena vreča za umazano perilo pižama loparji in žogice za namizni tenis
  2 brisači trenirka loparji za badminton in žogice
  mazilo ali sprej proti klopom kratle in dolge hlače razne družabne igre
  plastenka za pijačo kratke in dolge majice  
  ročna svetilka debelejši pulover  
  sončna očala vetrovka  
  krema za sončenje kapa  
    telovadni copati  
    sobni copati  
    močnejši planinski čevlji za pohode  
       
Program: Varuhi Zemlje

Program

Na domu Rak imamo vse pogoje, da po šolskem letu ponovno zadihamo s polnimi pljuči v prelepi naravi in v dobri družbi.

Ker v današnjem času vedno manj časa preživljamo v naravi, z njo izgubljamo stik in védenje, da je naše življenje in preživetje z njo tesno povezano. To, da se vedno bolj zapiramo med štiri stene in 'oborožujemo' z vedno večjimi ekrani, naše odvisnosti od narave ne spremeni, spreminja pa naš odnos do nje. Ta je vedno slabši, ravno v časih, ko narava potrebuje boljši odnos. Zato smo se v našem drugem terminu letošnjih aktivnih počitnic odločili za izvedbo programa Varuhi Zemlje.

Gre za preizkušen, licenčni program, prilagojem otrokom starosti med 9 in 11 let. Spodbuja njihovo domišljijo, vzbuja pozitivna čustva do narave, omogoča razumevanje osnov ekologije in vzgaja varuhe Zemlje.

Ker sam program v celem tednu pušča še dovolj časa za druge dejavnosti, bomo poudarek namenili tudi medsebojnemu druženju, družabnim in socialnim igram, športu ter odkrivanju neokrnjene narave Krajinskega parka Rakov Škocjan.

Dejavnosti bodo seveda prilagojene vremenskim razmeram in takratnim morebitnim veljavnim ukrepom glede preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

​Zaradi značilnosti programa, odstopanja v starosti otrok (od 9 do 11 let) niso možna.