Bled z otokom in Blejski grad

Bled z otokom in Blejski grad

Kontakt: Urša Kavalar – Pobegajlo
E-pošta: copova@csod.sidc@csod.si
Mobilni telefon: 031 550 513

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

»Dežela Kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta podoba raja«, je zapisal že France Prešeren v Krstu pri Savici. Blejsko jezero z otokom in Blejski grad sodita  med najbolj obiskane in fotografirane znamenitosti Slovenije. Na kulturnem dnevu bodo učenci spoznali naravne in  kulturne značilnosti Blejskega kota, ki so pogojevale razvoju turizma od začetnih romanj na otok k boginji Živi, preko Riklijevega zdraviliškega turizma do mondenega turizma in današnjega trajnostno usmerjenega turizma. Na sprehodu po samem kraju bomo videli različne nastanitvene objekte, spremljevalno turistično infrastrukturo, spoznali zgodovino kraja, pozitivne in negativne vplive turizma na pokrajino in življenje lokalnega prebivalstva.

Obiskali bomo Blejski grad, od koder se bomo orientirali po pokrajini. Ob lepem vremenu je s terase čudovit razgled na jezero z otokom, na planote, na Julijske Alpe in Karavanke ter na  Ljubljansko kotlino. Ogledali si bomo grajsko kapelo, razstavo ter grajsko tiskarno. Ste vedeli, da je na gradu prespal tudi Primož Trubar? Tudi njemu je posvečena ena od sob.

S pletno se bomo odpeljali do Blejskega otoka, ki je bil že v davni preteklosti zelo pomemben romarski kraj k svetišču boginje Žive. Danes je otoška cerkev posvečena Mariji. V otoški cerkvi zvoni zvon želja. Na otoku so še druge stavbe in sicer prosto stoječi zvonik, kaplanija, proštija, mežnarija.

Osmošolci in devetošolci lahko dan nadgradijo z obiskom šolskega hotela Astoria, kjer bodo spoznali poklice v hotelirstvu in si ogledali šolske hotelske učilnice.

Trajanje: od 9.00 do 13.00.

Mesto srečanja:
Parkirišče za avtobuse na Bledu (ob Mercatorju; ulica Jule Vovk Molnar).

Stroški (šolsko leto 2023/24):
Vstopnina na Blejski grad: 6 € (naročilnica).

Prevoz s pletno na otok ter vstopnina v otoško cerkev: 8 €  oz. 12,50 € (1. do 5. razred) ter 10 €  oz. 14,50 € (6. do 9. razred)  (naročilnica).

Prispevek za CŠOD: 2 € na učenca (naročilnice ne potrebujete).

   

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …