Po Prešernovih stopinjah.

Po Prešernovih stopinjah.

Naslov: CŠOD DC Čopova hiša
Kontakt: Urša Kavalar – Pobegajlo
E-pošta: preseren@csod.sidc@csod.si
Mobilni telefon: 031 550 513

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica

Program “Po Prešernovih stopinjah” nas vodi v tri slovenske kraje, ki so najbolj zaznamovali pesnikovo življenje (Ljubljana, Kranj, Vrba). Učenci spoznajo Prešernovo življenje, delo ter pomen za Slovence. Program je namenjen predvsem učencem osmega in devetega razreda osnovnih šol ter dijakom srednjih šol kot dopolnitev šolskega znanja. Vzgojno izobraževalni programi zajemajo teme s področja slovenskega jezika, etnologije, zgodovine, geografije, umetnostne zgodovine.

 
Cilji:
· spoznati obdobje, zgodovinske, politične in gospodarske razmere časa, v katerem je živel Prešeren,
· spoznati kraje, s katerimi je povezano Prešernovo življenje in delo,
· spoznati življenje in delo Franceta Prešerna,
· spoznati pomen njegovih pesmi za Slovence,
· poglobiti znanje pridobljeno v šoli,
· spoštovati kulturno dediščino,
· spoznati razlike med življenjem nekoč in danes.
 

     

1.   LJUBLJANA

V Ljubljani je Prešeren preživel največ let svojega življenja (leta šolanja do odhoda na Dunaj ter službena leta do leta 1846). Tu je spoznal ljubezen svojega življenja in pesniški navdih - Primičevo Julijo, tu je spoznal mati svojih treh otrok - Ano Jelovškovo, doživel bridka življenjska razočaranja ob smrti dveh najboljših prijateljev - Matije Čopa in Andreja Smoleta, ustvaril je svoje najlepše pesnitve (Gazele, Sonetni venec, Sonete nesreče...) in nenazadnje so bile v Ljubljani tiskane tudi njegove Poezije.

Sprehodili se bomo do lokacij, ki so zaznamovale Prešernovo življenje.

2.   KRANJ
Leta 1846 je Prešeren po mnogih prošnjah končno dobil svojo odvetniško pisarno, a le za kratek čas, saj je 8. februarja 1849 tu umrl. V Kranju je tudi pokopan. V čas življenja v Kranju sovpada tudi izdaja pesniške zbirke Poezije.

Obiskali bomo Prešernovo hišo, se sprehodili do Prešernovega spomenika ter obiskali Prešernov gaj, staro kranjsko pokopališče.

3.   VRBA
Tu se je 3. decembra leta 1800 kot tretji otrok in najstarejši med sinovi rodil France Prešeren. V Vrbi je preživel najzgodnejšo mladost, saj so ga komaj osemletnega poslali k staremu stricu na Kopanj. Od takrat se je domov vračal le ob počitnicah.

Obiskali bomo Prešernovo rojstno hišo, se sprehodili do vaške lipe in cerkve svetega Marka ter videli še tretji Prešernov kip na naši poti.

Trajanje: od 9.00 do 14.00.  

Mesto srečanja:
Začenjamo v Ljubljani, kjer se zberemo pri Prešernovem spomeniku, in končamo v Vrbi.

Stroški (šolsko leto 2023/24):
Vstopnine: 2,5 € Prešernova hiša v Kranju
                  2,2 € Prešernova rojstna hiša v Vrbi
Prispevek za CŠOD: 2 €

            

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …