Logotip

Logotip

 

Logotip simbolizira dejavnost Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Oblikovno vsebinski motivi označujejo mladost in svetlost s tremi piktogrami: voda, zemlja in zrak.

Lastovka simbolizira mlade, ki potujejo iz kraja v kraj po celi Sloveniji in sicer od morja do gora, zato sta v logotipu tudi Triglav in morje, kar skupaj predstavlja zaokroženo celoto.

Del sistema, v katerem živimo, je tudi otrok, ki je enkraten v svojem razvoju in potrebuje primerno vodenje, poučevanje in nadzor. Za obstoj v industrijski družbi, ki po eni strani omejuje otrokovo gibalno dejavnost in ga odtujuje naravi, po drugi pa v vsakdanjem življenju in delu zahteva gibalne učinke na zelo visoki ravni in širino znanja, otrok potrebuje pedagoški proces, ki ga usmerja v njegovem razvoju in mu že v vzgojno-izobraževalnem procesu odpre oči, da bo znal razmišljati o sebi in svoji okolici – naravi.


V NARAVO Z GLAVO

pomeni:

  • Uporabljanje praktičnih znanj in veščin, ki so potrebne pri gibanju v naravi, sprehodih, pohodih, izletih.
  • Upoštevanje opozoril in navodil o nevarnostih žive in nežive narave ter preventivnih ukrepov.
  • Upoštevanje lokalnih vremenskih posebnosti /temperatura, vetrovi, oblaki, gibanje megle…/ pred odločitvijo o pričetku pohoda, izleta, oz. gibanja v naravi ali tudi odločitev o predčasni prekinitvi dejavnosti.
  • Odločanje o potrebni opremi pred pričetkom dejavnosti v naravi /oblačila, obutev, zaščita, gamaše, dereze, pelerine, dežniki, rokavice… prva pomoč/ in ne nazadnje biti pripravljen sprejeti tudi odločitev o bivakiranju oz. zaščiti telesne temperature.
  • Pri kolesarjenju, pohodništvu, čolnarjenju, smučanju in drugih dejavnostih v naravi že predhodno opozarjanje udeležencev na onesnaževanje – smeti in embalaže ne odmetavamo ali puščamo v naravi!
  • Seznanjanje s fosili, kapniki, zaščitnimi rastlinami ter drugo naravno in kulturno dediščino. Pri hoji v naravi ne prožimo kamenja in plazov, ne lomimo vej ter ne vznemirjamo živali in ptic.
  • Ne spreminjajmo narave in skrbimo za neonesnaženost izvirov, studencev, potokov!
  • Pri kurjenju v naravi upoštevajmo vsa znanja o ognjih, seznanimo se z nevarnostmi požarov in gašenjem.
  • Pred načrtovanjem gibanja v naravi upoštevajmo psihofizične sposobnosti udeležencev, morebitne telesne hibe ter temu primerno izbirajmo zahtevnost in trajanje izletov.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …