Pečemo kruh-belokranjsko pogačo v Beli krajini

Pečemo kruh-belokranjsko pogačo v Beli krajini

Naslov: DC Dolenjska in Štajerska 
Kontakt: Andreja Tomažin
E-pošta: belakrajina@csod.sidc@csod.si
Telefon: 041-282-196, 012348 601

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

PEČEMO KRUH-BELOKRANJSKO POGAČO  V BELI KRAJINI

Spoznamo staro mestno jedro Metlika imenovano Plac, na treh med seboj povezanih trgih z bogato kulturno dediščino. Grad Metlika z Belokranjskim muzejem hrani bogate zbirke od arheoloških najdb, srednjega veka, vse do novejše zgodovine. Metlika je imela v marsikaj prva; prvo požarna obramba na Slovenskem, prvo čitalnico, hranilnico in posojilnico na Dolenjskem in v Beli krajini, prvo belokranjsko sokolsko društvo in eno najstarejših godb na Slovenskem. V sokolskem domu danes domuje muzej gasilstva na Slovenskem. V parku pod gradom Metlika so zgodovinska obeležja in kipi, posvečeni pomembnim osebam novejše zgodovine.

Spoznavanje Bele krajine doživimo z vidika dediščine z izjemno bogato ohranjenim ljudskim izročilom, narodno nošo, pesmimi, pisanicami, naravno in kulturno posebnostjo krajine. Posebno doživetje za učence je sodelovanje v učni uri muzejske oblike osnovne šole, ki poteka ob strogosti učitelja in v učilnici iz leta 1950 kot so jo doživeli naši dedki in babice.

Za spoznavanje kulinarične posebnosti se odpeljemo na domačijo, kjer ob izkušeni in zelo prijazni kuharici spoznamo sestavine za dober kruh. Ob vodenju in navodilih zamesimo kruh in ga pripravimo za pečenje. V času pečanja kruha v krušni peči si v neposredni bližini ogledamo posebnost v slovenskem prostoru Tri Fare z najstarejšimi baročnimi orglami na Slovenskem. Lahko pa spoznamo sodobne tehnike obdelave stekla v domačem steklarstvu. Nato v prostorih domačije pripravimo prostor za okušanje slastno pečenega kruha v krušni peči.

Program je primeren za učence in učenke osnovnih šol.      

Doplačila

Učna ura v muzejski osnovni šoli
Belokranjski muzej Metlika in Grad Metlika 
Delavnica peke belokranjskega kruha in Belokranjske pogače

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …