Po Groharjevi poti.

Po Groharjevi poti.

Naslov: CŠOD DC Groharjeva hiša, Spodnja Sorica 18, 4229 Sorica
Kontakt: Gašper Kačar
Telefon: 04 519 70 22
Mobilni telefon: 051 355 220

E-pošta: groharjeva.hisa@csod.si; dc@csod.si

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica

Večkrat po končanem kulturnem dnevu v Groharjevi hiši slišim: »Ah, kako lepo je tukaj pri vas v Sorici, pa kakšno lepo vreme je danes. Škoda, da moramo že nazaj v dolino. Mi bi še kar malo ostali.« Poleg kulturnega, lahko pri nas izpeljete še športni dan. Tako po končani glasbeni in likovni delavnici v Groharjevi hiši pri nas preživite še urico, dve, se naužijete svežega zraka, spoznate kulturno dediščino našega kraja, uživate v naravnih lepotah hribovske vasice, prehodite Groharjevo pot ali obiščete slikovito vasico Spodnje Danje.

 Sprehod po vasi – ogled etnografske in stavbne dediščine kraja.

Trajanje 1–2 uri, primerno za učence 1.–9. razreda.
 V Groharjevi hiši si najprej ogledamo etnografski muzej, ki priča o času, ki ga ni več. Na vasi so bili kovači, čevljarji, krojači, v kotu slonijo stare smučke, škaf peric je prazen. Nato se sprehodimo po vasi in spoznamo stavbno dediščino kraja. Pot nas izpred Groharjeve hiše najprej vodi skozi Spodnjo Sorico (po domače »Nidre«) in po strmini čez »Lajšto«. Na dnu »Lajšte« v križišču zavijemo desno, kjer se nam odpre pogled na cerkev sv. Nikolaja. Od tam se odpravimo proti glavni cesti in se na vrhu ustavimo pri Groharjevem spomeniku. Pri kapelici prečkamo glavno cesto in nadaljujemo po kolovozni poti, ki vodi do cerkvice. Okoli pokopališkega zidu stojijo štiri mogočne lipe, njihova starost je ocenjena na okoli 500 let. Od cerkve se vračamo ob glavni cesti in zavijemo v Zgornjo Sorico. Pod šolo zavijemo levo navzdol v dolino reke Sore, kjer so včasih stali številni mlini in žage. Prečkamo most in zavijemo desno v hrib do Liparjeve hiše. Lastnik v njej hrani bogato zbirko predmetov, ki nam jih bo, če bo doma, z veseljem pokazal. Pot nadaljujemo po grebenu, odpre se nam pogled na Zgornjo Sorico. Za hip posedimo na klopci pod macesni in se naužimo razgleda. Nadaljujemo po glavni cesti in ob prvem odcepu zavijemo desno v vas, gremo mimo »Keržarja«, prečkamo reko Soro, pot nas vodi skozi Zgornjo Sorico – »Erble«, »Drfle« in »Trmavn« nazaj proti izhodišču. V Zgornji Sorici lahko pokukamo v atelje Urša, kjer ustvarja domači slikar Miro Kačar.

      

  1. Pohod v Spodnje Danje.

Trajanje 2–3 ure, primerno za učence 4.–9. razreda.
Spodnje Danje so slikovita vasica pod Ratitovcem, znana po travnatem pomolu s cerkvico sv. Marka. Na poti srečamo mogočne kozolce, gremo mimo izvira reke Sore, si ogledamo nahajališča skrilavca itd.
Izpred Groharjeve hiše zavijemo v Zgornjo Sorico, gremo mimo šole, nadaljujemo po travnatem pobočju in pridemo do glavne ceste. Prečkamo cesto, ter zavijemo v gozdiček. Pot se rahlo vzpenja po vrhu grebena, na levi strani vidimo Zgornjo Sorico. Po nekaj minutah hoje dosežemo glavno cesto in kmalu zavijemo desno proti Spodnjim Danjam. V daljavi že zagledamo naš cilj, cerkvico sv. Marka. Na poti do tja vidimo nahajališča skrija, ki so ga tod okoli kopali za strešno kritino. Še danes je nekaj hiš in kozolcev kritih z njim. Ko prispemo do cerkvice, si za trenutek oddahnemo, pomalicamo, ter uživamo v razgledu na Ratitovec (1666m), vas Zgornje Danje, Zabrdo. Del poti se vračamo po isti poti, nato pa v Zgornji Sorici zavijemo desno v vas. Gremo mimo izvira reke Sore, ter se tik ob njej skozi vas spustimo do izhodišča naše poti. V Zgornji Sorici lahko pokukamo v atelje Urša, kjer ustvarja domači slikar Miro Kačar.

       

  1. Po Groharjevi poti.

Trajanje 3 ure, primerno za učence 5.–9. razreda.
Prehodili bomo pot, po kateri je Ivan Grohar vsak dan hodil v šolo v Sorico. Ko je bil star dve leti, se je družina iz rojstne hiše v Sorici preselila na razgledno pobočje in domačijo Heblarje. Naravne lepote domačega kraja so zaznamovale Groharjevo mladost in močno vplivale na njegovo poznejše ustvarjanje. Mnogo motivov izvira ravno iz tega okolja, najbolj znan je s slike Macesen, ki izhaja iz neposredne okolice njegove domačije.

   

Za podrobnejše informacije pokličite na 041/379–819 (Gašper).

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …