Mesto Ljubljana - slovenska prestolnica

Mesto Ljubljana - slovenska prestolnica

Naslov: Mesto Ljubljana
Kontakt: Ažman Mojca
E-pošta: ljubljana@csod.si
Telefon: 041 282 192
Mobilni telefon: 041 282 192 po 13. uri

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica

Ljubljana je ena od najmlajših evropskih prestolnic. Je upravno, politično, kulturno, znanstveno, šolsko, gospodarsko in prometno središče naše države. Ljubljanski prostor ima pomembno vlogo že od prazgodovine naprej, tu so živeli in ustvarjali pomembni umetniki in znanstveniki (Valvazor, Trubar, Robba, Zois, Prešeren, Vodnik, Cankar, Plečnik, Jakopič, Belar…).

V CšOD že od leta 1996 organiziramo in izvajamo kulturne dneve v Ljubljani za osnovnošolce od 4. razreda dalje in srednješolce. Sprehodimo se po ljubljanskih ulicah, trgih in mostovih, ogledamo si pomembne kulturne in upravne ustanove: operno hišo, Cankarjev dom, muzeje in galerije, predsedniško in vladno palačo, parlament…, vzpnemo se na ljubljanski grad, obiščemo živilsko tržnico in se ob spomenikih spominjamo življenja in dela naših umetnikov in znanstvenikov. Tako utrdimo in poglobimo znanje, pridobljeno pri pouku zgodovine, geografije, slovenščine, likovne umetnosti, ekologije, glasbe, etike… Seznanimo se z aktualnimi dogodki v mestu, začutimo utrip mestnega življenja, preizkušamo se v orientaciji in upoštevanju cestno-prometnih predpisov ter skrbi za kulturno dediščino.

Vsebine kulturnega dne so prilagojene starostni stopnji učencev in usklajene z učnim načrtom. Pripravljene imamo učne liste, ki jih učenci rešijo med ogledom mestnih zanimivosti. Program učitelji izberejo izmed učnih vsebin, ki so obširneje predstavljene na spletni strani in usklajene z učnimi načrti.

V okviru kulturnega dne se lahko dogovorimo tudi za voden ogled kulturnih ali upravnih ustanov: Parlamenta, Cankarjevega doma, Semeniške knjižnice, Zgodovinskega arhiva, Cankarjeve spominske sobe na Rožniku, pravoslavne in protestantske cerkve… Učitelji lahko v obisk glavnega mesta vključite tudi ogled katerega od muzejev (Narodni, Mestni, Železničarski, Etnografski, Prirodoslovni, Virtualni na ljubljanskem gradu…), galerij, Hiše eksperimentov ali kakšne druge ustanove.

Kulturni dan traja do 5 PU, hkrati za 50 učencev oziroma 2 oddelka. Uro in lokacijo pričetka lahko določite sami, predlagamo pa pričetek ob 9. uri na Kongresnem trgu, ki je zaprt za motorni promet in kjer so na voljo brezplačne sanitarije. Učenci potrebujejo pisalo, podlago za pisanje in seveda primerno obleko in obutev, saj večina dejavnosti poteka na terenu. Malico lahko prinesete s seboj, lahko pa se dogovorimo za obisk katere od ljubljanskih restavracij.

Programi

Učitelji lahko za posamezni razred izbirajo med naslednjimi vsebinami:

1. Družboslovne vsebine za 4. razred OŠ

2. Družboslovne vsebine za 5. razred OŠ

3. Družboslovne vsebine za 6. razred OŠ

4. Družboslovne vsebine za 7. razred OŠ

5. Družboslovne vsebine za 8. razred OŠ

6. Družboslovne vsebine za 9. razred OŠ

7. Družboslovne vsebine za SŠ

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …