Trst

Trst

Naslov:
Kontakt: Franc Malečkar, Violeta Lovko
E-pošta: dimnice@csod.si
Mobilni telefon: 051 692 648, 031 362 800

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

Ekskurzija v Trst – slovenska pljuča ponuja aktivno, s pomočjo delovnih listov, spoznavanje nekoč največjega slovenskega mesta s strokovno razlago, prilagojeno starostni stopnji otrok in usklajeno z učnimi načrti. Program prilagodimo usmeritvah naročnikov, ki lahko izbirajo med bolj naravoslovnimi, zgodovinskimi ali tehničnimi vsebinami z vodilno nitjo prisotnosti Slovencev.
Trst (Trieste) se nahaja na severovzhodni strani istoimenskega zaliva in je glavno mesto dežele Furlanije-Julijske krajine. Leta 1719 je razglašen za prosto pristanišče in Marija Terezija začne z gradnjo »Malega Amsterdama«. Mesto se naglo razvija, s 5000 prebivalcev leta 1700 naraste v enem stoletju na sedanje število; postane kozmopolitsko (tu delujejo umetniki, kot sta H. Beyle-Stendahl in James Joyce in znanstveniki, kot je S. Freud). Po 1. svetovni vojni je bilo mesto odrezano od zaledja in začenja nazadovati. Slovenci so v Trstu zabeleženi od 8.-10. stoletja, do poznega 18. stoletja so predstavljali tretjino prebivalstva. Tu sta zabeležena prva slovenska priimka in napisana prva slovenska datirana pisma. Na začetku 20. stoletja je s 60.000 slovenskimi prebivalci največje slovensko mesto in Ivan Cankar ga imenuje pljuča Slovenije. V njem so delovali tudi Primož Trubar, Fran Levstik, Dragotin Kette, od tod je Boris Pahor, kandidat za Nobelovo nagrado; svoje sledi so pustili arhitekti, kot so Boris Podrecca, Maks Fabiani in Edo Ravnikar. Danes poslujejo v mestu slovenske osnovne in srednje šole ter ustanove, kot sta Slovenski raziskovalni inštitut in Narodna in študijska knjižnica v ulici sv. Frančiška.
Ogled je namenjen vsem učencem osnovnih šol in dijakom srednjih šol, ki lahko spoznavajo značilnosti z več poudarki, kot so npr. verstva (vidimo sinagogo, grško in srbsko pravoslavni cerkvi, protestantsko cerkev…), fašistični teror (zaklonišče Kleine Berlin, koncentracijsko taborišče s krematorijem Rižarna, Slovenski narodni dom…), antični spomeniki (rimski amfiteater, bazilika in slavolok..) in geografsko-naravoslovni (oznaka 0 m.n.m., tržaški meridian, speleovivarij – jamske živali s celega sveta in manjši krasoslovni muzej,…).
Ekskurzija traja od 9.00 do 13.30 (po predhodnem dogovoru lahko pride do zamika ur). V tem času spoznamo tudi slovenske »negativce«, kot sta vojni zločinec Odilo Globočnik in Josip Kobolj, minister v Mussolinijevi vladi. Nekaj posnetkov je na povezavi tukaj.
 
Dobimo se pri gradu Socerb, kjer naj bi bil prazgodovinski Trst, se seznanimo z lego ter ustrojem mesta. Vanj se spustimo skozi slovenska predmestja in ga odkrivamo z več strani v skladu z velikostjo skupine in željami naročnikov. Tako gremo lahko od železniške postaje (spomenik princesi Sissi) do zaklonišča Kleine Berlin (življenje v mestu med bombardiranji med 2. svetovno vojno in šolanje v času fašizma) in sinagoge, kjer so v bližini slovenske ustanove. Preko Oberdankovega (Slovenec, ki je italijanski heroj) trga dosežemo stavbi Slovenskega narodnega doma in protestantske cerkve ter Veliki kanal (Terezijanska četrt, oznaka 0 m.n.m.). Na Borznem trgu vidimo mojstrovino Maksa Fabianija in določanje časa s pomočjo meridiana v borzni palači. Mimo rimskega amfiteatra in slavoloka se spustimo skozi »rdečo« četrt in mimo rojstne hiše Žige Zoisa na Veliki trg, kjer se vprašamo, zakaj ponazarja fontana samo štiri kontinente.
Od tu gremo lahko peš ob morju do speleovivarija ali pa se vrnemo na izhodišče ter se zapeljemo z avtobusom do Rižarne. Program izvajamo v vsakem letnem času.
Kje smo?
Zborno mesto je pri gradu Socerb. Če prihajate po avtocesti, zapeljete z nje na izvozu Kastelec in zavijete desno proti vasi Socerb, nad katero je na pečini od daleč viden grad.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …