Trst

Trst

Kontakt: Violeta Lovko
E-pošta: dimnice@csod.sidc@csod.si
Mobilni telefon:  031 362 800

ŠOLE:    Prosti termini>Prijavnica  

DOBRODOŠLI V SLOVENSKIH PLJUČIH (PO IVANU TAVČARJU)

          

Program je usklajen je s šolskimi učnimi načrti, predznanjem in psihofizičnimi sposobnostmi mladine ter razdeljen na več tematskih sklopov:

  • spoznavanje prometno-geografske lege Trsta in zgodovinskega razvoja z razgledišča (značilnosti Tržaškega zaliva in njegovih obal ter raba prostora; rast mesta in posledice rabe vode; mesto od prazgodovine, preko antike do danes, z možnostjo spoznavanja mitov)
  • spoznavanje ekološke problematike in razlogov zanjo z razgledišča in slovenskega obrobja mesta (od največje deponije nafte v Sredozemlju, kjer izpod plavajočih pokrovov izhajajo rakotvorni merkaptani, pri - v neobstoječega svetnika sv. Dorliga poitalijančeni - Dolini, proti Žavljam s sežigalnico tudi radioaktivnih odpadkov, kjer iz dimnika izhaja mutagen dioksin in železarni v Škednju, kjer so ugotovili v njenem prahu 1800 - kratno preseganje rakotvorne stopnje benzena)
  • geografske in tehniške zanimivosti, kot je oznaka 0 m n. m., fontana štirih kontinentov in uporaba tržaškega poldnevnika za določanje ure, Openski tramvaj 
  • religije in kultni objekti, kot je največja evropska sinagoga, srbska in grška pravoslavna cerkev, evangeličanska cerkev in prodajanje katoliških cerkva ter različni arhitektonski slogi
  • povezava s speleobotaniko in speleobiologijo pri spustu v Speleovivarij, novejšo zgodovino pri odkrivanju muzeja Kleine Berlin in ribiške dediščine v Križu ter edinstvene svetovne muzeološke zanimivosti, kot je največji morski pes, prva zobna zalivka in največji dinozaver
  • Slovenci v mestu danes in v preteklosti (od pisateljev in pesnikov, kot je Primož Trubar, škof Marevž Ravnikar, Vladimir Bartol, avtor najbolj prevajanega slovenskega romana Alamut, in njegova mama Marica Nadlišek Bartol, urednica prvega slovenskega ženskega časopisa Slovenka, slikarjev, kot je Albert Sirk, Avgust Černigoj, Lojze Spacal in portretist Jožef Tominc, skladateljev, kot so Viktor Parma, Marica Gregorič in Emil Adamič, ter arhitektov, kot so Maks Fabiani, Edo Mihevc in Boris Podrecca) ter odnosi z drugimi narodi, kot je požig Narodnega doma in taborišče Rižarna.

Izjemne, varno dostopne, naravne danosti (razgled preko celega Tržaškega zaliva in preko Krasa do Alp) in ostanki razvoja mesta s sožitjem s kulturno dediščino, kot  je edina plaža v Evropi, kjer so ločeni moški in ženske, na obravnavanem območju omogočajo gostom, od vrtcev, osnovnih in srednjih šol do univerz tretjega obdobja, izbor iz "menija" vsebin naravoslovno-družbenih in tehničnih predmetov, ki jih lahko izvedejo s terenskim delom, opazovanjem in izkustvenim učenjem.

         

Potek dneva dejavnosti:

Delo bo potekalo v dveh skupinah, ki se bodo delile v manjše delovne skupine s po 4 – 5 učenci. Slednje bodo prejele podlago z učnimi listi.

Predvidevamo, da boste takoj ob prihodu pojedli malico. Po spoznavanju Trsta in njegovega razvoja ter razgleda preko Tržaškega zaliva se spustimo z avtobusom v mesto. Odkrivamo ga v dveh polovicah v odvisnosti od poudarkov, ki jih želi naročnik. Tako se lahko ustavimo pri stavbah vezanih na prisotnost Slovencev, kot je Bonomova palača, kjer se je šolal Primož Trubar, Slovenski narodni dom, Knjižno središče in secesijskih palačah arhitekta Fabianija, hiši, v kateri so  bila napisana prva slovenska datirana pisma ali stavbi najbogatejšega Slovenca vseh časov. Spoznamo lahko, da je bilo rimsko gledališče odkrito ob rušenju židovske četrti in med vzponom na vzpetino sv. Justa gremo mimo rimskega slavoloka in skozi baziliko.

Če imamo dovolj časa, se spustimo od Ribiškega muzeja tržaškega primorja po 800 stopnicah, »poti peškadork«, do morja.

Trajanje: od 9.00 do 15.30.

Mesto srečanja: po dogovoru; običajno je parkirišče pri gradu, Socerb 7 (nedaleč od avtocestnega izvoza Kastelec).

Stroški:

3,00 EUR/otroka za stroške CŠOD in

za vstopnine glede na dogovor, kot je 2,00 EUR/otroka v Speleovivarij. Obisk Rižarne je brezplačen.

Zahtevnost ekskurzije in zdravje: pot po mestu je nezahtevna, vodoravna, večinoma po pločnikih, z več postanki na opazovalnih točkah. Edini napornejši del je vzpon do katedrale sv. Justa ali spust iz Križa do morja. Prosimo za pozornost na učence z gibalnimi ovirami, dihalnimi težavami in opozorite na nevarnost prečkanja ulic.

Sanitarije: Predlagamo, da se pred prihodom ustavite na počivališču Risnik, pred izvozom Divača - 10 minut vožnje do gradu Socerb, saj je ta zaprt. Med izvajanjem dejavnosti se lahko ustavimo v brezplačnih javnih straniščih, kot je v Ljudskem vrtu ali pri katedrali.

Oprema: Otroci naj imajo obleko, primerno vremenskim razmeram na dan izvedbe dejavnosti, pohodno obutev (tudi kaj za preobuti in preobleči), toplejšo obleko za v podzemlje Speleovivarija ali muzeja Kleine Berlin, nahrbtnik za pelerino in dežnik, malico, eno pisalo na skupino in veliko dobre volje.

Evalvacijo izvedemo ob točkovanju zbranih podatkov na delovnih listih posameznih skupin in najboljša prejme simbolično nagrado. Zbrano gradivo je lahko podlaga za predstavitev "raziskovalne naloge" na šolski razstavi, seminarske naloge, idr.

Program izvajamo preko celega leta in ga prilagajamo vremenskim pogojem. 

Gradivo za pripravo: Brezin, E., Dolhar, P., 2011: Kako lep je Trst, Založništvo tržaškega tiska, Trst.

 

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …