DomoviCŠOD OE Lipa

CŠOD OE Lipa

Naslov
Črmošnjice 27, 8333 Semič
Kontakt
Irena Brajkovič
E-pošta
lipa@csod.si
Telefon
07 306 76 08
Mobilni telefon
031 607 576


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: 5 dni v Lipi na aktivnih dnevih - dnevni program
Program: Na robu pragozda
Program: Likovni teden v Lipi
Program: Športne počitnice v Lipi
Spletna prijava

ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                    FOTOGALERIJA
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

 DOM LIPA  NOVI PROGRAMI ZA ŠOLE  POHODNIŠKO IZHODIŠČE
     
 BELA KRAJINA    UČNA POT DIVJI POTOK

Črmošnjice so majhna vas na prevalu med Dolenjsko in Belo krajino. V bližini CŠOD Lipa je na pobočju Gač znano dolenjsko smučišče Bela. Tam lahko otroci preskušajo svoje smučarsko znanje.

Ob vznožju Gač izvira svojevrstni Divji potok - ta se peni, ustvarja slapove in brzice. Ob njegovi strugi spoznavajo mladi naravoslovci življenje rastlin, živali in vodno energijo, postavljajo mlinčke in si gasijo žejo z bistro studenčnico. Tu še živijo potočni raki in postrvi. Črmošnjicam daje poseben pečat gozd, saj so se tu po odhodu Kočevarjev naselili predvsem gozdarji. Teh pa ne moti soseščina redkih in ogroženih živalskih vrst kot so rjavi medved, divja mačka, ris in volk.

Mladi raziskovalci si z zanimanjem ogledajo bogato in urejeno gozdno učno pot na Mirni gori, obiščejo zanimivosti v Beli krajini (domačijo Raztresen, krajinski park Lahinja, rojstno hišo Otona Župančiča na Vinici... ). Bogastvo ljudskega izročila se zrcali na vsakem koraku: v avtohtonosti vasi, ohranjanju ljudskih običajev, pesmi. Ohranilo pa se ni po naključju, temveč zaradi skromnega življenja dolenjskega in belokranjskega kmeta in pastirja. Tradicionalno je izdelovanje piščali, rogov, pisanic, drsank, pletenje košar in podobno. Vse to je sestavni del naše ponudbe ob že ustaljenih oblikah likovnega ustvarjanja: slikanje na svilo, oblikovanje gline ... Te posebne dejavnosti se prepletajo s programom naravoslovja, družboslovja in športa v šoli v naravi.

Okolica je zanimiva tudi pozimi, ko pobočje Kočevskega Roga prekrije sneg. Učenci uživajo v teku na smučeh, alpskem smučanju in igrah na snegu.

Pot vas bo mimo Novega mesta in Dolenjskih Toplic, po prelepi dolenjski pokrajini, pripeljala pot do Črmošnjic in CŠOD Lipa.

Spletna kamera

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …