Muzej premogovništva Velenje

Muzej premogovništva Velenje

Naslov: Muzej premogovništva Slovenije, Stari jašek - Koroška cesta 56 c, 3320 Velenje
Kontakt: Maša Cokan
E-pošta: masa.cokan@csod.si,  dc@csod.si 
Telefon: 051 200 094, 041 467 231

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

 

CŠOD v sodelovanju z Muzejem premogovništva Slovenije izvaja program tehniško-naravoslovnega dneva, ki je enkratna dogodivščina spusta v rudarske rove, povezana s posledicami, ki jih je izkopavanje povzročilo na okolje in prostor v Šaleški dolini.

Podzemna pustolovščina
V jamskem delu muzeja učenci doživijo izkušnjo rudarjev, ki so se pred desetletji tukaj spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«, ki so ga kopali za potrebe industrije.   

Učenci se prepustijo vznemirljivemu potovanju po skrivnostnih rovih premogovnika in za kratek čas postanejo rudarji. V spremstvu vodičev v premogovnik vstopijo enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblečejo rudarska oblačila, si nadenejo čelado, s sabo vzamejo rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustijo 160 m v globino. V uri in pol si v podzemnih rovih ogledajo slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in danes. Zgodbo oblikuje 20 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznajo mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenejo z vožnjo s podzemno železnico. Obiskovalce spremlja varnostni video sistem.

         

V drugem delu ogleda učenci v zunanjih avtohtonih prostorih muzeja pod vodstvom učiteljice CŠOD spoznavajo še druge učne vsebine povezane s premogovništvom; bivanjska kultura slovenskih rudarjev, rudarska tradicija in simboli, od premoga do energije prihodnosti ter vplivi in posledice pridobivanja premoga v šaleški dolini na okolje in prostor.

Po črni garderobi si ogledamo kopalnico rudarjev. Tam sledi zanimiva zgodba o treh potopljenih vaseh Družmirju, Škalah in Pesju, ki so bila še pred 50 leti polna življenja, danes pa so potopljena.

Ogledamo si termoelektrarno ter njeno delovanje. Učenci s pomočjo prikaza sestavijo termoelektrarno, da ugotovijo, kako iz premoga nastane elektrika. Pogovorimo se o primarnih in sekundarnih virah energije.

Sledi sprehod v stanovanje rudarjev nekoč, kjer dobijo učenci kartončke za fotolov. V primeru lepega vremena, pa fotolov izpustimo, za ogled Velenjskega jezera. V stanovanju rudarjev se pogovorimo o bivanjski kulturi nekoč ter o tem, kako je elektrika spremenila način življenja ljudi.

Ogledamo in demonstriramo tudi prikaz sprejema novincev med rudarje Skok čez kožo, rudarski praznik, ki se dogaja vsako leto 3. julija.

 Sprehodimo se do Velenjskega jezera, kjer si ogledamo vplive rudarjenja na okolje in termoelektrarno od daleč. Obiščemo razgledni stolp Vista.

 Na razglednem stolpu Vista učenci dobijo nalogo, da skicirajo vse 4 strani neba (na zahodni Termoelektrarno Šoštanj, na severni strani jezero, na vzhodni strani Kinta Kunte ter na južni strani park). Nato poleg skic zapišejo vsaj eno poved, ki so si jo zapomnili glede zanimivosti.

 

Pridite v šaleško dolino med »knape«, ki vam kličejo SREČNO!

 

Trajanje: od 9.00 do 13.00 (5 šolskih ur).

Mesto srečanja:
Pred vhodom v Muzej premogovništva Slovenije Velenje

Velikost skupine:
Hkrati do 60 učencev.

Oprema:
V primeru, da želite učne liste, vam jih posredujemo in jih natisnjene prinesete s seboj. V tem primeru učenci potrebujejo pisalo in podlago za pisanje.

Oblačila in obutev naj bodo primerna glede na obisk rudnika in delo na terenu. V primeru dežja so dežniki obvezni.

Malica:
V program je vključena tudi rudarska malica, ki jo učenci kot del podzemne izkušnje pojedo kar v rudniku. Ena skupina poje malico okoli 10.00, druga pa okoli 11.30. Rudarska malica vključuje kranjsko klobaso, štručko in sok. V primeru diet je mogoča sadna malica (2-4 kosi sadja, odvisno od sezone) ter sok. V primeru prijave, mora učitelj obvezno sporočiti število rudarskih malic ter v primeru diet, število sadnih malic.

Priporočamo, da imajo učenci vseeno s sabo še svojo malico ali prigrizek, saj druga skupina malico poje šele ob 11:30.

Stroški (šolsko leto 2023/24):
14 EUR/učenca – vstopnina z vključeno rudarsko/knapovsko malico
2 EUR/učenca – CŠOD prispevek, ki ga boste plačali po prejemu računa na vašo šolo

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …