Muzej premogovništva Velenje

Muzej premogovništva Velenje

Naslov: Muzej premogovništva Slovenije, Stari jašek - Koroška cesta 56 c, 3320 Velenje
Kontakt: Andreja Tomažin
E-pošta: posavje@csod.sidc@csod.si
Telefon: 041-282-196, 01 2348 601

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

CŠOD v sodelovanju z Muzejem premogovništva Slovenije izvaja tehniško naravoslovne dneve že več kot desetletje. Ponujamo program, ki bo enkratno dogodivščino spusta v rudarske rove povezal s posledicami, ki jih je izkopavanje povzročilo na okolje in prostor v Šaleški dolini.

Podzemna pustolovščina – v  jamskem delu muzeja, bo učencem omogočala, da bodo v njem doživljali izkušnjo rudarjev, ki so se pred desetletji tukaj spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«, ki so ga kopali za potrebe industrije.   

Učenci se bodo prepustili vznemirljivemu potovanju po skrivnostnih rovih premogovnika in za kratek čas postali rudarji. V spremstvu vodičev bodo v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli bodo rudarska oblačila, si nadeli čelado, s sabo vzeli rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili 160 m v globino. V uri in pol si bodo v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in danes. Zgodbo oblikuje 20 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznali bodo mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico.
Uveden je varnostni video sistem spremljanja obiskovalcev.
 
Nove scene v zunanjem delu muzeja:
V drugem delu ogledabodo učenci v zunanjih avtohtonih prostorih muzeja pod vodstvom učiteljice CšOD spoznavali še druge učne vsebine povezane s premogovništvom; Razvoj premogovništva na Slovenskem, Bivanjska kultura slovenskih rudarjev, Rudarska tradicija in simboli, Od premoga do energije prihodnosti, Vplivi in posledice pridobivanja premoga v šaleški dolini na okolje in prostor.
V muzejskem parku so nameščene nove scene: Predstavitev lesene podgradnje, Zgodovina premogovništva v šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki,Predstavitev podgradnje z jeklenim ločnim podporjem, Predstavitev zgodovine in razvoja jaškov, Pregled jamskih voznih enot ob starem rudniškem jašku.
Pridite v šaleško dolino med »knape«, ki vam kličejo SREČNO!

Programi

V Muzeju premogovništva Slovenije Velenje izvajamo naravoslovne in tehnične dneve za vse razrede osnovnih (razen za 1. razred, starostna meja 7 let) in srednjih šol.
 
Najprimernejše število je 50 učencev oziroma dva oddelka. Več o Muzeju lahko izveste na spletni strani muzeja www.rlv.si/muzej.
Učne vsebine smo uskladili z učnimi cilji učnih načrtov za osnovne in srednje šole. Na tej osnovi pa smo pripravili tudi nove učne liste prilagojene posamezni razredni stopnji.
 
Odvisno od tega vam ponujamo naslednje UČNE VSEBINE
 • Kaj vem o premogu
 • Nastajanje premoga
 • Pridobivanje premoga v Premogovniku Velenje (začetki in razvoj)
 • Način in pogoji dela rudarjev nekoč in danes
 • Razvoj slovenskega premogovništva od konca 18. stoletja dalje
 • Slovenski premogovniki in njihova vloga
 • Proizvodnja premoga v Sloveniji 1794/1999
 • Uporaba premoga v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti
 • Premog kot energetski vir
 • Vplivi in posledice pridobivanja premoga in električne energije na okolje in prostor
 • Razvoj in nastanek mesta Velenje
 • Razvoj rudarskih svetil
 • Rudarski simboli in izročilo
 • Bivanjska kultura slovenskih rudarjev

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …