CŠOD Misija

CŠOD Misija

CŠOD Misija - mobilna aplikacija za učenje na prostem

Mobilni vodič CŠOD Misija je inovativen didaktičen pristop, ki nadgrajuje samostojno doživljajsko učenje z doživetjem v naravi. Poleg tega, da spodbuja uporabnike k učenju v naravi, upošteva tudi najnovejša pedagoška spoznanja koncepta igrifikacije, ki pedagoškemu procesu dodaja elemente iger in motivira uporabnike k doseganju boljših učnih rezultatov. Gibanje spodbuja pomnjenje in razmišljanje, kar je tudi ena od prednosti orodja. 

Aplikacija je od leta 2015 doživela nekaj stilskih preobrazb in vsebinskih nadgradenj. Izhodiščnemu raziskovalnemu tipu misije sta se v letu 2018 pridružili ekspedicija in lov, v letu 2023 pa še najnovejši tip, poimenovan zgodba.

Vsem misijam je skupno, da na njih izzive lahko rešujete le če ste dejansko na lokacijah, ki jih misije vključujejo, tako da je raziskovanje okolja v pristop vgrajeno. Kako pa se misije med seboj razlikujejo?

Če se podamo na raziskovalno misijo, se nam v aplikaciji na zemljevidu prikažejo različne zanimivosti, ki jih lahko v poljubnem vrstnem redu obiščemo in na lokacijah rešujemo izzive. Ekspedicija je zavita v tančico skrivnostnosti, saj nas na začetku čaka samo izhodiščna točka, nadaljnje lokacije pa razkrivajo šele pravilno rešeni izzivi. Lov omogoča zabavno kombinacijo iskanja in učenja kjerkoli na svetu, saj je misijo moč zagnati večkrat in vsakič bodo zanimivosti drugačne in drugače razvrščene. Zgodba nam daje možnost odločanja, po kateri poti se bomo podali in do kakšnega konca bomo prišli, in s tem vključi še eno pomembno spoznanje - da ima vsaka odločitev tudi svoje posledice.

V aplikacijo so vključeni značilni igrifikacijski elementi. Uporabniki z reševanjem izzivov nabirajo točke, vsaka uspešno rešena misija pa je nagrajena s simpatično značko. Nekatere zanimivosti so obogatene tudi z zbirateljskimi karticami, ki se nalagajo v album znotraj aplikacije. Vse to zagotavlja več kot dovolj motivacije za raziskovanje.

Na voljo je več kot 250 javno objavljenih misij (in še več sto skritih), ki so jih izdelali učitelji CŠOD in slovenskih šol.

Aplikacija je javno dostopna in si jo lahko naložite na svojo mobilno napravo preko Trgovine Play (sistem Android) ali App Store (sistem iOS). Vprašanja glede aplikacije lahko sporočite na misija@csod.si.

Mobilni vodič CŠOD Misija smo razvili v sodelovanju s podjetjem DigiEd d. o. o., ki je aplikacijo ustvaril na podlagi svoje platforme Quest in ki že od začetka skrbi za realizacijo naših idej in nadgradenj.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …