Načini transporta

Načini transporta

Naslov:
Kontakt:  Violeta  Lovko
E-pošta: dimnice@csod.si
Mobilni telefon:  031 362 800

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

Tehniški dan poteka na štirih opazovalnih točkah: DARS-ov center Kozina, tovorna ŽP Koper, Luka Koper in Mednarodno letališče Portorož. Učenci spoznajo načine delovanja prevoza po cestah, železnici, morju in zraku, družbeni pomen tudi s primerjavo z gibanji v »globalni vasi«, okoljsko problematiko in nakazane rešitve, varnostne norme, možnosti zaposlitve ...

V DARS-ovem centru se učenci seznanijo z nadzorom avtocest po Sloveniji  s pomočjo pripovedovanja nadzornikov, ki je podkrepljeno z video posnetki iz pretekloti in v živo. Razložen je pomen takega nadzore, ki je z današjim gostim prometom nepogrešliv, v ekstremnih razmerah (sneženje, molen veter, tuneli,....)

Na tovorni železniški postaji se povzpnemo v kontrolni stolp. Spoznamo način delovanja postaje (urejanje vlakov, tipi vagonov, poklice, varnost, pomen prevoza tovora po železnici, "ozka grla",...

Luka Koper nam ponuja svojevrsten vpogled v dogajanje v sami luki. Spoznamo naprave (različne ladje, transtejnerji, lokomotiva , ki lahko vozi po tirih in cesti, viličar nosiog, vrste kontejnerjev, odprta in zaprta skladišča,...), delovanje pristanišča (vlačilci, pilotine, sidrišče, vplovna pot, najva ladij, pretovarjanje,...), varovanje luškega okolja ("celulozni obrizg", recikliranje odpadkov,...), tovor, ki ga lahko prevažamo z ldjami.

Zaključimo na tretjem mdnarodnem letališču v Sloveniji, ki ima asfaltno stezo dolžine 1200m,  letališču Portorož. Učenci pridobijo celotno sliko o delovanju letališča  (poleti preko državnih meja, spremljanje letal, sporazumevanje med pilotom in kontrolnim stolpo, protokol letenja, varnost - gasilska služba, vzletanje, pristajanje, zgodovina letalstva, spremljanje vremenskih pojavov - meteorološka postaja,...).

Plačila:

- plačljivo spoznavanje Luke Koper po veljavnem ceniku Luke Koper,

- plačljivo spoznavanje delovanja letališča po veljavnem ceniku letališča Portorož,

- organizacija in vodenje dneva dejavnosti po  veljavnem ceniku CŠOD.

 

 

 

 

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …