Plečnikova Ljubljana

Plečnikova Ljubljana

Kontakt: Mateja Mavec
E-pošta: ljubljana@csod.sidc@csod.si
Telefon: 031 707 931 po 13. uri

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica

                 

Jože Plečnik se je rodil v Ljubljani leta 1872. Po šolanju v Gradcu in na Dunaju ter delovanju na Dunaju in v Pragi, se je leta 1921 vrnil v Ljubljano kot profesor na novo ustanovljeni ljubljanski Univerzi. Naselil se je v hišo na Karunovi 4 v Trnovem, ki jo je adaptiral in dozidal, dokupil še sosednjo ter v njej sam živel odmaknjeno in samosvoje življenje do smrti leta 1957.

Arhitekt Plečnik je Ljubljano kot novo prestolnico Slovencev, skušal oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. Za njegov slog, ki še danes velja za inovativnega, so značilne klasične oblikovne prvine, kot so stebri, preklade, balustrade, stebriči ipd., ki pa jih je predeloval in kombiniral na svojevrsten način. Mesto je gradil od svoje hiše v Trnovem po dveh oseh: kopenski in vodni. Lotil se je vrste ključnih mestnih stavb ter prenove številnih že obstoječih, kar nekaj njegovih načrtov pa je ostalo neizpolnjenih (Katedrala Svobode, Ljubljanski grad, novi Magistrat, Mesarski most,...).

Bil je tudi prvi, ki je doumel pomen Ljubljanice za mesto: reko je vzpostavil kot enega vodilnih urbanističnih motivov, ob njej in na njej je ustvaril urbani prostor z mostovi, urejenimi brežinami, stopnišči, tržnico in zapornico na Poljanah kot slavolokom reki, ki zapušča mesto. Življenje mesta je premaknil na rečne bregove in tako ustvaril enega najprijetnejših in najbolj obiskanih predelov slovenske prestolnice.

Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja. Leta 2020 je Slovenija oddala nominacijo stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na UNESCOv seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, ki je bila septembra 2021 tudi sprejeta!

          

Trajanje: od 9.00 do 13.00.

Mesto srečanja:
Predlagamo, da se zberemo na Kongresnem trgu (park Zvezda). Krožna pot nas vodi mimo lokacije arhitektove rojstne hiše do njegovega ljubljanskega bivališča v Trnovem in nazaj ob reki Ljubljanici mimo njegovih zgradb in ureditev v ljubljanskem središču.

Stroški:
Cena organizacije in izvedbe dneva dejavnosti je 2 € na učenca.

Velikost skupine:
Hkrati do 50 učencev oziroma 2 oddelka druge in tretje triade OŠ ter srednješolce.

Oprema:
Učenci potrebujejo pisalo, podlago za pisanje in seveda primerno obleko in obutev, saj dejavnost poteka na terenu. S seboj prinesite malico in dovolj vode, še posebej v toplejšem vremenu!

        

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …