DomoviCŠOD OE Kavka

CŠOD OE Kavka

Naslov
Livške Ravne 9, 5222 Kobarid
Kontakt
Peter Janušič
E-pošta
kavka@csod.si
Telefon
05 384 40 20
Mobilni telefon
031 607 574


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: Angleščina, raft, preživetje v naravi
Program: Počitnice v Soški dolini - rafting
Spletna prijava

ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                    FOTOGALERIJA
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

 

DOLINA SOČE www.youtube.com/watch 

Predstavitev za šole

Nekje med Sočo in Benečijo v Italiji, med Tolminom in mejnim hribom Matajurjem se nahaja na grebenu Kolovrata vasica Livške Ravne. Livške Ravne nad Kobaridom nosijo ime po nekoliko večji vasici Livek, kjer naj bi bilo nekoč jezero. In najbrž ni bilo tam manjše jezero le v pripovedkah…

Obiskovalci Zgornjega Posočja se ne odločajo le za potepanja in raziskovanja po levem bregu Soče, temveč se po vijugasti cesti vedno pogosteje odločajo za odkrivanje desnega brega Soče in predela naše domovine, ki se dotika Benečije v Italiji.

Po grebenu Kolovrat poteka meja med Slovenijo in Italijo. Ta meja je bila v času Soške fronte med 1. svetovno vojno prizorišče morije med Italijo in Avstro-Ogrsko in znamenitega prodora mladega Erwina Rommla, ki je zaslovel kot Hitlerjev general v času 2. svetovne vojne.

Na grebenu, ki se razprostira od Matajurja proti Goriškim Brdom je vasica Livške Ravne v kateri je stala stražnica JLA oziroma vojaška postojanka vse do razpada Jugoslavije pred dvajsetimi leti. Popolnoma obnovljena stražnica je leta 1998 dobila svoje novo poslanstvo; srečevanje mladine, opazovanje in učenje v naravi. Tu, v domu Kavka mladina resnično stopa z glavo v naravo. Daleč naokoli ni primernejše potrditve doživljanja narave in doživljanja lepot, ki nam jih še vedno nudi mati Narava.

Med jutranjim pretegovanjem gledamo prebujanje dneva nad Jadranskim morjem in med zehanjem pred spanjem opazujemo migetanje milijonov lučk nad Vidmom/Udinami in Padsko nižino.

Tipične kamnine za ta konec Evrope in Slovenije, volčanski apnenci z roženci navdušujejo ne le študente in strokovnjake, temveč vedno številčnejše turiste, ki si izberejo panoramsko cesto preko Kolovrata za svoje raziskovanje. Tod pelje tudi evropska pot, ki povezuje severni del Avstrije z Miramarskim gradom pri Trstu. Do Kuka, ki se dviga 1243 metrov nad morjem se z CŠOD Kavka sprehodimo v dvajsetih minutah. Padalci, ki imajo tam odskočišče se s težko opremo zapeljejo na vrh s terenskimi vozili v nekaj minutah od CŠOD Kavka. Zanje in za naše obiskovalce je z vrha čudovit pogled proti severu na Krn, Batognico in Polovnik. Nekoliko bolj proti zahodu se odpre pogled proti Kaninu, kaninskih podih, Prestreljeniškemu oknu in najvišje ležečemu smučišču v Sloveniji-smučišču pod Kaninom. Vzhodno sonce se sramežljivo prikaže iznad idrijske tektonske prelomnice iz smeri Tolmina in Mosta na Soči, utrujeno pa konča med Padsko nižino, Vidmom in Matajurjem. Malo nad domom je manjša kraška jama, Kavkna jama, ki nam je dala ime.

Livške Ravne so odmaknjene od mestnega vrveža in vsega kar prinaša naglica sedanjega časa. Odtisi zgodovine; čas Beneške republike, Tolminskega punta, prve svetovne vojne s soško fronto in druge svetovne vojne so vidni v bližnji in daljni okolici CŠOD Kavka. Poleg družboslovnih vsebin lahko začutimo tudi naravo v vsej svoji lepoti in mladi in malo manj mladi si vzamejo čas za odkrivanje teh zakladov.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …