Izdelava herbarija in spoznavanje dreves

Izdelava herbarija in spoznavanje dreves

Naslov: Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, Radomlje
Kontakt: Aleša Carli, Mojca Demšar, Mateja Mavec
E-pošta: arboretum@csod.si
Telefon: 051 303 476  ali 041 630 245, do 09:00

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

Jesenski naravoslovni dan z delavnico - spoznavamo drevesa in izdelamo herbarij

Naravoslovni dan Izdelava herbarija in spoznavanje dreves poteka v Arboretumu Volčji Potok v jesenskem času. To je najlepši čas, ko krošnje stoletnih dreves pokažejo vse svoje skrite barve. Namenjen je osnovnošolcem, ki se bodo tekom naravoslovnega dne seznanili s tehniko nabiranja, sušenja, prešanja in shranjevanja rastlin ter izdelave herbarija. Poudarek je na spoznavanju in prepoznavanju domačih drevesnih vrst ter spoznavanju lastnosti nekaterih tujerodnih vrst v dragoceni zbirki Arboretuma. Izdelava herbarija se nadaljuje doma s sušenjem rastlin, izdelovanjem herbarijskih pol in vstavljanjem rastlinskega materiala vanje.

 

      

 

Učenci bodo spoznali pravila označevanja herbarijskih rastlin, po pravilih izdelali eno herbarijsko polo ter prejeli čisto svojo herbarijsko mapo. Nabrani rastlinski material, informacije o imenih in lastnostih rastlin, herbarijsko mapo in herbarijsko polo učenci odnesejo domov in herbarij dokončajo sami, ko so listi ustrezno sprešani in posušeni.

Naravoslovni dan ponuja edinstveno možnost preživljanja kvalitetnega šolskega časa v naravi. Učenci bodo spoznali mnogo novih rastlinskih vrst v objemu parka, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Hkrati bodo z izdelavo herbarijske pole urili svoje ročne spretnosti in negovali smisel za estetiko. Herbarijska mapa jih bo lahko spremljala pri odkrivanju rastlin še mnogo let.

KJE SMO
Zemljevid

GPS KOORDINATE
46°11'4.99"N
14°36'22.12"E

DOSTOP Z AVTOBUSOM  
Odcep z avtoceste Ljubljana - Maribor je z obeh smeri označen na smerokaznih tablah (izvoz Domžale). Sledite cesti proti Radomljam. V kraju Radomlje je v krožnem križišču označen odcep proti Arboretumu. Od izvoza z avtoceste do Arboretuma je 6,5 km.

DOSTOP Z JAVNIM PROMETOM
Na relaciji Ljubljana-Kamnik-Ljubljana vozi primestni avtobus KamBus. Nekajkrat na dan ustavi na postaji pred vhodom v park, še pogosteje na avtobusni postaji v Radomljah, ki je od parka oddaljena približno 1,5 kilometra. Najbližji železniški postaji sta Jarše-Mengeš in Homec, ki sta od parka oddaljeni nekaj kilometrov.

ZBIRNO MESTO
Vstopite pri glavnem vhodu v Arboretum Volčji Potok. Pot nadaljujete do konca drevoreda, kjer zavijete levo. Naravoslovni dan bomo pričeli v pritličju stare upravne stavbe, kjer potrkate na vrata CŠOD-ja.

OPREMA
Učenci naj s seboj prinesejo pisalo, trdo podlogo, časopisni papir in copate. Obuti in oblečeni naj bodo vremenu primerno. Veselimo se vašega obiska!

 

     ​

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …