Groharjeva hiša v Sorici.

Groharjeva hiša v Sorici.

Naslov: CŠOD DC Groharjeva hiša, Spodnja Sorica 18, 4229 Sorica
Kontakt: Gašper Kačar
Telefon: 04 519 70 22
Mobilni telefon: 051 355 220

E-pošta: groharjeva.hisa@csod.si; dc@csod.si

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica

     

Idilična visokogorska vas Sorica hrani pomemben spomenik naše kulturne dediščine, to je rojstno hišo slikarja Ivana Groharja (1867-1911). Hiša ni obnovljena le kot muzej, njena vrata so široko odprta tudi za umetniške dejavnosti, ki ljudi povezujejo. V njej je urejena Groharjeva spominska zbirka, galerija in etnografski muzej.

Center šolskih in obšolskih dejavnosti v njej že 25 let prireja kulturne dneve za učence osnovnih in srednjih šol. Vsako leto glasbeno in likovno delavnico v Groharjevi hiši obišče okrog 4000 otrok iz vse Slovenije.

V slikarskem ateljeju se učenci spoznajo z različnimi slikarskimi tehnikami in likovno teorijo. Vsak nariše svojo risbo ali sliko in jo odnese domov. Nato zavijemo v glasbeno sobo, kjer se srečamo s tolkalnimi inštrumenti, spoznamo afriške bobne, kongo, bongose, ksilofone, metalofone, pavke, razna manjša ritmična tolkala, komplet bobnov – baterijo, koncertne zvončke in še in še. Za vsakega imamo pripravljen svoj inštrument in na koncu vsi skupaj zaigramo v tolkalnem orkestru. Po delavnicah si vzamemo čas še za ogled Groharjeve zbirke, etnografske zbirke in galerije.

V Groharjevi zbirki visi osem replik njegovih najboljših impresionističnih del, dva originala iz njegovega zgodnjega obdobja ustvarjanja ter nedokončana slika. Etnografski muzej hrani bogato kulturno dediščino našega kraja, v galeriji pa razstavljajo različni slikarji, učenci slikarske šole, slikarskih kolonij, kiparji, fotografi... Lahko si ogledamo tudi kratek film o Groharjevem slikarstvu.

Etnografska zbirka priča o času, ki ga ni več. Bili so kolarji, drvarji, krojači, šivilje, krovci skrilastih streh. Orodje kmeta priča o trdem življenju teh krajev, škaf peric je prazen. Na ognjišču samevajo lonci.

Vabljeni v eno najlepših slovenskih vasi, v Groharjevo Sorico.

Trajanje: od 9.00 do 13.00.

Mesto srečanjaGroharjeva hiša v Sorici.

Stroški (šolsko leto 2023/24):
4 € na učenca (2 € vstopnina in 2 € stroški organizatorja CŠOD).

Oprema:
S seboj prinesejo malico in copate, material za likovno delavnico pa dobijo pri nas.

 

PO GROHARJEVI POTI
Po končani glasbeni in likovni delavnici v Groharjevi hiši lahko pri nas preživite še urico ali dve, se naužijete svežega zraka, spoznate kulturno dediščino našega kraja, uživate v naravnih lepotah hribovske vasice, prehodite Groharjevo pot ali obiščete slikovito vasico Spodnje Danje.

Učna vsebina/Razred

1. r

2. r

3. r

4. r

5. r

6. r

7. r

8. r

9. r

Črte in osnovne oblike

X

               

Osnove zvokov

X

               

Osnove risanja

 

X

             

Spoznavanje inštrumentov in ritem

 

X

             

Tihožitje in senca

   

X

           

Spoznavanje glasbenih pojmov, tolkala, ritem

   

X

           

Risanje, senčenje, Ivan Grohar

     

X

         

Ritmična in melodična tolkala

     

X

         

Razvijanje prostorske predstave, Ivan Grohar

       

X

       

Novi glasbeni pojmi, sozvočja

       

X

       

Tonska barvna lestvica, Ivan Grohar

         

X

     

Razvijanje harmonskega in ritmičnega posluha

         

X

     

Barvni krog, Ivan Grohar

           

X

   

Petje, glasbena spremljava, bobni

           

X

   

Barve, slikanje, Ivan Grohar

             

X

 

Afriški bobni in  ritmi

             

X

 

Portretiranje, Ivan Grohar

               

X

Improvizacija, orkester

               

X

Glasbena delavnica se trudi približati in priljubiti otroku glasbo, saj ima močan vpliv na celovit osebni razvoj. Za dober pouk glasbe verjetno ne zadostujejo več triangel, ropotulje, les in kak par činel. Če inštrument ni kvaliteten, nima dobrega zvoka. To hočejo otroci nadomestiti z močnejšim, kasneje že z nekontroliranim udarjanjem. S tem povečujemo ropot in gojimo občutek, da je v roki igrača, s katero lahko počnemo karkoli.

Zato smo si prizadevali za nabavo prvovrstnih inštrumentov iz Sonorjevega programa tolkal. Ritmična in melodična tolkala v primerjavi s klasičnimi glasbili omogočajo krajšo pot do glasbenega doživetja. Udeleženci se ne glede na raven svojih glasbenih izkušenj sproščeno srečujejo s posameznimi glasbili, preizkušajo njihovo zvočnost in usklajujejo interese po igranju. Vodja delavnice jih uvede v tehniko igranja skozi lastna glasbila in neposredno na posameznih inštrumentih. Ritem, melodija in sozvočje so elementi, s katerimi se v toku dveh ur seznanijo učenci. Po uri in pol resnega dela stoji pred učiteljem 30 šolarjev kot pravi orkester, vsak s svojim inštrumentom, s svojo nalogo in odgovornostjo. 

    

V likovni delavnici se učenci srečajo z različnimi slikarskimi tehnikami. Spoznamo se z likovno teorijo. Likovni material dobijo učenci pri nas, izdelek na koncu odnesejo s sabo domov. Spoznamo skrivnosti velikih slikarjev, ter se naučimo zakonitosti risbe, barvnega kroga in mešanja barv.

      

Po delavnicah si vzamemo čas še za ogled Groharjeve zbirke in etnografskega muzeja. V Groharjevi zbirki visi osem replik njegovih najboljših del v naravni velikosti, etnografski muzej pa hrani bogato kulturno dediščino našega kraja.  

     

 

Ob odhodu veseli in nasmejani obiskovalci ter ponovno vračanje so pomemben pokazatelj vrednosti programa. Šolarji radi igrajo, pojejo, rišejo. In kdor rad dela, to dobro dela.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …