Zagreb

Zagreb

Naslov: DC Dolenjska 
Kontakt: Špela Cesar
E-pošta: spela.cesar@csod.si
Telefon: 041 282 196
(Štefka Brodar) 041 467 231

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

ZAGREB

    

V glavno mesto sosednje Republike Hrvaške se odpeljemo z vlakom. Zagreb se nahaja na zemljepisnem, kulturnem, zgodovinskem ter političnem križišču Vzhoda in Zahoda, povezuje pa celinski in mediteranski del v posebno celoto. Pred hladnimi vetrovi s severa obrobja Alp in Dinarskega gorstva ščiti mesto gora Medvednica, medtem ko se odpira Panonska nižina s prostrano ravnino in reko Savo. V mestu živi četrtina celotnega prebivalstva Hrvaške. Pred časom so se priseljevali ljudje iz različnih koncev Evrope, danes pa predvsem iz različnih delov Hrvaške.

Kljub poselitvi že v kameni dobi je današnji Zagreb kot del zgodovinskega jedra nastal v srednjem veku na dveh gričih: posvetni Gradec in cerkveni Kaptol, današnji Gornji grad. Sčasoma se je pod dvema gričema oblikoval trg, današnji Trg bana Jelačića. V 17. in 18. stoletju so se gradile baročne plemiške palače in cerkve. Razvoj trgovine, prometa, bančništva in industrije pa je v drugi polovici 19. stoletja vplival na fizionomijo mesta. V tem času je nastal tudi urbanistični načrt za Donji grad.

Sprehodili se bomo v Donjem gradu, občudovali številne parke in si ogledali: Akademijo znanosti in umetnosti, Moderno galerijo, Umetniški paviljon, Arheološki muzej, stoletni hotel Palace in najbolj značilni park Zrinjevac s cvetočimi površinami, vodometi in drugo. Vseskozi v ulicah Donjega gradu srečujemo modre kompozicije tramvajev.

Preko Trga bana Jelačiča se povzpnemo z mestno vzpenjačo na Gornji grad.  Na Gornjem gradu spoznamo več različnih muzejev in pomembnih stavb: stolp Lotršćak, Strossmayerjevo sprehajališče, Trg sv. Marka, banske dvore, Naravoslovni muzej, Kamnita vrata... Pot nadaljujemo mimo tržnice vse do najstarejšega mestnega dela in enega izmed največjih simbolov mesta, Katedrale v Zagrebu. Na vzhodno obzidje najstarejšega mestnega dela mesta se z ene strani naslanja  znameniti park Ribnjak.

Iz Gornjega gradu se vračamo v Dolnji grad, kjer spoznamo Univerzo v Zagrebu, Narodno gledališče, Muzeja umetnosti in obrti, Fakultete za naravoslovje in matematiko, Biotehniško fakulteto, muzej Mimara vse do Botaničnega vrta, katerega si bomo tudi ogledali. Botanični vrt  je kot učilnica narave ali skrivna čitalnica v samem središču mesta. Na Glavni kolodvor se vračamo mimo znamenitega hotela Esplanade Zagreb.

Po želji si lahko ogledamo tudi pravi umetniški muzej na prostem, pokopališče Mirogoj, park Maksimir z živalskim vrtom in športno areno, kamor se lahko popeljemo z mestnimi tramvaji.

Program je namenjen učencem in učenkam 3. triade osnovnih šol  ter dijakom in dijakinjam srednjih šol.
Primeren je tudi kot zaključna strokovna ekskurzija.

Doplačila:
Karta za vlak na relaciji Ljubljana/Dobova-Zagreb-Dobova/Ljubljana (povratna) na učenca v skupini mlajših od 20 let.
Karta za električno vzpenjačo v Zagrebu/ Donji – Gornji grad.

Po izboru dodatno:
Vstopnina za Arheološki muzej
Vstopnina za Naravoslovni muzej
Vstopnina za muzej Mimara
Vstopnina za Moderno galerijo
Vožnja z mestnim tramvajem

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …