Izdelava določevalnih ključev in spoznavanje dreves

Izdelava določevalnih ključev in spoznavanje dreves

Naslov: CŠOD DC Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, Radomlje
Kontakt: Aleša Carli, Mojca Demšar
E-pošta: arboretum@csod.sI, dc@csod.si
Telefon: 051 303 476 ali 041 630 245, do 09:00

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

Zimski naravoslovni dan z delavnico: Prepoznavanje dreves po vejicah in popkih ter izdelava preprostega določevalnega ključa

Otroke običajno učimo razlikovati drevesa po njihovih listih. Ker se listi razlikujejo po velikosti, obliki, barvi, listnem robu in listnem peclju, lahko z nekaj znanja precej hitro osvojimo razlikovanje dreves z opazovanjem listov. Toda jesen v naše kraje prinese kratke in hladne dni. Pozimi mnogo drevesnih vrst odvrže svoje liste. Učenci bodo na naravoslovnem dnevu spoznali, kako lahko prepoznamo vrste dreves po vejicah in popkih. Sprehodili se bomo po parku, ki v tem delu leta nudi najveličastnejše prizore spečih rastlin, kjer pridejo silhuete čudovito oblikovane narave še posebej do izraza.

    

Zimski naravoslovni dan z delavnico je namenjen osnovnošolcem, ki se učijo prepoznavati drevesa po vejicah in popkih in izdelajo preprost določevalni ključ. Uvodni del bomo namenili prepoznavanju rastlin v zimskem času. To je spretnost, ki zahteva natančno opazovanje in poznavanje osnovnih pojmov iz morfologije rastlin. Učenci bodo v drevesni zbirki Arboretuma Volčji Potok prepoznavali iglavce in/ali listavce po vejicah s pomočjo že izdelanega določevalnega ključa. V drugem delu, na delavnici, ki poteka v učilnicah, bodo učenci sami izdelali določevalni ključ za eno od teh drevesnih skupin. Učenci pri tem urijo spretnosti opazovanja in skiciranja, naučili pa se bodo tudi, da je narava lepa v vsakem letnem času in da z dobro opremo lahko naravo raziskujemo vsak dan v letu.

Trajanje: od 9.00 do 13.00.

Mesto srečanja
Vstopite pri glavnem vhodu v Arboretum Volčji Potok. Pot nadaljujete do konca drevoreda, kjer zavijete levo. Naravoslovni dan bomo pričeli v pritličju stare upravne stavbe, kjer potrkate na vrata CŠOD-ja.

Dostop z avtobusom
Odcep z avtoceste Ljubljana - Maribor je z obeh smeri označen na smerokaznih tablah (izvoz Domžale). Sledite cesti proti Radomljam. V kraju Radomlje je v krožnem križišču označen odcep proti Arboretumu. Od izvoza z avtoceste do Arboretuma je 6,5 km.

Dostop z javnim prometom
Na relaciji Ljubljana-Kamnik-Ljubljana vozi primestni avtobus KamBus. Nekajkrat na dan ustavi na postaji pred vhodom v park, še pogosteje na avtobusni postaji v Radomljah, ki je od parka oddaljena približno 1,5 kilometra. Najbližji železniški postaji sta Jarše-Mengeš in Homec, ki sta od parka oddaljeni nekaj kilometrov.

Oprema
Učenci naj s seboj prinesejo pisalo, trdo podlogo in copate. Obuti in oblečeni naj bodo vremenu primerno. Veselimo se vašega obiska!

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …