Muzej pošte in telekomunikacij – Polhov Gradec

Muzej pošte in telekomunikacij – Polhov Gradec

Naslov: Muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
Kontakt: Aleša Carli, Mojca Demšar, Mateja Mavec
E-pošta: arboretum@csod.si,    dc@csod.si
Telefon: 051 303 476 ali 041 630 245, do 09:00

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica      

Tehniški dan za osnovnošolce v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu
 
    
  

Tehniški dan je namenjen vsem osnovnošolskim učencem. Program je prilagojen starosti in predznanju učencev in se navezuje na učne vsebine različnih predmetov (zgodovina, matematika, geografija, družba, tehnika in tehnologija, spoznavanje okolja, fizika).

Muzej je za izpeljavo tehniških dni v organizaciji CŠOD odprt vse dni v tednu. Tehniške dni organiziramo in vodimo v jesenskem in zimskem času.

Učenci si na tehniškem dnevu ogledajo muzejsko zbirko in spoznajo zgodovino pošte in telekomunikacij. Muzej pošte in telekomunikacij je mlad muzej (zametki segajo v leto 1980) in je v Polhovem Gradcu od leta 2008. Zbirka je moderno urejena in daje učencem priložnosti, da nekatere stvari tudi v praksi preizkusijo:

  • poslušajo postiljonske signale,
  • uporabijo telegraf z Morsovo abecedo,
  • zavrtijo telefonsko številčnico na starejšem telefonskem aparatu,
  • istočasno opazujejo preklapljanje avtomatske telefonske centrale
  • in spoznavajo razvoj mobilne telefonije v svetu in pri nas.

V prvem nadstropju polhograjske graščine je predstavljena zgodovina pošte od prazgodovine do današnjih dni. Del te zbirke je posvečen razvoju pošte na slovenskem ozemlju. Privlačno slikovno gradivo, številne makete in zgodovinski eksponati učence prepričljivo popeljejo skozi zgodovino pošte. Učenci izvedo, kdo so filatelisti in da je za uvedbo znamke zaslužen Slovenec Lovrenc Košir. Ogledajo si prvo znamko na svetu, prvo slovensko znamko in prvo znamko, ki je bila izdana ob osamosvojitvi Slovenije.

Drugo nadstropje je posvečeno zgodovini in razvoju telekomunikacij. Ker so telekomunikacije sestavni del našega vsakdana in tudi svetovnega gospodarstva, je pregled razvoja telekomunikacij zelo poučen in zanimiv. Kaj so to telegrafi, kdo je bil Morse in kakšna je njegova abeceda, kako delujejo teleprinterji in kako sploh potujejo signali – vse to je prikazano v Muzeju. Ker je telefonija v relativno kratkem času dosegla velik napredek, predstavlja ogled starih telefonskih aparatov ter ročne in avtomatske telefonske centrale za naše šolarje res pravo zgodovino. Si predstavljate, da večina njih ne zna zavrteti telefonske številčnice? Skozi časovno potovanje po razvoju telekomunikacijskih naprav se ob koncu seznanimo z satelitsko, mobilno in digitalno telefonijo ter optičnimi kabli.

Ogled zbirk na tehniškem dnevu dopolnimo z različnimi delavnicami, ki so prilagojene starosti in zahtevam otrok. Veliko veselja imajo z izdelavo štampiljke, poštne kape in poštnega roga, starejši učenci pa svoje znanje širijo z izdelavo preprostega telegrafa. Našteli smo le najpogosteje izbrane delavnice, njihov seznam je objavljen na spletni strani muzeja.

Mesto srečanja: 
Zemljevid

Dostop z avtobusom 
Muzej pošte in telekomunikacij je v gradu v Polhovem Gradcu in je ena od enot Tehniškega muzeja Slovenije. Dostopen je z avtobusom.

Oprema
Učenci naj s seboj prinesejo pisalo, trdo podlogo in copate. Veselimo se vašega obiska!

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …