Muzej pošte in telekomunikacij – Polhov Gradec

Muzej pošte in telekomunikacij – Polhov Gradec

Naslov: Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
Kontakt: Aleša Carli, Demšar Mojca
E-pošta: arboretum@csod.si     dc@csod.si
Telefon: 051 303 476 ali 041 630 245, do 09:00

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica      

Tehniški dan za osnovnošolce v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu
Tehniški dan je namenjen vsem osnovnošolskim učencem. Program je prilagojen starosti in predznanju učencev in se navezuje na učne vsebine različnih predmetov (zgodovina, matematika, geografija, družba, tehnika in tehnologija, spoznavanje okolja, fizika).
Muzej je za izpeljavo tehniških dni v organizaciji CŠOD odprt vse dni v tednu. Tehniške dni organiziramo in vodimo v zimskem času.
Učenci si na tehniškem dnevu ogledajo muzejsko zbirko in spoznajo zgodovino pošte in telekomunikacij. Muzej pošte in telekomunikacij je mlad muzej (zametki segajo v leto 1980) in je v Polhovem Gradcu od leta 2008. Zbirka je moderno urejena in daje učencem priložnosti, da nekatere stvari tudi v praksi preizkusijo: poslušajo postiljonske klice, uporabijo telegraf z Morsovo abecedo, zavrtijo telefonsko številčnico na starejšem telefonskem aparatu in istočasno opazujejo preklapljanje avtomatske telefonske centrale.
V prvem nadstropju polhograjske graščine je predstavljena zgodovina pošte od prazgodovine do današnjih dni. Del te zbirke je posvečen razvoju pošte na slovenskem ozemlju. Privlačno slikovno gradivo, številne makete in zgodovinski eksponati učence prepričljivo popeljejo skozi zgodovino pošte. Predstavljeni so poštni uradi, tehtnice, nabiralniki, poštna prevozna sredstva, miljniki, postiljon in še veliko zanimivega. Učenci izvedo, kdo so filatelisti in da je za uvedbo znamke zaslužen Slovenec Lovrenc Košir. Mlajši učenci si lahko ogledajo kratek animirani film o poti pisma od pošiljatelja do naslovnika.
Drugo nadstropje je posvečeno zgodovini in razvoju telekomunikacij. Ker so telekomunikacije sestavni del našega vsakdana in tudi svetovnega gospodarstva, je pregled razvoja telekomunikacij zelo poučen in zanimiv. Kaj so to telegrafi, kdo je bil Morse in kakšna je njegova abeceda, kako delujejo teleprinterji in kako sploh potujejo signali – vse to je prikazano v Muzeju. Ker je telefonija v relativno kratkem času (okrog 134 let) dosegla velik napredek, predstavlja ogled starih telefonskih aparatov ter ročne in avtomatske telefonske centrale za naše šolarje res pravo zgodovino. Si predstavljate, da večina njih ne zna zavrteti telefonske številčnice? V Muzeju vidijo učenci telefonski kabel, ki je povezoval Hitlerja z Mussolinijem, pa tudi, kako izgledajo moderna optična vlakna, s pomočjo katerih danes potujejo informacije.
Ogled zbirk na tehniškem dnevu dopolnimo z različnimi delavnicami, ki so prilagojene starosti in zahtevam otrok. Veliko veselja imajo z izdelavo štampiljke, poštne kape in poštnega roga, starejši učenci pa svoje znanje širijo z izdelavo preprostega telegrafa. Našteli smo le najpogosteje izbrane delavnice, njihov seznam je še daljši in se spreminja.
Kje smo:
Muzej Pošte in telekomunikacij je v gradu v Polhovem Gradcu in je ena od enot Tehniškega muzeja Slovenije. Dostopen je z avtobusom.

TEHNIŠKI DNEVI

Muzej pošte in telekomunikacij je enota Tehniškega muzeja Slovenije ima od junija 2008 svoje prostore v gradu Polhov Gradec.

V čudovitem okolju, ki se ponaša z bogato kulturno zgodovino, so na ogled prenovljene in dopolnjene zbirke Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij, Telegrafistke in telefonistke ter občasne priložnostne razstave.

Sodobna muzejska postavitev obiskovalca popelje vse od predstavitve prazgodovinskega prenašanja sporočil do množične uporabe telefona v vsakdanjem življenju.

 • na razstavi se lahko preizkusijo v znanju Morsove abecede,
 • pošljejo sporočilo s pomočjo teleprinterja,
 • poslušajo različne melodije poštnega roga,
 • spoznajo delovanje ročne in avtomatske telefonske centrale ter
 • poslušajo spomine iz časov, ko telefon še ni bil del našega vsakdana.

V Živinem kotičku potekajo muzejske ustvarjalne delavnice za otroke vseh starostnih skupin. Mlajšim obiskovalcem muzeja je namenjen živahno opremljen prostor, v katerem otroci skozi igro in s pomočjo ilustracij

 • spoznajo zgodovino pošte in telekomunikacij,
 • izdelajo lepljenke in pobarvajo pobarvanke,
 • izdelajo poštne rogove, poštne čepice, štampiljke,
 • rešijo delovne liste, se igrajo z igro S pošto skozi čas,
 • osnovnošolci in dijaki sestavijo telegrafe ter
 • se spoznajo z uporabo Morsove abecede,
 • v muzeju in v grajskem parku poiščejo izgubljeni poštni paket.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …