Po poteh rimske Emone

Po poteh rimske Emone

Naslov: Mesto Ljubljana
Kontakt: Mojca Ažman
E-pošta: ljubljana@csod.si
Telefon: 041 282 192 po 13. uri

Leta 2014 smo praznovali 2000 let od nastanka Colonie Iulie Emone, prvega rimskega mesta na ozemlju današnje Slovenije. V ljubljanskem središču odkrivamo obdobje, ki je pustilo močan pečat sedanjosti. Raziskujemo ostanke antične prednice Ljubljane, spoznavamo življenje ter izjemno kakovostno bivalno kulturo emonskih meščanov.

         

Na krožni poti si ogledamo:

- kip Emonca, sarkofag in vodnjak na Kongresnem trgu,
- ostanke severnega, južnega in zahodnega emonskega obzidja,
- virtualno Emono v Chopinovem podhodu - trenutno zaprt zaradi prenove!,
- Plečnikovo rekonstrukcijo vzhodnega emonskega obzidja,
- pokrov kloake in ostanke kanalizacije ob Aškerčevi cesti,
- lego foruma in ostanke bazilike na sedanjem Ferantovem vrtu,

V ogled vključimo tudi lapidarij Narodnega muzeja Slovenije, kjer so razstavljeni originalni ostanki mozaikov, miljnikov, sarkofagov, žar in votivnih oltarčkov, vstop je brezplačen.

V dogovoru z Mestnim muzejem lahko obiščemo arheološka parka: Emonsko hišo in/ali Zgodnjekrščansko središče (plačilo vstopnine: 1€ na učenca za en park, odprto od maja do oktobra, zaprto ob ponedeljkih).

V Slovenskem šolskem muzeju se lahko udeležimo muzejske učne ure v antični Emoni: 'AVETE DISCIPULI' (plačilo vstopnine 4 € na učenca).

Kulturni dan lahko dopolnimo tudi z ogledom stalne razstave v Narodnem muzeju Slovenije: Rimske zgodbe s stičišča svetov (vstopnina 4 € na učenca).

Program je primeren za učence druge in tretje triade osnovne šole ter srednješolce.

Cena organizacije in izvedbe je 2 € na učenca.

Kulturni dan traja do 5 PU, hkrati za do 50 učencev oziroma 2 oddelka. Uro in lokacijo pričetka lahko določite sami, predlagamo pa pričetek ob 9. uri na Kongresnem trgu, ki je zaprt za motorni promet in kjer so na voljo brezplačne sanitarije.

Učenci potrebujejo pisalo, podlago za pisanje in seveda primerno obleko in obutev, saj večina dejavnosti poteka na terenu. S seboj prinesite tudi malico!

AVE!

       

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …