DomoviCŠOD OE Soča

CŠOD OE Soča

Naslov
Dijaška ulica 14, 5220 Tolmin
Kontakt
Tomaž Kragelj
E-pošta
soca@csod.si
Telefon
05 380 19 00
Mobilni telefon
031 607 580


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: Košarkarski tabor Brezec&Sagadin Tolmin
Spletna prijava

ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                    FOTOGALERIJA
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

CŠOD Soča je med najmlajšimi domovi v okviru programa CŠOD. Hkrati pa z dolgoletno tradicijo dela z mladimi, spada med najstarejše domove pri nas.

Dom se nahaja v Posočju na Tolminskem, na obrobju mesta Tolmin. Stavba je locirana na travnati polici, ki jo je z ene strani zajedla reka Tolminka na drugi strani pa reka Soča. Veriga tolminskih Julijcev v ozadju, dajejo domu Alpski pridih. Na zahodni strani nas pobočje Kolovrata deli od Slovenske Benečije.

Dom se nahaja na stičišču štirih dolin, štirih narečji, zato je kulturna in zgodovinska dediščina Tolminske bogata s slikovito in neokrnjeno naravo, bogastvom žive vode, ki jo še posebej simbolizira reka Soča z njenimi pritoki.

Možnosti za pripravo programa šole v naravi v CŠOD Soča so zelo bogate:
Stičišče Dinarskega in Alpskega sveta, sredogorja, ledeniške doline, veliki erozijski pojavi in bogata geološka pestrost, soustvarjajo geografske zanimivosti, ki si jih lahko učenci ogledajo in spoznajo.

Zgodovinska bogatost prostora, od arheoloških najdb žarnih grobišč, prisotnosti Rimljanov na Tolminskem, kmečki upori in hud pečat prve svetovne vojne, nas popelje v čas preteklosti. Tolminski muzej z zelo bogato in nazorno predstavljeno zbirko, vsebine iz zgodovine in družbe, še popestrijo.

Literarna dela Gregorčiča, Preglja, Bevka in Kosmača, v okolju kjer so se rodili in ustvarjali, postanejo razumljivejša in zanimivejša, predvsem pa se te dotaknejo.

Živa in čista voda studencev, globokih grap in prodnatih tolmunov, živalski svet in ugodna klima za razvoj rastlinstva, specifični naravni pojavi, omogočajo obiskovalcem nazoren in inovativen pristop k naravoslovnim vsebinam.

Upravljanje z odpadki, čiščenje odpadnih in fekalnih voda, skrb za higieno in urejenost življenjskega okolja na eni strani. Zavarovana območja kot je Triglavski narodni park s svojo najnižjo nadmorsko višino v skrivnostno lepih in globokih Tolminskih koritih omogočajo obiskovalcem oblikovati pravilen odnos do narave in okolja.

Gorski pohodi, kolesarjenje ob Soči, raftanje ali s kajakom po njenih brzicah, spretnost plezanja na umetni steni, streljanje z lokom ali skrivnost preživetja v naravi, kvalitetna prehrana, navajajo obiskovalce na zdrav in duhovno uravnotežen način življenja.

Organizirano življenje in bivanje v domu, primerno razmerje med delom in počitkom, družabno življenje, življenje v novem okolju in nevsakdanje aktivnosti, spoznavanje  med seboj, pa tudi nova spoznanja učiteljev v odnosu do svojih učencev, kreirajo nov vidik nastanka pozitivnih, ustvarjalnih predvsem pa strpnih odnosov med udeleženci, ki jih učenci prenašajo v svoje šolsko in družinsko okolje.

Do Tolmina vodi več poti. Tja lahko pridete skozi Bovec, Idrijo ali pa skozi škofjo Loko in Železnike mimo Podbrda in Bače.

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …