Živimo zdravo v sožitju z naravo

Živimo zdravo v sožitju z naravo

Naslov: CŠOD DC Dolenjska in Štajerska
Lokacija izvedbe: Eko terme Snovik, Snovik 7, Laze v Tuhinju
Kontakt: Maša Cokan
E-pošta: masa.cokan@csod.sidc@csod.si
Telefon: 051 200 094, 041 467 231

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

 

Učenci obiščejo Eko terme Snovik. Ob obisku spoznajo Kneippovo filozofijo petih stebrov zdravja, ki vključujejo vodo, zelišča, vadbo, prehrano in ravnovesje. Ozavestijo pomen vode za življenje in zdravje. Tam demonstriramo pravilno pitje vode. Pojasnimo, da vodo zaužijemo tudi s hrano.

Učenci neposredno ob termah obiščejo urejena okolja za izvajanje različnih oblik gibanja, hoje, uporabe fitnesa v naravi in bosonoge poti. Ustavimo se na travniku, kjer spoznavajo pomembnost in tehnike pravilnega dihanja ter preizkusijo vadbo joge. Po tem se odpravijo na Kneippovo bosonogo učno pot, kjer izvajajo različne oblike gibanja (hoja, plazenje, vzvratna hoja, po vseh štirih) na različnih materialnih osnovah.

 

Obiščemo zeliščni vrt, kjer se učenci urijo v prepoznavanju in poimenovanju zeliščnih rastlin z vidom in vonjem. Prepoznavamo orodja, potrebna za gojenje zelišč, ter ugotavljamo potrebe rastlin za življenje in rast. Izberejo si eno izmed zelišč, ga narišejo ter razmislijo, za kaj vse bi ga lahko uporabili.

Odpravimo se v notranje prostore Eko term Snovik, kjer za  zadovoljevanje naših potreb po hranljivih snoveh in energiji, potrebni za rast, razvoj in opravljanje življenjskih funkcij, skupaj z učenci sestavimo dnevne obroke hrane in jih primerjamo z vsakdanjimi obroki.

Učenci pripravijo hranljivi prigrizek iz lokalno pridelane hrane in zeliščni napitek, ki ga estetsko opremijo in pokusijo, ob tem pa se učijo o bontonu prehranjevanja.

      

Z različnimi metodami dela spoznavajo pomembnost reda in samodiscipline, da lahko prepoznajo pomembne vrednote in cilje ali pomembne naloge ter le-te uspešno realizirajo v svojem življenju.

Trajanje: od 9.00 do 13.00.

Mesto srečanja: Eko terme Snovik

Letni čas: jesen, pomlad.

Velikost skupine: do 50 učencev.

Razredi: od 1. do 9. razreda.

Medpredmetno povezovanje:  Spoznavanje okolja, Gospodinjstvo, Naravoslovje in tehnika, Naravoslovje, Šport, Biologija.

Malica: učenci naj imajo s sabo svojo malico.

Stroški (šolsko leto 2023/24):
8 EUR/učenca – vstopnina, delavnica in prigrizek v Eko termah Snovik
2 EUR/učenca – CŠOD prispevek, ki ga plačate po prejemu računa na šolo

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …