DomoviCŠOD OE Vojsko

CŠOD OE Vojsko

Naslov
Vojsko 21, 5280 Idrija
Kontakt
Meta Vončina Gnezda
E-pošta
vojsko@csod.si
Telefon
Mobilni telefon
031 607 584


ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                    FOTOGALERIJA
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

Vojsko se razteza na nekaj nad 1000 m visoki planoti. Visoko v hribe odmaknjeno in razpršeno naselje ponuja domačinom, marsikateremu planincu, izletniku ali športniku poleti in pozimi mnogo nepozabnih užitkov. Ko se iz doline povzpnemo na planoto, se nam odpre čudovit pogled na okoliške hribe, Trnovski gozd na eni in visoke gore na drugi strani.

Tu še raste zelenjava brez kemičnih pripravkov in domače krave se še vedno pasejo na neokrnjenih pašnikih, polnih zdravilnih zelišč.

Sredi vasi se dviga hrib Školj, s katerega je ob jasnem vremenu viden ves alpski svet s Triglavom, pogled pa nam seže vse do Ljubljanske kotline.

Med najbolj zanimive in obiska vredne točke Vojskerske planote sodi tudi Gačnik. To je zelo zanimiva grapa s številnimi slapovi, brzicami in tolmuni. Potok Gačnik izvira blizu centra vasi, teče po planoti proti zahodu in se nato s štirinajstimi slapovi spusti 800 m niže, kjer se izlije v zeleno Trebuščico.

Vojsko je s svojo okolico zanimivo tudi zaradi rastlinstva. Na očem bolj skritih mestih najdemo idrijski jeglič, ki je naš endemični križanec med avrikljem in kranjskim jegličem. Zaščitene gorske lilije, pogačice in tudi planike se budnemu očesu opazovalca ne skrijejo. Ob potoku Gačnika je zanimivo mokrišče, na katerem rastejo kar tri vrste mesojedih rastlin. Na Hudourniku pa je rastišče tako toploljubnih kot hladnoljubnih rastlin.

Na drugo svetovno vojno spominjajo mnogi spomeniki, spominske plošče, obeležja in stavbe. Dobro ohranjena in v strmi grapi pod Ogalcami skrita Partizanska tiskarna Slovenija je v težkih časih širila tiskano slovensko besedo na Primorsko in Gorenjsko.

Čas zime na Vojskem pomeni čas smučanja, saj imajo obiskovalci na voljo urejeno progo za alpsko smučanje, vse bolj poznan in obiskan pa postaja Tekaško-smučarski center Vojsko z urejenimi tekaškimi progami. Tudi v domu Vojsko imamo opremo tako za tek na smučeh kot za alpsko smučanje, saj sta to glavni dejavnosti zimske šole v naravi.

Iz Idrije, ki leži v kotlini, pridemo na Vojsko po 14 km dolgi asfaltirani poti, ki se vzpenja na »Vojskarsko planoto«.

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …