DomoviCŠOD OE VojskoKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

ter zanimivosti v okolici doma Vojsko

Zemljevid

Vojsko se razteza na dobrih 1000 m visoki planoti nad Idrijo, ki nudi v vseh letnih časih mnogo nepozabnih doživetij. Tu si obiskovalec sredi neokrnjene narave spočije od napetega vsakdana in mestnega hrupa.

Na vrhu planote se odpre čudovit pogled na okoliške hribe, visoke gore in obsežen Trnovski gozd. Izreden je pogled z razgledne točke Hudournik. Posebna naravna znamenitost je potok Gačnik in njegovih 14 slapov, ki jih le-ta tvori pri svojem strmem spustu proti dolini Trebuščice. Lažje dostopna za oglede sta prva dva slapova pri kmetiji Na Brdu. Med številnimi spomeniki in obeležji iz časa 2. svetovne vojne zavzema posebno mesto zelo dobro ohranjena Partizanska tiskarna Slovenija.

Pozimi so v Tekaško-smučarskem centru Vojsko urejene tekaške proge, katerih se poslužujejo številni ljubitelji teka na smučeh od blizu in daleč.

Partizanska tiskarna Slovenija je od doma Vojsko oddaljena 3 km z zgornje strani in 6 km s spodnje strani, možna je tudi krožna pot (6+3 km). S spodnje strani je dostop možen tudi z avtomobilom ali kolesom, le zadnjih 250m peš po gozdni stezi. Z zgornje strani je dostop z avtomobilom ali kolesom 2 km, 1 km pa peš po stezi. več ...

Partizansko pokopališče na Vojščici je spominsko obeležje 305 padlim borcem v aprilu 1945. Nagrobni kamni imajo obliko svinčenk, obdani pa so s kamnitim zidom v obliki človeškega srca. Grobišče je od doma oddaljeno 4 km, dostopno peš, s kolesom ali z avtom. več ..

Razgledna točka Hudournik ponuja čudovit razgled na Julijske Alpe in tudi Kamniško-Savinjske Alpe, idrijsko-cerkljansko hribovje, dolino Idrijce proti Mostu na Soči ter tolminsko hribovje, od tod je tudi najlepši pogled na izrazito Idrijsko tektonsko prelomnico, ki poteka pod Hudournikom. Hudournik je od doma Vojsko oddaljen 7 km z avtom, s kolesom ali peš. Na koncu je do razgledne točke še 10 minut hoje. več ..

Slapovi Gačnika – prvi in drugi slap Gačnika

Potok Gačnik izvira nedaleč stran od doma Vojsko in teče proti zahodnemu delu planote, nato pa se začne strmo spuščati proti dolini Trebuščice in na svoji poti tvori 14 slapov. Prvi in drugi slap sta lahko dostopna, ostali slapovi so težje dostopni zaradi strmega in mokrega terena ter skalnih previsov. Prva dva slapova sta od doma oddaljena 5 km peš, s kolesom ali z avtom in še 150 m peš do slapov (gozdna stezica). Gačnika in razgledne točke Hudournik je možna tudi krožna pot: najprej do slapov Gačnika, nato pa mimo Stržnikarja do Hudournika in nato nazaj do doma (ali v obratni smeri) – možno peš, s kolesom ali z avtomobilom, približno 15 km.

Idrijske klavže so kamnite pregrade na reki Idrijci ter potokih Belci, Klavžarici in Zali, izdelali pa so jih za namen spravila (plavljenja) lesa za potrebe idrijskega rudnika. Klavže so sicer znane tudi kot "Slovenske piramide" in so eden najpomembnejših slovenskih tehniških spomenikov. Idrijske klavže so od doma oddaljene približno 9 km z avtom, s kolesom ali peš, pot pa je označena s kažipoti. več ..

Kanomeljske klavže so kamnite pregrade na Klavžarici v Kanomlji, od doma oddaljene približno 2 uri hoje v vsako stran. Do klavž vodi neoznačena gozdna stezica.

Urejene tekaške proge pozimi
V Tekaško-smučarskem centru Vojsko so pozimi urejene tekaške proge, ki privabljajo številne ljubitelje teka na smučeh od blizu in daleč. Tekaški center je od doma oddaljen 1,5 km z avtom ali peš, ob ugodnih snežnih razmerah pa je najbližja tekaška proga od doma oddaljena le 200 m. 

Smučišče Vojsko je manjše smučišče z eno vlečnico, ki obratuje za najavljene skupine vsaj 15-ih smučarjev. Od doma je oddaljeno le slabih 200 m.

Idrijski žlikrofi so značilna idrijska kulinarična specialiteta. V domu Vojsko lahko za skupine (vsaj 20 udeležencev) izvedemo delavnico izdelave žlikrofov, kjer se udeleženci naučijo postopka izdelave žlikrofov. Žlikrofe udeleženci pojedo za kosilo ali večerjo. Delavnica traja približno 2 uri.

Idrija je staro rudarsko mesto, ki je začelo nastajati po odkritju živega srebra. Na rudarjenje je pravzaprav vezana cela zgodovina in razvoj mesta ter okolice. Idrija je poleg številnih drugih nazivov (Evropska destinacija odličnosti, Evropski muzej leta,…) v preteklosti, leta 2012 prejela tudi najvišje priznanje s področja dediščine z vpisom na Unescov seznam svetovne dediščine.

CŠOD Vojsko v Idriji za skupine organizira voden ogled mesta, ogled Mestnega muzeja Idrija, Antonijevega rova, rudarske hiše, Kamšti, Akvarija M in Divjega jezera. Idrija je od doma oddaljena 14 km.

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …