DomoviCŠOD OE VojskoUčna pot S kolesom po Vojskarski planoti

Učna pot S kolesom po Vojskarski planoti

Učna pot S kolesom po Vojskarski planoti je mobilna učna pot, ki je dosegljiva v aplikaciji CŠOD Misija. Aplikacija CŠOD Misija je brezplačno na voljo v Google Play Trgovini, vsebuje pa večje število učnih poti na različnih koncih Slovenije. Gre za posebne učne poti, ki niso označene s tablami, temveč uporabnika po poti usmerjajo navodila, zemljevid in točke v mobilni aplikaciji. Od običajnih učnih poti se CŠOD mobilne učne poti razlikujejo tudi v tem, da točke – postaje poleg galerije fotografij in besedil vsebujejo tudi naloge, ki jih uporabnik reši z opazovanjem okolice ali s pozornim branjem besedila. Z reševanjem nalog – izzivov uporabnik pridobiva točke in ko doseže določeno število točk, je misija označena kot opravljena, uporabnik pa si s tem pridobi značko določene misije. Z uspešnim reševanjem več različnih učnih poti uporabnik pridobiva vedno več različnih značk.

Predstavitev učne poti S kolesom po Vojskarski planoti

 

Vojskarska planota je oddaljena od mestnega vrveža, zato tu najdete mir in neokrnjeno naravo, poleg tega pa kar nekaj naravnih in kulturnih znamenitosti, katere je vredno spoznati. Zaradi razpotegnjenosti planote je kolo odličen pripomoček za ravno prav dolg ogled njenih znamenitosti, čeprav je pot seveda možno prehoditi tudi peš. Učna pot S kolesom po Vojskarski planoti je dolga 16,3 km (skupaj s postanki cca 3h), vključuje pa 14 točk, preko katerih boste na nekoliko drugačen način spoznali glavne značilnosti planote. Višinska razlika med najvišjo in najnižjo ležečo točko je 272 m.

Pot je krožna in poteka po asfaltni ter makadamski cesti, zelo kratek odsek (cca 200m) po kolovozu, manjši del poti (1,5km) pa boste prehodili peš (Hudournik, slapovi Gačnika). Pot začnete v središču vasi pri informativni tabli na križišču pred cerkvijo, kjer si boste že lahko ustvarili prvo sliko o planoti. Pot vas bo nato vodila skozi center vasi, mimo odcepa za Partizansko Tiskarno Slovenija ter Partizanskega grobišča na Vojščici, do razgledne točke na Hudourniku, nato pa se bo spustila do Gačnika. Od tam se boste ob potoku Gačniku vrnili nazaj do centra vasi, kjer se pot konča z zadnjo točko pri cerkvi sv. Jožefa. Na poti boste spoznali značilnosti Vojskega ter glavne naravne in kulturne znamenitosti kraja. Opazili boste tudi kar 7 različnih vrst iglavcev, ki uspevajo na Vojskem.

Navodilo za namestitev aplikacije na telefon (glejte slike na koncu navodil):

  1. v Google Play trgovini poiščete aplikacijo CŠOD Misija (slika 1) in si jo namestite na telefon (predlagamo, da to storite doma, ko imate dostop do brezžičnega omrežja, ni pa nujno);

  2. odprite aplikacijo CŠOD Misija, kliknite na zavihek »Misija« (spodaj levo), nato na »Prenesi«, da se pokažejo vse učne poti, ki so trenutno dostopne v aplikaciji (slika 2); kliknite na »S kolesom po Vojskarski planoti«, nato pa kliknite na »Naloži« (nalaganje aplikacije in posameznih misij - učnih poti traja kar nekaj časa);

  3. ko se učna pot v celoti naloži, se odpre predstavitvena stran učne poti, spodaj pa imate možnost klika na »Začni misijo«. Ob kliku na Začni misijo, se misija začne.

Navodilo za delo na terenu:

  • s klikom na »Začni misijo« začnete z opravljanjem učne poti (slika 3);

  • na zaslonu se prikaže zemljevid (se naloži skupaj z učno potjo, zato ni treba imeti vključenega prenosa podatkov!), na njem pa posamezne točke - postaje učne poti (zeleni balončki); zemljevid ustrezno približate, da vidite posamezne točke-postaje; ob kliku na kompas desno zgoraj prikažete ali odstranite prikaz trenutne lokacije (moder balonček);

  • točke - postaje na zemljevidu sicer niso označene s številkami, je pa priporočljivo, da si sledijo v določenem vrstnem redu, ki je razviden iz navodil na vsaki točki (zadnja naloga na točki usmeri uporabnika na naslednjo točko – berite pozorno!)

  • učna pot S kolesom po Vojskarski planoti se začne pri informativni tabli pred cerkvijo sv. Jožefa, nadaljuje se do CŠOD Vojsko, nato gre proti Hudourniku, nato do Gačnika, nato pa ob potoku Gačniku nazaj proti centru vasi do cerkve sv. Jožefa, ki je zadnja, 14. postaja misije; uporabnik z obiskom zadnje točke sklene cel krog učne poti;

  • vstop na posamezno točko: na zemljevidu kliknete na balonček, ki označuje ustrezno točko – prikaže se okvirček s predstavitveno fotografijo ter imenom točke (slika 4) – kliknete na okvirček in odpre se točka; če so točke (postaje) zelo blizu skupaj, je potrebno klikniti na različna mesta pri balončkih, da se prikaže prava točka!

  • vsaka točka-postaja (slika 5) vsebuje galerijo fotografij (klik na fotografijo na točki) ter izzive – naloge, ki jih uporabnik reši s pomočjo opazovanja okolice ali pozornega branja besedila na točki; reševanje izzivov na posameznih postajah je možno le ob predhodni prijavi na lokaciji (uporabnik mora stati na točki oziroma v dovolj veliki bližini, da se lahko prijavi (klik na »Prijava«) in začne reševati izzive (klik na »Reši izziv«)); s klikom na »Reši izziv« se odpre prvo vprašanje, na katerega je treba odgovoriti; odgovarja se bodisi z besedami/številkami, bodisi označevanjem pravilnega odgovora bodisi s klikom na določen del fotografije; če je odgovor pravilen (slika 6), uporabnik pridobi določeno število točk in nadaljuje z reševanjem naslednje naloge – izziva; posebno pozornost je treba nameniti branju in reševanju zadnjega izziva na točki, saj le-ta poda usmeritev do naslednje točke-postaje;

Na začetku oziroma koncu učne poti S kolesom po Vojskarski planoti so tri točke. Paziti je treba, da se jih rešuje v pravilnem vrstnem redu. Prva točka je »Informativna tabla«, druga »CŠOD Vojsko«. Točka »Cerkev sv. Jožefa« je zadnja v misiji in jo rešujete šele na koncu, ko rešite vse izzive na ostalih točkah učne poti.

 Pri obiskovanju točk učne poti hodimo ali se vozimo samo po cestah, kolovozih ali stezah. Izven poti ne hodimo! Ne trgamo rastlinja in ne povzročamo škode naravi ali lastnikom zemljišč!

CŠOD Misija deluje na dveh mobilnih operacijskih sistemih: Android (nad verzijo 4.1) in iOS (nad verzijo 8.0).

Slike za lažje razumevanje navodil:

   

1                                         2                                      3                                    4

  

5                                      6                                      7

S klikom na »Misija« in »Prenesi« v aplikaciji CŠOD Misija (slika 2) se prikažejo še ostale učne poti, ki so trenutno na voljo. Nekatere učne poti so še v izdelavi in bodo na voljo kasneje, zato priporočamo, da vsake toliko časa odprete aplikacijo CŠOD Misija in preverite, če so na voljo že nove učne poti (posodobitve). Če vas bo pot zanesla v kraje, kjer so izdelane učne poti, si doma naložite ustrezne misije in jih preizkusite še drugod. Tako boste lahko še na nekoliko drugačen način spoznavali različne kraje po Sloveniji.

Veseli bomo, če nam boste na vojsko@csod.si napisali mnenje o aplikaciji, pa tudi predloge za izboljšanje le-te.

Želimo vam uspešno reševanje izzivov in čim več zbranih značk!

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …