DomoviCŠOD OE PecaKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

ter zanimivosti v okolici doma Peca

Zemljevid

RUDNIK SVINCA IN CINKA MEŽICA - turistični rudnik in muzej
Od doma Peca do rudnika, ki si ga ogledate z rudarskim vlakom je približno 30 minut hoje. 

Ogled z rudarskim vlakom: v »banduri« in pod strokovnim vodstvom vas s pravim rudarskim vlakom zapeljejo po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu do rudišča. Tam boste videli, kakšen je bil »šiht knapov« nekoč pa vse do današnjih dni. Z malo sreče zagledate tudi pravega »bergmandelca«.

Ogledate si še zunanji muzej kjer je zbirka kamnin, mineralov, fosilov, jamarska zbirka in zbirka fotografij priznanega fotografa Maksa Kunca. Videli boste tudi »knapovške zgradbe« oz. prikaz življenja knapa.

Slovar besed:
bandura – zaščitna obleka, plašč; knap – rudar; šiht – delovni dan; bergmandelc – škrat

Kolesarjenje po rudniških rovih (vhodno - izhodni rov je od doma Peca oddaljen  200 m)
Z gorskimi kolesi, vodičem in svetilkami lahko varno prekolesarite 9 km edinstvene podzemne poti v Evropi in doživite nepozabno pustolovščino. Pot poteka po varnih rovih, vzpona je le 15 metrov. Med kolesarjenjem vam vodič predstavi rudarjenje v preteklosti. 

KMETIJA GRAUF  Mimo zapuščenih travnikov, v preteklosti znanega smučišča Mežica, prispete v manj kot uri hoje do kmetije Grauf. Tu še danes ni odkrita zgodba iz preteklosti: Kje je skrit zaklad pri kmetiji Grauf?  Ogledate si lahko ohranjeno okrog 100 let staro kaščo, ki velja za najlepšo v tem delu mežiške doline. Graufova domačija je prekrita s skodlami (šiklni) in ima za to okolje tipični lesen balkon zgrajen iz brun (gang). 

POHODNIŠTVO / VRHOVI NAD MEŽICO IN OKOLICI
Vrhovi nad Mežico (nadmorska višina in oddaljenost od doma Peca)
- Štalekarjev vrh , 792 m, 30 min.
- Jesenikov vrh, 1199 m, 1 ura 15 min.
- Gorna, 1188m, 1,5 ure
- Šumahov (1155 m), Veliki (1165 m) in Pikov vrh (1149 m) 1,5 ure - krožna pot vsi vrhovi 3 ure
- Andrejev vrh (897 m) in Volinjak (886 m), 2 uri in 30 min
Vsi vrhovi nad Mežico so lahko dostopni, za vse generacije v vseh letnih časih. Primerna obutev in oprema.

Vrhovi okolica (nadmorska višina in oddaljenost od doma Peca):
- PECA, 2126m, peš 4,5 ure do vrha (varianta: z avtom 20 min. + 2 uri do vrha)
- URŠLJA GORA, 1699m, 6 ur do vrha (varianta: z avtom 30 min. + 1 ura do vrha)
- RADUHA, 2062m, z avtom 30 min. + 2,5 ure do vrha
- OLŠEVA, 1929m, z avtom 40 min. + 2 uri do vrha -
- SMREKOVEC 1577, z avtom 1 ura + 30 min. do vrha

PLANINSKA POSTOJANKA KOČA PIKOVO (992 m) je znana tudi po cerkvi Svete Helene. Od doma Peca nas pot vodi po južnem pobočju Jesenikovega vrha, kjer se spreminja pokrajina borovega gozda s spomladansko reso v gozd mogočnih bukev. Pot nas vodi mimo zapuščene domačije Jesenik, domačije Pik, kjer se nam odpre razgled na goro Peco in Kamniško savinjske Alpe.

SMUČIŠČE ČRNA NA KOROŠKEM  (od doma Peca oddaljeno 8 km)
Prav v središču Črne na Koroškem je smučišče, primerno za rekreacijsko in tekmovalno smučanje, pa tudi za treninge slaloma in veleslaloma za vse kategorije smučarjev. Smučarski delavci zagotavljajo 90 smučarskih dni letno, če je snega premalo, pa si pomagajo z dodatnim zasneževanjem.
nadmorska višina smučišča : 575 - 789 m, površina : 15 ha

SMUČIŠČE PETZEN V AVSTRIJI (od doma Peca oddaljeno pribl. 30 min vožnje) Smučišče Peca nad Pliberkom leži na vzhodnem robu Karavank. Zaradi ugodnih klimatskih razmer in lege ter najmodernejših naprav za zasneževanje so tod omogočeni odlični pogoji za smučanje, in to po vsej dolžini prog prav do doline, od začetka decembra pa tja do zgodnje pomladi. Kabinska žičnica s kabinami po 6 oseb, popelje smučarje na nadmorsko višino 1.700 m, od koder se nato z vlečnico lahko povzpnejo še dvesto metrov višje. Dodatna sodobna štirisedežnica na vrhu zagotavlja visoko frekventnost smučanja. V dolino pelje 5 km dolga proga, ki se zaključi na otroškem poligonu z vlečnico in naklonino primerno za začetnike.

PREŽIHOVA BAJTA – spominski muzej Prežihovega Voranca  (od doma Peca oddaljeno 15 km)
Bajta je značilna koroška stavba, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti; o njegovem delu pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju.
Tik nad Prežihovo bajto je nad nekdanjim ajdovim strniščem mogočen bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič.
V času prihoda na naš dom ali odhoda se peljete mimo Kotelj, kjer si lahko ogledate to kulturno znamenitost ali prehodite tematsko pot - VORANČEVO POT (4 ure). 

PLAVANJE IN VODNE AKTIVNOSTI v Olimpijskem in zimskem bazenu na Ravnah na Koroškem
Čas bivanja na domu Peca lahko izkoristite za obisk bazenov na Ravnah na Koroškem, ki so od doma oddaljeni 15 km. Zimski bazen je dimenzije 25×10m, globina vode je od 90 do 160 cm, temperatura pa vseskozi prijetnih 29,5 do 30 stopinj C. Nova pridobitev na bazenu je jaccuzzi in čofotalnik za otroke. Olimpijski bazen je pozimi pokrit z balonom, kjer izvaja treninge in tekmovanja uspešen domač plavalni klub Fužinar.

KULTURNE ZNAMENITOSTI NA KOROŠKEM

Arheološka zbirka Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Muzej Ravne na Koroškem stalne razstave: Gozdarska in lesarska zbirka, Železarska zbirka in Etnološka zbirka, Poljana - Spominski park »Svobodi in miru« , kjer se je končala druga svetovna vojna v Evropi. Stalna razstava o teh dogodkih z naslovom: In kaj je svobode cena (prost dostop),Spomenik Franja Malgaja (prost dostop),Cerkev Sv. Jurija na Legnu, 
Paučkove partizanske bolnišnice v bližini Slovenj Gradca,Grofje Andeški in Slovenj Gradec (Stara orožarna pri cerkvi sv. Pankracija na Gradu nad Starim trgom), Človek po svetu, čebela po svetu: Čebelarstvo na Koroškem (TIC Topla v Črni na Kor), Rudarski muzej Črna na Koroškem (prost dostop),Etnološka zbirka Črna na Koroškem,

NARAVNE ZNAMENITOSTI NA KOROŠKEM

Krajinski park Topla, Najevska lipa (vsakoletno srečanje državnikov), Dolina Bistre, Ugasli vulkan Smrekovec.

 

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …