Kje smo

Zemljevid

Značilnosti Planice

Rateče so najstarejši poseljeni del Zgornjesavske doline, kjer je bogata kulturna in etnološka dediščina. Spoznavamo planšarstvo, gorništvo, vpliv človeka na preoblikovanje pokrajine. Tu je stičišče treh dežel in kultur, zanimive zgodovine. Planica je pomembna za razvoj smučarskih skokov, znana je tudi pod imenom Dolina skakalnic. Na nobeni drugi letalnici na svetu ni bilo toliko izenačenih ali novih svetovnih rekordov kot na letalnici v Planici. Upravičeno sodi med največje ponose naše dežele.

Značilnosti naravnega okolja

Planica je tipična alpska ledeniška dolina, kjer so različne oblike melišč in moren. Tu najdemo najvišjo gozdno mejo v Sloveniji, ostanke pragozda v dolini Male Pišnice, rastlinstvo in živalstvo alpskega sveta, podzemno pretakanje voda, mokrišče Zelenci (naravni rezervat), Triglavski narodni park.

Dom Planica leži na nadmorski višini 950 metrov. V Planici je zato pozimi običajno veliko snega, v drugih letnih časih pogosto dežuje. Običajno je tudi precej hladneje kot npr. Osrednji Sloveniji. S seboj je zato potrebno imeti primerno opremo. Za Planico s Tamarjem se uporablja tudi izraz, da gre za gorenjsko Sibirijo.

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …