DomoviCŠOD OE Peca

CŠOD OE Peca

Naslov
Breg 13, 2392 Mežica
Kontakt
Metka Tajzel
E-pošta
peca@csod.si
Telefon
Pisarna vodje: 02 823 61
Mobilni telefon
031 342 901


Programi aktivnih počitnic
Cena - €
Starost
Program: Teden pustolovskih dejavnosti (pustolovski park, disk golf, s kolesi po rudniku, kanuizem,…)
Spletna prijava

 

ŠOLE:    Prosti termini > Cenik                                                     
OSTALI: Prosti termini > Cenik                                                    DNEVNIK

NOVOSTI DOMA PECA

MOTORIČNA POT PECA V gozdu zraven doma Peca doživite nepozabno doživetje v objemu narave z vznemirljivim sprehodom med gozdnimi krošnjami, kjer preizkušate svojo spretnost, iznajdljivost in pustolovski duh. Na poti se po stopnicah povzpnete med drevesne krošnje (opazovalnica). Odpravite se na pravo potepanje  preko posebej urejenega plezalnega poligona z dvajsetimi postajami (od višine 0,5 m do 4 m). Motorična pot je primerna za vse generacije (učence od 1. do 9. razreda, dijake srednjih šol,...). 

    

DISK GOLF  je igra, podobna tradicionalnemu golfu, pri kateri namesto udarjanja žogice s palico v luknjo mečemo disk v posebej oblikovano košaro ali koš. Cilj igre je isti, končati progo s čim manj meti. Po začetnem metu iz izmetne cone igralec vsak naslednji met začne na mestu pristanka svojega diska. Igra je zaključena, ko disk pristane v zadnjem košu. Golf disk je pustolovščina aktivnega raziskovanja narave skozi neprestano prilagajanje in iskanje najboljših poti za dosego istega cilja – koša.

KDOR IŠČE TA NAJDE-PECAKEČING ORIENTACIJA je igra lova na zaklade,ki z  uporabo orientacijskih tehničnih pripomočkov – zemljevida, kompasa in GPS naprave hkrati – vodi udeležence do zanimivih ugank, preizkušenj in skritih predmetov v okolici CŠOD Peca. Je nepozabna pustolovščina, ki s timskim reševanjem atraktivnih orientacijskih nalog krepi človeka in duha, spodbuja občutek solidarnosti in pripadnosti skupini.

PRAVLJIČNI SVET KRALJA MATJAŽA POD PECO

V osrčju Koroške, v kraljestvu Kralja Matjaža in deželi Bergmandelca oživijo pravljice in legende. V naravi, sredi zelenih gozdov, domišljija dobi krila.

CŠOD Peca leži sredi prvega Geoparka v Sloveniji. Ta je pred kratkim postal del Evropske (EGN) in Globalne (GGN) mreže geoparkov in deluje pod okriljem Unesca. Okolica doma je zaznamovana z bogato etnološko, kulturno in tehnološko dediščino (Rudnik Mežica – ogled z vlakom ali možnost edinstvenega kolesarjenja po rudniških rovihv Evropi, Geopark Karavanke – Geološka pot, Muzej čebelarjenja, Geo-info točke…). V neposredni bližini doma se nahaja druga trasa Golf diska v Sloveniji.

Številni iskalci rudarske sreče so v preteklosti dodobra oblezli vso okolico doma. Danes so tu iskalci znanja o naravi učenci. Okolico raziskujejo kot pohodniki, kolesarji in pozimi kot smučarji. Njihove poti vodijo mimo botaničnih rajev suhih, nepokošenih travnikov in gozdov. Travniki in gozdovi tako postanejo njihove učilnice. Na kmetijah se seznanijo z delom in zgodbami iz preteklosti: Kje je skrit zaklad pri kmetiji Grauf? Pri iskanju si ogledajo ohranjeno okrog 100 let staro kaščo, ki velja za najlepšo v tem delu mežiške doline.  Po razgibanih poteh se seznanijo z osnovami gibanja v naravi in osvojijo številne bližnje vrhove Pikov vrh, Jesenikov vrh, Gorno, ... Globoko pod zemljo spoznajo »šiht knapov« in skrivnostni svet podzemlja Pece. S pravim rudarskim vlakom, opremljeni s čeladami in naglavnimi svetilkami, se popeljejo po sledeh rudarjenja v osrčje Pece, kjer so rudarji od leta 1665 do danes izkopali skoraj 1000 km rovov. V neposredni bližini doma je vhodno-izhodni rov za edinstveno kolesarjenje po rudniku v Evropi.

Večina vzgojno-izobraževalnih dejavnosti na domu se prepleta in dopolnjuje: Ni nam vseeno za naš planet, Gozdna druščina, Po stopinjah povodnega moža, Koroška moja dežela, Preživetje v objemu Pece, Gorništvo, Tavžentroža, Orientacijski tek, Ko na nas preti nevarnost (prva pomoč),.... Nekatere dejavnosti so vezane na letni čas. Pozimi izvajamo šolo alpskega smučanja na dveh smučiščih. Približno 6 kilometrov od doma se nahaja urejeno smučišče Črna na Koroškem (znano po Tini Maze, Mitji Kuncu, Alešu Gorzi,...). Drugo smučišče v naši bližini je smučišče Petzen v Avstriji, ki je od doma oddaljeno približno 20 km. Uredimo prevoz na in s smučišč. V neposredni bližini doma pa lahko učenci osvojijo prve korake na tekaških smučeh (šola teka na smučeh), v Avstriji se lahko preizkusijo z biatlonom.

UGODNO: Najcenejše smučarske karte v Sloveniji! Za otroke, ki so v šoli v naravi v CŠOD Peca, je cena dopoldanska karta na smučišču Črna na Kor. le 5 €, celodnevna karta na smučišču Petzen-Avstrija pa le 7 €.

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.


E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …