DomoviCŠOD OE PlaninkaKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

ter zanimivosti v okolici doma Planinka

 

FRAMSKI SLAP – SLAP SKALCA

Framski slap ali slap Skalca se nahaja na  nadmorski višini 870 m, blizu izvira Framskega potoka, kjer voda pada v 16 metrov visokem slapu. Slap Skalca sodi med slapove pahljačastega tipa. Vije se preko skal  in čeprav pretok vode ni velik, sama igra vode ustvarja lepe prehode, prš vode pa ob primernem času in pravšnji svetlobi ustvarja mavrico, tako da je slap vreden ogleda. V zimskem času slap skoraj v celoti zamrzne, zamrzne skoraj sleherna pršeča kapljica, kar daje opazovalcu občutek mogočnosti slapa. Do vznožja slapa vodi vzorno urejena potka, tako da je pogled na vodno pahljačo omogočen vsakomur, ki se je voljan podati na kratek sprehod.
Od doma Planinka do slapa je približno 30 minut hoje.

  

ROZKINA GOZDNA UČNA POT
Pot je dolga tri kilometre in je speljana krožno: vodila vas bo po stezi ali gozdni cesti od zgornje postaje Pohorske vzpenjače proti cerkvici sv. Bolfenka, nato po severnem pobočju do razglednega stolpa – Razglednika. Od tod se spusti na južno stran proti Železničarskemu domu in nato po sprehajalni poti nazaj do sv. Bolfenka.  

Znaka poti sta smreka in rumeno-modra markacija na belem pravokotniku ali samo rumeno-modra markacija. Na poti je označenih 17 zanimivih točk, na katerih odkrivamo značilnosti pohorskega gozda (rastlinstvo, živalstvo, kamnine). Obhod poti brez razlage traja eno uro, možno pa je tudi vodstvo gozdarjev pa traja približno 3 ure.
Od doma Planinka do Rozkine gozdne učne poti je približno 1 ura hoje, možen je tudi dostop s kolesom. Več... 

GOZDNI REZERVAT IN PRAGOZD ŠUMIK
Rezervat se razprostira ob kanjonski debri gorskega potoka Lobnica. Pobočja so precej strma, težko prehodna in ponekod prepadna.

Celotnega območja se je prijelo imenovanje Pragozd Šumik, kar pa ni povsem ustrezno, saj obsega pragozd le manjši del rezervata (strmo desno pobočje nad Lobnico), vse ostalo pa je gozd, v katerega se več ne posega in zato postopoma prehaja v sekundarni pragozd. V pragozdu se je ohranil prvobiten sestoj bukve, jelke, gabra, hrasta, smreke in kostanja. Danes na Pohorju prevladuje smrekov gozd, kajti bukev so izsekali, predvsem za potrebe glažutarstva.(vir:Izletniški vodnik,Pivka J.)

 Rezervat odlikujejo tudi izredne geomorfološke tvorbe. Kamnina v rezervatu je granodiorit, ki je včasih taki razlomljen, da nastanejo zanimive skalne formacije, kot na primer Trije hlabi, Ravbarske peči in Jelenska peč. Na slikovitih in divjih potokih v rezervatu so tudi trije slapovi, Veliki in Mali Šumik na Lobnici ter Vernski slap na Verni. Je edini slovenski pragozd na silikatni podlagi, eden redkih ostankov naravne vegetacije Pohorja. Slapova Veliki in Mali Šumik sta najslikovitejša pohorska slapova.
Od doma Planinka do gozdnega rezervata Šumik je možen dostop peš (4 ure), s kolesom (2 uri) ali z avtomobilom (45 minut).

 

CERKEV SV. AREHA
V sklopu pohoda (2 uri)  ali kolesarskega izleta (1 ura) do Areha si lahko ogledamo podružnično cerkev sv. Areha. Več... 

MARIBOR
Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in središče slovenske Štajerske. Je univerzitetno mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je bil evropska prestolnica kulture leta 2012 in evropska prestolnica mladih 2013.

Leži na 273 m nadmorske višine in ima nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami, med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

V Mariboru si lahko ogledamo mnoge naravne (Mariborski park, Trije ribniki, Stara trta, Kalvarija, Piramida,…) in kulturne znamenitosti (Mariborski park, Lent, Stolna cerkev, Vodni stolp, Sodni stolp, Sinagoga…), obiščemo mariborske mestne trge (Glavni trg, Rotovški trg, Trg Leona Štuklja, Slomškov trg…) ali obiščemo katero izmed mnogih kulturnih ustanov (Umetnostna galerija Maribor – vstopnina, Pokrajinski muzej Maribor – vstopnina, Muzej NOB – vstopnina…).
Ogled Maribora organiziramo običajno v petek, ko je možno uporabiti avtobusni prevoz, ki nato goste odpelje proti domu.

AKVARIJ – TERARIJ MARIBOR
Na izletu v Maribor pogosto obiščemo tudi mariborski mestni akvarij (vstopnina). Več..

HIDROELEKTRARNA ZLATOLIČJE IN HIDROELEKTRARNA FALA
Reka Drava izvira blizu avstrijske meje na Toblaškem polju v Italiji.

Pot po Avstriji zaključi blizu Dravograda. Po 133 km poti in 148 m padca zapusti Slovenijo pri Ormožu in konča svojo pot pri Osijeku na Hrvaškem, kjer se izliva v Donavo. Na svoji poti povezuje alpsko in panonsko biogeografsko območje.

Drava ima najvišje vodne pretoke junija, v času taljenja ledenikov, ko se pri večini drugih rek že kažejo posledice poletne suše. Drugi vodni vrhunec doseže novembra, ko jo napolnijo jesenska deževja širokega alpskega zaledja.

Zaradi te posebnosti je na Dravi v Sloveniji postavljenih kar 8 elektrarn.
Ponujamo vam možnost organizacije ogleda delovanja dveh izmed njih z brezplačnim strokovnim vodstvom. V okviru ogleda HE Fala je možen tudi ogled muzeja. Več... 

PUSTOLOVSKI PARK BETNAVA
Prava telovadnica v naravi prinaša nova, resnična doživetja, umeščena v najlepšem mariborskem gozdu.

Ekološko naravnane razvedrilne dejavnosti za zdravo preživljanje prostega časa v naravi, kjer je varnost na prvem mestu, so primerne za samostojno, partnersko, družinsko in skupinsko razvedrilo. Starši in spremljevalci lahko pod drevesi bodrijo svoje junake, se spočijejo na klopeh ali se sprehajajo po že uhojenih gozdnih poteh; vstopnina. Več... 

SIRARNA FINGUŠT – ČUŠ HOTINJA VAS
Na dan prihoda oz. odhoda z doma Planinka se lahko oglasite v sirarni Fingušt – Čuš, kjer za najavljene skupine pripravijo voden ogled pridelave domačih sirov in degustacijo. Možen je tudi nakup njihovih izdelkov. Vstopnina z degustacijo

KANUIZEM NA PTUJSKEM JEZERU
Na Ptujskem jezeru je možno kanuizem izvajati od meseca maja do meseca septembra. Običajno to dejavnost izvedemo zadnji dan bivanja skupine na domu, ko se lahko koristi avtobusni prevoz, ki nato otroke odpelje proti domu.

Za dejavnost uporabljamo kanuje našega sosednjega doma Štrk.
Aktivnost poteka pod strokovnim vodstvom učiteljev z doma Planinka.
Ob predhodnem dogovoru je možna tudi uporaba igrišč ob Ptujskem jezeru.

DRUGE ZANIMIVOSTI
Hočka kripta (pod cerkvijo Sv, Jurija v Hočah)
Botanični vrt Pivola
Grad Hompoš
Kmetija Stergar
Center eksperimentov

 

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …