DomoviCŠOD OE CerknoKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

 

Partizanska bolnica FranjaNeandertalčeva piščalCerkljanskaCerkljanskaLaufarija, foto Bojan TavčarSmučarski center CerknoPorezen

Pohodne in sprehajalne poti

 

Trim steza Lamk


Partizanska bolnica Franja

Partizanska bolnica Franja je rekonstruiran spomenik nepremične kulturne dediščine iz časa 2. svetovne vojne in hkrati simbol boja, humanosti in junaštva Slovencev, ki so se skupaj z drugimi svobodomiselnimi narodi zoperstavili fašizmu in nacizmu. Dolenji Novaki pri Cerknem, 4 km.

Več informacij o Bolnici Franji in vstopninah: www.muzej-idrija-cerkno.si


Prazgodovinsko arheološko najdišče Divje babe
Najdišče ostankov jamskega medveda in sledi ledenodobnega človeka, njegova kurišča in kamnito orodje. Najznamenitejša najdba je 55.000 let stara koščena piščal, izdelana iz kosti jamskega medveda, v katero je neandertalec vdolbel 4 luknje. Koščena piščal je najstarejše najdeno glasbilo na svetu, zato Šebrelje oziroma Cerkljansko imenujemo tudi "zibelka svetovne glasbe".

Šebrelje, 15 km.
Več informacij o najdišču Divje babe in vstopninah: www.divje-babe.si

Porezen
Vzpon na 1630 m visok vrh Porezna traja iz vasi Poče dve uri in pol in iz zakojške smeri dve uri. Na vrhu Porezna je koča, ki je odprta predvsem v poletnih mesecih. V marcu poteka tradicionalni, zimski pohod na Porezen v spomin na tragične dogodke iz II. sv. vojne. Vrh, s katerega je zanimiv razgled po Julijcih, ostalih predalpskih vrhovih, ob lepem vremenu pa vse do morja, je vključen v slovensko planinsko transverzalo in je izhodišče za ture po bližnjih vrhovih. Spomladi in poleti klije pod vrhom vse polno različnega planinskega cvetja, v spomladanskem času pa se pod vrhom oglašajo ruševci, nižje v gozdu pa divji petelini. Prikaže se tudi planinski orel, po pobočjih pod vrhom pa so doma gamsi. Ob poti na vrh je primerno izhodišče za jadralne padalce, pozimi pa je po pobočjih možna tudi turna smuka.


Kolesarske poti


Laufarija
Ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. Stoletja dolgo poteka po nenapisanih pravilih, ki se z ustnim izročilom prenašajo iz roda v rod. Skupina danes šteje 25 likov.

Posebnost so njihova naličja - t.i. "larfe", ki so izrezljane iz lipovega lesa. Pustna obsodba poteka kot sklenjena dramska igra v cerkljanščini. Cerkljanska Laufarija je od novembra 2010 vpisana v slovenski register žive kulturne dediščine.

Italijanske vojaške utrdbe v Zakrižu
Na vrhu Križa in na Klavžarjevi ravani so še dobro ohranjene italijanske vojaške podzemne utrdbe, kakršne so značilne za tedanje obmejno območje med Italijo in staro Jugoslavijo. Zakrižani že par let koristno uporabljajo podzemno utrdbo, ki se nahaja na prometni točki v Zakrižu za organizacijo različnih kulturnih in družabnih prireditev.


Miklavžev turn v Labinjah
Ruševine stare rudarske cerkve iz srednjega veka v Labinjah. V ustnem izročilu se je ohranila pripoved, da je pod ruševinami zvonika in cerkve skrit zaklad in da bi strela udarila vsakogar, ki bi ga skušal odkopati.


Bevkova pot
V naših dolinah se je mudilo veliko pomembnih ljudi. France Bevk je kot eden od njih popisal dogajanja v knjigah, ki bodo ostala zapisana do konca časa. Spomini na obraze in podobe naših krajev, ki jih najdemo po celem svetu. Kjerkoli so knjižnice in kjerkoli je doma beseda. Bevkova pot je priložnost povezovanja in zbliževanja, širjenja prepoznavnosti dediščine Franceta Bevka ter ustvarjanja novih zgodb, pričetih že v času Bevkovih dni.

Trajanje pohoda: 4–5 ure (Cerkno – Gradišče – Zakriž – Vrh Ravni – Zakojca).
Težavnost: Srednje zahtevno.


Zgodba smuči se je začela v Cerknem
Elanova zgodba se je začela v času druge svetovne vojne v Cerknem, ko je 12 obrtnikov in inženirjev izdelalo več sto parov lahkih, vzdržljivih lesenih smuči za vojaške čete.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …