DomoviCŠOD OE RakKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

Zemljevid

Naravoslovno – geografske zanimivosti v in ob Rakovem Škocjanu

Znotraj parka (vse v radiju 2 km)

Veliki naravni most se nahaja 10 minut hoda od doma. Čezenj se pripeljemo v Rakov Škocjan zato ga s ceste ne vidimo. Pod njim teče reka Rak še dobrih 100 m preden ponikne v Tkalca jami, ki je dostopna s ceste, ob suši pa tudi ob strugi.
 
Zelške jame se nahajajo pod Malim nararavnim mostom. Od doma Rak cca. 2 km ali 20 minut zmerne hoje. Do jam (pod most) vodi strma steza. Pod most je dostop omogočen vsakomur, same jame pa so zaprte. Ogled je možen le po predhodnem dogovoru. Dostop do večje jame je pogojen tudi z vodostajem reke Rak.
 
Naravoslovna učna pot je označena krožna pot s pojasnjevalnimi tablami ob zanimivejših točkah. Za ogled potrebujete cca. 2-3 ure.
 
Reka Rak izvira v Zelških jamah in ponikne v Tkalca jami poleg Velikega mosta.
 
Vse našteto si lahko ogledate v okviru naravoslovne učne poti, če si vzamete dovolj časa.
 
Izven parka
 
Cerkniško jezero (5 - 8 km). Do tja pridemo po gozdni cesti. Lahko si naredimo lep kolesarski izlet, ki ga podaljšamo okrog jezera (celotna tura 25 - 40 km, odvisno od poti).
 
Slivnica (7 km). Najbolje se je pripeljati z avtom do izhodišča v Cerknici. Pod vrhom je planinski dom.
 
Kunaverjeva pot (od Rakeka do Rakovega Škocjana). Lepa pot, ki nas po gozdnih stezicah vodi od železniške postaje na Rakeku do doline Rakovega Škocjana. Sicer je ob poti nekaj označb, vendar orientacija ni najlažja, zato kak napotek domačinov ne bo odveč. Če se nekdo odloči, da pride na Notranjsko z vlakom, pa si lahko naredi lep izletniško-pohodniški dan.
 
Planinska jama (8 km). Do vhoda pridete z avtom. Ogled je možen le z vodičem po predhodnem dogovoru. Kontakt in informacije so na tej povezavi .    Če pa pričnete v R. Škocjanu, imate cca. 2 uri zanimive hoje do Planine, vmes pa si lahko ogledate še Unško koliševko (stometrska kraška udornica). Za to pot se je potrebno dobro pripraviti zaradi orientacije ali pa najeti vodiča.
 
Križna jama (17 km): le z vodičem po predhodni najavi. Kontakt in informacije na tej povezavi

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …