DomoviCŠOD OE RakKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

Zemljevid

Naravoslovno-geografske zanimivosti v Rakovem Škocjanu in njegovi bližnji okolici

Znotraj Krajinskega parka Rakov Škocjan (vse v oddaljenosti do 2 km od CŠOD Rak)

Dolina reke Rak je kraška udorna dolina, dolga približno dva kilometra in po njej teče reka Rak.
 
Veliki naravni most se nahaja 10 minut hoje od doma. Čezenj se pripelje v Rakov Škocjan zato se ga s ceste ne vidi. Pod njim teče reka Rak, ki nato po dobrih stotih metrih ponikne v Tkalca jami. Jama je dostopna s ceste, ob suši pa tudi ob strugi.
 
Zelške jame se nahajajo pod malim nararavnim mostom in so izvirne jame reke Rak. Od doma Rak so oddaljene približno 2 km ali 20 minut zmerne hoje. V vdornice (pod malim naravnim mostom) in do podzemnih jam vodi strma steza. V vdornice je dostop omogočen vsakomur, podzemne jame pa so zaprte. Ogled je možen le po predhodnem dogovoru. Dostop do večje, Ernestinine jame, je pogojen tudi z vodostajem reke Rak - ob visokem vodostaju jama ni dostopna.
 
Naravoslovna učna pot po Rakovem Škocjanu je označena krožna pot. Ob zanimivejših točkah so postavljene razlagalne table. Najkrajši čas potreben za ogled je 2 - 3 ure.
 
Reka Rak izvira v Zelških jamah, pod malim naravnim mostom in ponikne v Tkalca jami, poleg velikega naravnega mostu.
 
Vse našteto si je možno ogledati v okviru naravoslovne učne poti.
 
Izven Krajinskega parka Rakov Škocjan
 
Cerkniško jezero (5 - 8 km). Do njega vodi gozdna cesta. Možen je tudi lep kolesarski izlet, ki se ga lahko podaljša okrog jezera (celotna dolžina je 25 - 40 km, odvisno od izbrane poti).
 
Slivnica (7 km). Najbolje se je pripeljati z avtom do izhodišča v Cerknici. Pod vrhom je planinski dom.
 
Kunaverjeva pot - od Rakeka do Rakovega Škocjana. Lepa pot, ki po gozdnih stezicah vodi od železniške postaje na Rakeku do doline Rakovega Škocjana. Sicer je ob poti nekaj označb, vendar orientacija ni najlažja, zato kak napotek domačinov ne bo odveč. Če se odločite, da pridete na Notranjsko z vlakom, si na tej poti lahko naredite lep izletniško-pohodniški dan.
 
Planinska jama (8 km). Do krajše poti, ki vodi do vhoda jame, se pripelje z avtom. Ogled je možen le z vodičem po predhodnem dogovoru. Dostopna je tudi iz Rakovega Škocjana, od koder vodi približno 2 uri dolga in zanimiva pot do Planine. Ob poti je Unška koliševka (globoka kraška udornica). Za to pot se je, zaradi orientacije, potrebno dobro pripraviti ali najeti vodiča.
 
Križna jama (17 km): ena najlepših slovenskih jam, katere ogled je možen le z vodičem po predhodni najavi. Stik in podatki na tej povezavi

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …