Kje smo

Zemljevid                                                                                 

.

Malce o nas in Kočevju....

CŠOD dom Jurček je neločljivo povezan z gozdom. Leži na Kočevskem ob vznožju gozdnega pogorja Stojne, hkrati pa le streljaj od centra Kočevja. Pokrajina je znana po svojih ohranjenih gozdovih, ki pokrivajo kar 90 % Kočevske in predstavljajo neprecenljivo naravno bogastvo, ki nudi dom trem največjim evropskim zverem: rjavemu medvedu, sivemu volku in risu. Ohranjenih je šest pragozdov, pragozd Krokar je kot druga naravna znamenitost Slovenije vpisan na Unescov seznam naravne dediščine. Kočevska je gozdni raj za ljubitelje pohodništva, kolesarjenja, gozdne fotografije, raziskovanja flore in favne. Naravne znamenitosti se prepletajo s kulturno zgodovinskimi spomeniki in tako se Kočevska predstavlja danes kot pestra, edinstvena, skrivnostna in zelena gozdna pokrajina. 

 

Možnosto prihoda s potniškim vlakom (postaja oddaljena od doma cca 1 km).

 

USMERITEV DOMA:  

Rdeča nit programske usmeritve doma Jurček so vsebine, ki so povezane s tem naravnim bogastvom Kočevske. To so: gozd, pragozd, kraška jama, kraško polje, divje živali, jezero, reka.   

Otroci na Gozdni učni poti Rožni studenec izkušenjsko doživijo gozdni prostor kot najboljšo učilnico in igralnico. V pragozdu Rajhenavski Rog (45 min vožnje z avtobusom) začutijo prvinskost in mogočnost dreves (objamejo najdebelejšo jelko Kraljico Roga) in dojamejo pomen varovanja pragozdov. Karizmatične tri zveri (poudarek na rjavem medvedu) in druge gozdne živali spoznavajo skozi zanimive delavnice iskanja njihovih sledi in prisotnosti znakov v naravi. V življenjskem prostoru kraškjamdoživijo popolno temopoimenujejo jamsko okrasje in iščejo prisotnost jamskih živali. Na travniku preko igre in preprostih iskalnih ključev iščejo travniške cvetlice in živali.  Kmetija pa je prostor, kjer bomo spoznali domače živali in delo na kmetiji.

Z vsebinama Varstvo okolja ali Eko igre želimo otrokom z izkušenjskim učenjem privzgojiti ravnanja za trajnostno varovanje narave 

Tudi pri ustvarjalnih delavnicah iz naravnega materiala uporabimo materiale iz gozda in utrjujemo pridobljeno znanje. Preživetje v naravi ponudi otrokom, da se preizkusijo v veščinah kurjenja ognja, vozlanja, postavljanja šotorov in bivakov. 

Naravoslovne vsebine izvajamo tudi kot tehnični dan, npr. Ptice pozimi in Mladi vremenoslovec, pri katerih otroci samostojno izdelajo ptičjo krmilnico oziroma vetrnico. 

 

Kulturno zgodovinske posebnosti Kočevske otroci odkrivajo pri vsebini Mesto Kočevje se predstavi, lahko pa obiščejo tudi Pokrajinski muzej Kočevje, kjer pokukajo v življenje nekoč.  

 

Športne vsebine so pestre in tudi povezane z naravnim okoljem. Najbolj atraktivno je čolnarjenje po reki Rinži, ki navduši otroke. Program Pohodništvo izvedemo po slikoviti gozdni cesti do brunarice in naredimo 8 km. Za bolj pogumne in vzdržljive je planinska pot do gradu Fridrihštajn in zgodba o Frideriku in Veroniki, pravo doživetje. V orientacijse pomerijo v predelu državnega gozda s kontrolnimi točkami pri naravnih zanimivostih. Pri domu Jurčku izvajamo še lokostrelstvo, kolesarski poligon, elementarne igre.

V zimskem času, ko je Kočevska običajno radodarno obdarjena s snegom, imajo prednost zimski športi. Izvajamo  tek na smučeh, sankanje, drsanje na ledu in krpljanje. 

 

Naravoslovne, družboslovne in športne vsebine se med seboj dopolnjujejo in prepletajo, hkrati pa uresničujejo cilje učnih programov od vrtca do 5. razreda . Učitelji ne pozabljamo na pomembnost sorazmerne fizične in učne obremenitve otrok, zato smo empatični in fleksibilni tekom izvajanja šole v naravi. Pomembno nam je, da se vsak otrok v Jurčku dobro počuti, zato smo pozorni na primerno komunikacijo in dobre medosebne odnose med otroki in tudi med odraslimi.    

.

Kočevje iz zraka Kočevje iz zraka 2

 

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …