Kje smo

Zemljevid

Dostop do CŠOD Ajda na Libeliški Gori je iz Dravograda po cesti, ki vodi do vasi Libeliče. Pred vasjo zavijete levo (kažipot!) in peljete po asfaltirani cesti še 2,5 km. Po asfaltirani cesti in po lepo označeni poti se lahko do nas brez težav pripeljete tudi z avtobusom. Smerokazom za dom začnite slediti v vasi Libeliče.

Dom leži na 617 m.n.v v objemu koroških gozdov na Libeliški Gori. Tukaj lahko uživate v razgledu na rodovitna libeliška polja, na del doline Drave, na sosednje hribe in gore. V bližnji okolici so številne naravne znamenitosti in bogata kulturna dediščina. Ob domu so površine za številne športne aktivnosti, ob reki Dravi pa imamo čolnarno s pomolom.

Značilnosti koroške pokrajine

V Libeličah je osrednja slovenska zbirka plebiscitnih dogodkov. Libeliče so obmejno gručasto naselje ob robu Libeliškega polja pod Libeliško goro. V virih se prvič pojavlja leta 1201, v 16. stoletju pa je bilo ob vasi pomembno pristanišče za dravsko brodarstvo. V središču vasi so stare kmečke hiše. Vas ima status mednarodnega mejnega prehoda na slovensko-avstrijski meji.
 
Značilnosti naravnega okolja
To je pokrajina, ki jo poleg treh dolin ob rekah gradijo tri gozdno bogata pogorja: Pohorje, Kozjak in Strojna. Pod Črneško in Libeliško goro so obsežne terase Dobrave, Črneškega in Libeliškega polja, ki so naplavina Drave. Na dravograjskem jezeru, ki je nastalo nad hidroelektrarno, je mednarodno pomembna ornitološka lokacija, kjer gnezdi več kot 150 vrst ptic. Otoki in trstičje so bogat življenjski prostor redkih rastlin in živali. Tu je osrčje neokrnjene narave in iglastih gozdov, neposredna bližina meje z Avstrijo, pogled na Dravsko dolino in vrhove Koralp in Košenjaka. Krajinskemu parku Košenjak-Velka daje soseščina centralnih Alp poseben pečat, saj rastlinstvo in živalstvo kažeta pravi visokogorski značaj Pohorja.
 
 

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …