DomoviCŠOD OE AjdaKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

ter zanimivosti v okolici doma Ajda

Zemljevid

VAS LIBELIČE

Vas Libeliče oddaljena 3 km od doma Ajda oziroma 20 minut zmerne hoje po bližnjici skozi gozd. Najbolj znana je po dogodkih ob in po koroškem plebiscitu ter po zelo prijaznih in gostoljubnih ljudeh.

V vasi si lahko ogledate kostnico ob cerkvi sv. Martina, Muzej starega kmečkega orodja, črno kuhinjo, stalno razstavo o koroškem plebiscitu, staro učilnico. Po predhodnem naročilu si lahko lakoto in žejo potešite na izletniški kmetiji Buč, kjer lahko poskusite tudi tipične koroške jedi - med drugim več vrst trente in koroški »mošt«.

 

V vasi se začenja tudi naravoslovno-etnološka učna pot Velika Uharica, ki je speljana krožno. Del poti poteka tudi v bližini doma Ajda po Libeliški gori.

Vzletišče Libeliče omogoča možnost poletov z ultra lahkimi letali - informacije (Avio fun klub Koroška ).

ČOLNARNA OB REKI DRAVI

Ob reki Dravi ima dom Ajda čolnarno in pomol, kar nam omogoča izvajanje kanuizma in številnim udeležencem programov omogoča nepozabna doživetja.

Za nepozabna doživetja ob reki Dravi poskrbijo tudi v ŠRC Rener, kjer lahko najamete piknik prostor, na voljo so vam različni rekviziti za zabavo, organizirajo pa vam tudi hrano in pijačo. Pot lahko z doma opravite peš, s kolesi ali avtomobilom.

Več ... 

 

GORA STROJNA

Le nekaj metrov stran od doma Ajda, si lahko na poti na Strojno (1055 mnm) ob kmetiji Komež ogledate lepo ohranjeno kaščo. Na poti na Stojno se lahko ustavite na meji treh far (prevaljske, libeliške in strojanske), kjer stoji znamenje trikotne oblike - domačini ga imenujejo Trotov križ . Od doma Ajde je oddaljen 3-4 km. Pot lahko opravite peš.

 

Do vrha Strojne je od našega doma okrog 6 km prijetne, ne preveč zahtevne hoje. Na Strojni je polno lepih razglednih točk ter veliko svežega, zdravega planinskega zraka. Tu je zelo poznana Janeževa kmetija, ki je ena najlepših kmetij in eden od najpomembnejših spomenikov ljudskega stavbarstva na Slovenskem.

Na Strojni je pokopan koroški bukovnik in ljudski pesnik Blaž Mavrel, po katerem se imenuje del kolesarske poti po Strojni, in je del kolesarskih poti, ki vodijo iz Prevalj tudi mimo našega doma.

Več ...

DRAVOGRAJSKO JEZERO

Nastalo je nad hidroelektrarno in je mednarodno pomembna ornitološka lokacija, kjer gnezdi več kot 150 vrst ptic. Za pot priporočamo kolo ali avtomobil.

Več...

DRAVOGRAD

Dravograd je od doma Ajda oddaljen okrog 13 km. V njem si lahko ogledate cerkev sv. Vida iz 12. stoletja. Cerkev je ena od najstarejših romanskih Cerkva. V njej je razstavljena freska s sliko sv. Florjana. Pred cerkvijo se začenja srednje težka planinska pot na Košenjak (1522 mnm) z vzponom preko Goriškega vrha na vrh Košenjaka in s spustom mimo planinskega doma na Košenjaku ter preko Ojstrice nazaj v Dravograd. Pot je dolga okrog 18 km.

Muzejska zbirka je urejena v kletnih prostorih občinske stavbe, v kateri so med drugo svetovno vojno imeli sedež dravograjski gestapovci. Pet kletnih prostorov so preuredili v zaporniške celice

Turistično informativna pisarna v centru Dravograda ima v svojih razstavnih prostorih na ogled stalno muzejsko zbirko o zgodovini trga Dravograd.

V neposredni bližini Dravograda ob reki Dravi je v prostorih Koroške ribiške družine urejen ribiški muzej, kjer si lahko med drugim ogledate zgodovino koroške ribiške družine in zgodovino ribištva.

Od Dravograda v smeri proti Mariboru poteka del mednarodne Dravske kolesarske poti.

SMUČIŠČE BUKOVNIK

V Šentjanžu pri Dravogradu, okoli 14 km od doma Ajda se nahaja smučišče Bukovnik. Tu se pozimi izvajajo različne šole smučanja. Novost na smučišču je smučarski vrtiljak, na katerem lahko malčki uživajo in urijo svoje smučarske spretnosti. Ob smučišču je sankališče, kjer lahko sprostite otroško veselje na plan. 

KMETIJA KLANČNIK

Okrog 14 km od doma Ajda leži ob sotočju treh dolin Dravske, Mežiške in Mislinjske, v Podklancu pri Dravogradu, turistična kmetija Klančnik.  Na kmetiji se ukvarjajo z živinorejo, prašičerejo, rejo divjadi ter predelavo suhomesnatih izdelkov. Ob vašem obisku vam bodo v 150 let stari velbani kleti z degustacijo domačih salam in domačega mošta, predstavili zgodovino kmetije, ogledali si boste robota za molžo krav, gojeno divjad, lovsko kočo z trofejami in se 2 km  peljali z turističnim vlakcem. Na kmečki tržnici boste lahko kupili domače dobrote.

CENTER KONJENIŠKEGA ŠPORTA ČERNEČE

Če bi si zaželeli jahati in kaj več zvedeti o konjih, se na poti v Dravograd ustavite še v Črnečah v Konjeniškem klubu L&L. Prijazno vas bodo sprejeli. Od našega doma je oddaljen okrog 11 km, ki jih lahko opravite s kolesi ali z avtomobilom.

SPLAVARSKI PRISTAN KOROŠKIH SPLAVARJEV

Okrog 18 km je oddaljen od našega doma Splavarski pristan Koroških splavarjev na Dravi. Nahaja se na obrežju reke Drave na Gortini iz smeri Dravograda proti Mariboru. Več o neverjetnem doživetju ... 

PREŽIHOVA BAJTA-SPOMINSKI MUZEJ PREŽIHOVEGA VORANCA

Iz Kotelj, ki so rojstni kraj pisatelja Lovra Kuharja –  Prežihovega  Voranca ni daleč na Preški vrh, kjer je Prežihova bajta. Z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje pisateljeve mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Tik nad bajto stoji nad nekdanjim ajdovim strniščem bronast pisateljev spomenik

ŠPORTNI PARK NA RAVNAH NA KOROŠKEM

Ob velikem športnem parku je dom telesne kulture, obnovljen stadion ter tenis igrišča. Nad športnim parkom je smučišče Poseka, kjer je urejeno tudi nočno smučanje.

GRAD RAVNE

Na prodnati terasi nad ravensko železarno stoji grad Ravne. V pol tisočletja starem dvorcu je Koroška osrednja knjižnica dr.  Franca Sušnika, ki zbira in hrani domoznansko gradivo koroške krajine in zamejskeKoroške.

KOROŠKI MUZEJ

V njem so stalne zbirke: železarska, rudarska, lesarska, gozdarska ter narodopisna zbirka (dimnična kuhinja).

PO MEŽIŠKI DOLINI

Če bi z našega doma odšli na izlet po Mežiški dolini, vam priporočamo, da se na poti ustavite na Kmetiji Klančnik, kjer si boste lahko ogledali kmetijo, delo na njej, odšli na izlet s turističnim vlakom, mimo obor damjakov in muflonov… se razvajali z dobrotami s kmetije.

RAVNE NA KOROŠKEM

Ravne na Koroškem je mesto, ki je od doma oddaljeno okrog 20 km. Vreden ogleda je dvorec Ravne in ob njem grajski park. Oglejte si Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika, kjer je stalna razstava o Prežihovem Vorancu. Zanimiv je tudi muzej železarstva. Za rekreacijo lahko poskrbite v športnem parku na Ravnah, kjer premorejo tudi olimpijski bazen.

Kot turistično zanimivost predstavlja širše območje Uršlje gore z Rimskim vrelcem, Prežihovina in Ivarčko jezero. V zimskem času tudi smučišče na Ošvenu.

PODZEMLJE PECE

V rove bivšega Rudnika svinca in cinka Mežica se sedaj, ko je preurejen v turistične namene popeljete z vlakom ali s kolesi ter doživljate pravljico podzemlja. Zelo zanimiv je ogled domiselno urejenega muzeja ter knapovskega stanovanja. Od našega doma do vhoda v podzemlje je okrog 31 km. Več ...

SLOVENJ GRADEC

Če se boste na naš dom podali po Mislinjski dolini, se ustavite v mestu Slovenj Gradec, ki je od doma oddaljen več kot trideset kilometrov. Več ...

     

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …