DomoviCŠOD OE FaraKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

in zanimivosti v okolici doma Fara

 Zemljevid

REKA KOLPA

Pot skozi kanjone si je reka utrla od izvira pod Risnjakom. Je mejna reka med Slovenijo in Hrvaško. Kolpa se v vročih poletjih toliko segreje, da je primerna za kopanje. Na Kolpi je zelo razvito tudi čolnarjenje z rafti, kajaki in kanuji. Po njej je speljana Zgornjekolpska vodna pot.

Kolpa je v neposredni bližini doma Fara.

 

SLAP NEŽICA

Je 15 metrov visok slap, ki je nastal na Prifarskem jarku. Pod cesto potok hiti do vasi Fara, kjer se umiri, potem pa se izlije v Kolpo. Slap Nežica izvira pod strmim in skalnatim pobočjem planine Tišempolj. V celoti ga pokriva lehnjak – lahki kamen in mah.

Od doma je oddaljen približno pol ure hoje, s kolesi po glavni cesti dvajset minut, z avtomobilom pet minut.

 

JELOVIČKA, MIHOVA IN KOBILNA JAMA

Jelovička jama

Narava jo je izoblikovala le malo dalje od naselja Žage pod skoraj navpično, 20 m visoko steno, Velb imenovano. Odkrili so jo leta 1941. Dolga je 184 m in široka do 30 m. V njej je kolonija netopirjev, ki je že zelo ogrožena. Ob večjem deževju in nje bruha podzemni tok, ki jo zalije skoraj do stropa.

 

Mihova jama

Je v neposredni bližini Jelovičke. Odkrili so jo leta 1941. Dolga ni niti 20 m, vhod je 5 m širok in poldrugi meter visok. V njej ni sige in je ob sušnem vremenu suha; ob deževju se v njej pojavi jezerce, iz katerega odteka voda v ponikalnico.

Kobilna jama

Je prav tako v neposredni bližini ceste, ki poteka tik ob Kolpi, malo naprej od Mihove. Odkrili so jo leta 1930. Dolga je le okoli 20 m in se od vhoda rahlo spušča. Vhod je 5 m širok in poldrugi meter visok. Ime je dobila po kobili, ki je stala pred jamo in čakala svojega gospodarja, ki ga je vzelo podzemlje.

 

Vse tri jame so od doma oddaljene približno šest kilometrov, dostopne so peš, s kolesom in avtomobilom, pot ves čas poteka ob reki Kolpi.

KUŽELJSKA STENA IN OKNO

Je visoka 874 metrov, v njej je znamenito Kuželjsko okno. To je približno 7 m visoka odprtina v steni, ki jo je oblikovala narava. Z mostu nad oknom je lep razgled po dolini Kolpe in na vrhove Gorskega Kotarja. Mimo te naravne znamenitosti je speljana Kostelska planinska pot. Pod Kuželjskim oknom sta še dve naravni znamenitosti, v obliki zvonika – v kamniti špici izoblikovana Veliki in Mali turn. Tukaj je rastišče nekaterih redkih in ogroženih rastlin. Ostenje je gnezdišče v Sloveniji zelo redkega in ogroženega sokola selca in planinskega orla.

Do samega okna je od doma Fara približno tri ure hoje.

 

KULTURNE ZNAMENITOSTI

GRAD KOSTEL

Grad Kostel je grad v dolini reke Kolpe, ki je v pisnih virih prvič omenjen leta 1336 kot »castrum Grafenwarth«, kar pomeni utrdba, trdnjava, zatočišče, šele leta 1449 pa kot Costel. Po smrti ortenburškega grofa Friderika ΙΙ. je prišel Kostel v last celjskih grofov, ki so ga dozidali in razširili v mogočno utrdbo, eno največjih na Kranjskem, kakršna je razvidna tudi iz dandanašnjih razvalin. Poimenovali so ga po nemško »Grauenwarth«, naselje in trg ob njem pa je ohranilo ime Kostel. Grad in naselje ob njem so obdali z več kot dva metra debelim in visokim obzidjem, ki je bilo ojačano s petimi obrambnimi stolpi. Služil je kot mejna utrdba v obrambi Kranjske in celjske posesti ter pozneje tudi v obrambi proti turškim vpadom.

Do gradu Kostel je od doma lep pohod, ki traja približno štiri ure, dostopen pa je tudi s kolesom ob reki Kolpi in iz vasi Žaga navzgor do gradu, prav tako pa se do njega lahko pripelje tudi z avtomobilom.

 

MLIN GRBAC

Mlin Grbac pod slapom Nežica je edini mlin v tem predelu, star je okoli 40 let  in  je v privatni lasti. Lastniki so ga  obnovili po smernicah Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.  Družina, ki tu prebiva, ima  ekološko kmetijo, kjer so na ogled  domače živali.

Do mlina je iz doma Fara približno dvajset minut hoje.

 

ŽUPNIJSKA CERKEV MARIJINEGA VNEBOVZETJA PRI FARI

Za te kraje velika cerkev s tremi ladjami, od tega srednja nekoliko vzvišena. Vse ladje so obokane s križnimi oboki. Glavni oltar je lesen, novoromanski s sliko Marijinega vnebovzetja iz leta 1860. V cerkvi so velike mehanske orgle, stare okoli 100 let. Okna so visoka in polkrožno zaključena. Posebnost cerkve je zvonik, ki stoji ob strani cerkve in ima tri zvonove.

 

LONČARSKA GALERIJA ENESA ELEZOVIČA

Lončarska delavnica in razstavni prostor se nahajata v sosednji vasi, ki se imenuje kar Vas. Enes je na svojem domu odprl galerijo, kjer lahko vidimo njegove izdelke. Pripravil je že več samostojnih razstav.

Do galerije je približno petnajst minut hoje oziroma pet minut s kolesom.

TRIS – TURISTIČNO RAZVOJNO INFORMACIJSKO SREDIŠČE

V sklopu projekta Sveta Kolpe predstavlja širšo pokrajino mikro središče, imenovano Stara šola TRIS. Središče skozi degustacijski, večnamenski, multimedijski prostor in informativno pisarno TIC, s stalnimi in občasnimi razstavami, dogodki, delavnicami, predavanji, filmi, knjigami, s ponudbo izdelkov uporabne vrednosti, zagotavljanjem turističnih informacij predstavlja širši geografski prostor Sveta Kolpe, krepi njegovo identiteto, bogati turistično ponudbo.

 

TEMATSKE POTI

KOSTELSKA PLANINSKA PEŠPOT

Fara - Potok – Jakšiči - Planina – Stružnica – Kuželjska stena – Rake – Kuželj – Laze pri Kostelu – Štajer -  Potok.

Kostelska planinska pešpot nam prikaže mnogo naravnih znamenitosti in nam pričara lepote doline reke Kolpe.

Pot je krožna in je namenjena predvsem celodnevnim pohodom. Dolžina poti: 22 km, 6 do 7 ur zmerne hoje.

  KOSTELSKA GRAJSKA PEŠPOT

Žaga – Potok – Podstene – Suhor – Kaptol – Ajbelj – Briga – Banja Loka – Vimolj – Rajšele – Kostel - Žaga.

Pot poteka po območju kjer je nekdaj prevladalo sadjarstvo. Pričara nam prelep pogled na kanjon Kolpe in na grad Kostel. 

Pot je krožna in je primerna tudi za kolesarjenje, saj poteka večinoma po gozdnih poteh in cestah. Dolžina poti: 16 km, 5 ur zmerne hoje.

KOSTELSKA MEDITATIVNA POT

Fara – Slap Nežica - Izvir Nežice – Tišenpolj – Sv. Štefan – Fara – Vas – Pirče - Petrina - Fara

SPREHODI po meditativnih poteh v Svetu Kolpe vabijo k poglobljenemu doživljanju Narave in Sebe. Tu Narava plete svoje zgodbe,  povezuje kraje s posebnimi kvalitetami, kjer lahko shodite nove uvide, razgibate telo, poklepetate z domačini, dušo, cvetlico, drevesom, Kolpo.

Pot je dolga 10 kilometrov.

ZGORNJEKOLPSKA KOLESARSKA POT

Osilnica – Ribjek – Ložec – Grintovec pri Osilnici – Bosljiva Loka – Mirtoviči – Srobotnik ob Kolpi – Kuželj – Grivac – Petrina – Pirče – Vas – Fara.

Zgornjekolpska kolesarska pot  nam pričara prečudovit izlet  v naravo. Ogledamo si lahko veliko naravnih in kulturnih znamenitosti ter si privoščimo kopanje v kristalno čisti reki Kolpi.

Pot  je dokaj nezahtevna, saj v večini poteka po ravnem - vključuje le en zahtevnejši vzpon. Dolga je  23 km.

ZGORNJEKOLPSKA VODNA POT

Osilnica – Ribjek – Ložec – Grintovec pri Osilnici – Bosljiva Loka – Mirtoviči – Srobotnik ob Kolpi – Kuželj – Grivac – Petrina – Pirče – Vas – Fara.

Zgornjekolpska vodna pot je adrenalinski izlet po kristalno čisti reki Kolpi. Lahko jo preveslamo v raftu, kajaku ali kanuju. Poleg vožnje v čolnu lahko izlet izkoristimo za kopanje in potapljanje, lahko si privoščimo kakšen piknik na bregu reke ali pa preizkusimo srečo v športnem ribolovu. 

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …