Kje smo

Zemljevid

Značilnosti severnoprimorske pokrajine

Specifično kulturno identiteto dajejo Tolminski narečja, navade in način življenja, ki je bil od nekdaj povezan s pašništvom in predelavo mleka. Sir, izdelan na tolminskih planinah, je še danes pojem in planšarska tradicija, ki se je malokje tako dobro ohranila kot na Tolminskem.

V vsej pokrajini, ki jo krasi nedoumljiva lepota narave, je čutiti dih skrivnosti: nepojasnjene zgodbe o Zlatorogu, govorice o zlatu v Bogatinu, o izvoru Dantejevega navdiha za Božansko komedijo, o nezapisanem obisku Goetheja in podzemnih povezavah gradov pri Tolminu.

Značilnosti naravnega okolja

Tolminska je samostojna pokrajinska enota, ki jo obdajajo visoke gore Julijcev, v katere so bistra Soča in njeni pritoki vrezali divje grape in globoka korita, obdana z širnimi gozdovi. Zanjo je značilno alpsko-kontinentalno podnebje z rahlim mediteranskim vplivom.

Tu poteka Slovenska geološka transverzala (številne geološke znamenitosti) in se razprostira Triglavski narodni park. Nenavadni so termalni izviri in številna močvirja, vsepovsod pa je opaziti raznolikost rastlinstva.

     

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …