Naravni spomenik Rakov Škocjan.

Naravni spomenik Rakov Škocjan.

Naslov: Rakov Škocjan 2, 1380 Cerknica
Kontakt: Violeta Lovko, Franci Malečkar
E-pošta: rakov.skocjan@csod.si
Mobilni telefon: 031 362 800

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

Dnevni center v Rakovem škocjanu ponuja vodenje s strokovno razlago, prilagojeno starostni stopnji otrok in usklajeno z učnimi načrti, po eni od najbolj zanimivih naravnih značilnosti na slovenskem kraškem svetu.
Rakov škocjan je kraška dolina v vznožju gorskega hrbta Javornikov, med Cerkniškim in Planinskim poljem. Nastala je zaradi udiranja stropa podzemeljskih votlin, ki jih je oblikovala naša največja kraška reka, reka s sedmimi imeni. Že leta 1949 je bilo območje zavarovano kot naravna znamenitost. Le redkokje imamo priložnost opazovati toliko kraških pojavov na tako majhnem področju.
Ogled je namenjen vsem učencem osnovnih šol in dijakom srednjih šol, ki spoznavajo značilnosti dinarskega kraškega področja (kraški pojavi, kamnine, gozd, živali v gozdu in v podzemlju…) in traja od 9.00 do 13.30 (po predhodnem dogovoru lahko pride do zamika ur). V tem času si ogledamo kraške pojave in ostale značilnosti doline Rakovega škocjana.
 
Dobimo se pri CŠOD Rak, od tod pa gremo skupaj do zgornjega dela doline. Naravoslovni dan pričnemo pri Malem naravnem mostu, kjer se seznanimo z značilnostmi in lego Rakovega škocjana ter načinom hoje po kraškem terenu in obnašanju v naravi s poudarkom na varnosti.
Po razlagi in eksperimentalnem prikazu nastanka krasa in kraških pojavov si te tudi ogledamo. Učenci spoznajo površinske kraške pojave (žlebiči, škraplje, škavnica, vrtača, uvala, udornica) in kraško podzemlje (ogled suhih delov Zelških jam, kapniške tvorbe, živali v podzemlju).
Ko pridemo nazaj na površje si ogledamo še značilnosti doline od kraškega izvira reke Rak na zgornjem delu doline, vrtač in brezen ob robu, do Velikega naravnega mostu in ponorne Tkalca jame v spodnjem delu doline. Vmes spoznavamo rastline in živali, ki so značilne za področje notranjsko-dinarskega kraškega sveta ter njihovo soodvisnost, izvemo nekaj o zgodovini tega področja, nekaj vraž in pravljičnih pripovedk tega dela Notranjske.
Program izvajamo v vsakem letnem času, v primeru slabega vremena damo poudarek kraškemu podzemlju.
 
Kje smo?
Zborno mesto je pri domu Rak, Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Če prihajate po avtocesti, zapeljete z nje na Unec in na koncu vasi zavijete desno na lokalno cesto proti Postojni. Po nekaj kilometrih vas tabla usmeri v Rakov škocjan. Dom je na desni ob robu večje jase.
Iz cerkniške smeri v Podskrajniku zavijemo levo proti Zelšam, skozi vas, po enem kilometru levo, čez 300m desno in naprej mimo hotela do doma Rak.
Kaj potrebujemo?
Učenci naj bodo oblečeni in obuti primerno za delo na terenu, predvsem obutev je pri obisku jame zelo pomembna. V toplejših dneh vzemite s seboj vetrovko ali jopico, saj je v jami stalna temperatura okrog 9°C. Za izpolnjevanje delovnih listov potrebujejo tudi trde podloge in svinčnik. V primeru napovedanih padavin naj vzamejo s seboj dežnik.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …