Mladi z manj priložnostmi

Mladi z manj priložnostmi

Projekt: Spodbujanje kompetenc za samostojnost pri mladih z manj priložnostmi

V obdobju 18.junij 2014 do 1.december 2015 je Center šolskih in obšolskih  dejavnosti po  programu Erasmus+ MOVIT organiniziral  projekt:  Spodbujanje kompetenc za samostojnost pri mladih z manj priložnostmi.

Projekt smo izvedli v sodelovanju s partnersko organizacijo bsj Marburg.   Glavne ciljne skupine bsj Marburg so mladi z manj priložnosti, za katere organizirajo programe v prostem času, v šoli in programe poklicnega usposabljanja, kjer pridobivajo socialne kompetence za prehod iz šole v zaposlitev. BSJ deluje v socialno ogroženih območjih, šolah, v raznih projektih za mlade…..

V projekt pa smo povabili tudi otroke z manj priložnostmi z OŠ Martina Konšaka Maribor. Naključno I smo izbrali šolo iz Maribora, zaradi ekonomske krize, ki je med največjimi v Sloveniji in ker je Maribor pobraten z mestom Marburg.

 Udeleženci tabora so bili stari med 14 in 17 let.

Glavne aktivnosti projekta sta bila dva tabora: en tabor v Sloveniji v letu 2014 in en tabor v Marburgu v letu 2015.

Pred vsakim taborom, smo se koordinatorji dobili na pripravljalnem sestanku, kjer smo opredelili potek tabora, prihod, dejavnosti, priprave udeležencev… Prvi pripravljalni sestanek je potekal v času 13.-15. julij 2014 v Sloveniji, drugi pa v terminu: 16.-18. april 2015 v Marburgu.

Tabora sta potekala :

  • V letu 2014 v terminu: 10.-17. avgust 2015 (Slovenija – Veliki Boč)
  • V letu 2015 v terminu: 28.julij - 4. avgust 2015 (Nemčija – Marburg)

V okviru taborov smo izvedli različne aktivnosti:

  • Športne aktivnosti: tridnevni izlet v neznano, preživetje v naravi, jahanje, plezanje, adrenalinski park, aktivnosti na splavu, kanuizem…
  • Aktivnosti na prostem: naravoslovne/družboslovne aktivnosti, kulturno in zgodovinsko spoznavanje okolice in mesta Maribor in Marburg, kreativnost…
  • Druge aktivnosti: druženje v vrstniki, jezikovna izmenjava, izmenjava izkušenj, pogovori med mladimi, socialne igre, refleksija…

Ob zaključku projekta lahko potrdimo, da je bil za udeležence projekta projekt nepozabna življenjska izkušnja, druženje z vrstniki, pridobivanje novih izkušenj, omogočene poletne počitnice oz. aktivno preživljanje prostega časa, za katerega bi bili prikrajšani glede na ekonomsko stisko njihovih družin.

Pridobili so si nove veščine, kompetence in znanja, ki jim bodo omogočale boljši uspeh v izobraževanju, samozavest in boljše možnosti za zaposlitev.

Naš cilj je bil vzpostaviti model/vzorec/primer tabora, s katerimi bomo nadaljevali na nacionalni kot tudi na mednarodni ravni.  Želimo si projekt razširiti bolj globalno, kajti trenutno ekonomsko stanje kaže, da je veliko otrok z manj priložnostmi, ki si zaslužijo takšne oblike počitnic, ki pomenijo za vsakega posameznika nepozabno izkušnjo.

V okviru projekta smo pripravili video o dejavnostih in fotografsko razstavo. Projekt in dejavnosti bodo predstavljene na spletnih straneh CŠOD in bsj Marburgu.

Dejavnost in projekt bomo predstavili sorodnim organizacijam outdoor centrov, saj smo partnerji mrežne organizacije EOE (European Institute of Outdoor Education).

Mirjana Jesenek Mori, koordinator projekta

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …