Novo mesto, zelišča in termalni vrelci

Novo mesto, zelišča in termalni vrelci

Naslov: DC Dolenjska, Bela krajina in Posavje
Kontakt: Andreja Tomažin
E-pošta: dolenjska@csod.si
Telefon: 041-282-196

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

NOVO MESTO, ZELIŠČA IN TERMALNI VRELCI

Novo mesto, ki so ga domačini že vse od ustanovitve imenovali Novo mesto, ga je ustanovil leta 1365 Vojvoda Rudolf IV. Habsburški in ga imenoval Rudolfswert. Novo mesto leži na dvigajočem skalnatem polotoku, kateremu daje objem kot objema reka Krka, z znamenitim novomeški Bregom, Glavnim trgom z Rotovžem in stolno Cerkvijo sv. Miklavža. Sprehod in spoznavanje starega mestnega jedra bo pravo doživetje, med vhodnimi Gorenjimi in Dolenjimi vrati v srednjeveško mesto znana vse do 19. stoletja z obdanimi obzidjem, tako z zgodovinskega, geografskega in kulturnega stališča.

Po številnih najdenih dragocenih bronasto figuralnih okrašenih situlah, ki se jih uvršča med najpomembnejšo kulturno dediščino evropske prazgodovine, je Novo mesto dobilo ime mesto situl.

Ob reki Krki se peljemo do dvorca Soteska, ki je bil v času Valvasorja eden najlepših gradov v takratni deželi, danes pa le razvalina. Nasproti dvorca na ravnem polju spoznamo Hudičev turn, ki je bil 17. stoletju zasnovan kot baročni park z vrtnim paviljonom neposredno ob reki Krki.

Pot nas pelje do zeliščarske kmetije. Z vsemi čuti ob vodenju spoznamo čudovit vrt zdravilnih rastlin in neposredno v okolici rastoče divje zdravilne rastline.

Dolenjska pokrajina ja znana po številnih termalnih vrelcih. Spoznamo in ogledamo si kraj termalnega izvira na Dolenjskem. Za dobro razpoloženje se osvežimo v termalni vodi prijetnega okolja.

Program je primeren za učence in učenke osnovnih šol.

Doplačila:

Hudičev turn in Soteska
Zeliščarska kmetija
Termalni vrelec-bazen.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …