Gradovi ob Savi in energija

Gradovi ob Savi in energija

Naslov: DC Dolenjska in Štajerska
Kontakt: Štefka Brodar
E-pošta: dc@csod.si
Telefon: 041 467 231, 01 2348 601

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

GRADOVI OB SAVI IN ENERGIJA

 

Ob izlivu reke Savinje v Savo in tam, kjer reka Sava pridobi širino z razširjeno dolino, se začenja Posavje. V začetku Posavja leži grad Novi dvor iz 16. stoletja, neposredno ob reki Savi, v Radečah. Obdan je s parkom Dvor, kjer spoznamo zelo zanimive drevesne vrste z vsega sveta.

Reka Sava ima v Posavju zelo pomembno vlogo. V preteklosti je bila reka Sava vir preživetja in življenja ter nosilka prevoznih sredstev, danes pa glavni vir pridobivanja električne energije. Spoznamo in si ogledamo hidroelektrarno Vrhovo, ki je bila zgrajena prva v verigi HE v spodnje savski verigi hidroelektrarn. V obiskani hidroelektrarni spoznamo tudi vzporedno delujočo sončno elektrarno z vidnimi FV paneli ob reki.

Grad Sevnica, kot mogočen zaščitnik starega mestnega jedra Sevnica, se dviga na vzpetini že vse od zgodnjega srednjega veka. Zgodovina gradu in njihovih lastnikov se odraža v mogočni zgradbi z grajskim parkom. Zbirke v gradu odražajo življenje in dela prebivalcev z zadnjem stoletju. Neposredno v bližini gradu na vzpetini je Lutrovska klet. V spodnjem gradu v mestu Sevnica deluje Občina Sevnica, kjer je bila ustanovljena prva Posavska čitalnica.

Grad Rajhenburg v Brestanici na pomolu nad reko Savo gospoduje že vsaj od 9. stoletja. S prvimi pisnimi omembami, ki vključujejo območje in utrdbo, s kasnejšimi pozidavami, dozidavami, spremembami, kot tudi menjavami lastnikov skozi stoletja se je impozantnost in pestrost gradu Rajhenburg ohranila vse do danes. Grad je spomenik državnega pomena, kjer je močno zaznamovana novejša zgodovina. V gradu se nudi možnost različnih delavnic in v njegovem sklopu spoznamo tudi Posavski zeliščni vrt.

V mestnem jedru Krškega spoznamo obnovljeno starodavno meščansko hišo, imenovano po J. V. Valvasorju, v kateri je Mestni muzej Krško. Zanimivo, da je v najstarejši zidani hiši v Krškem imenovana Mencingarjeva hiša vse do svoje smrti živel in deloval Janez Vajkard Valvasor s svojo družino. V mestu je viden mogočen vpliv ženske dobrotnice in gospodarstvenice iz 19. stoletja Josipine Hočevar in moža gradbenika Martina Hočevar. Mesto se ponaša z znamenitimi Krščani v zbirki stalne razstave v Mestnem muzeju kot tudi s spominskimi ploščami v parku zaslužnih občanov.

Potovanje v svet energije in energetike bomo izkustveno doživeli v interaktivnem multimedijskem centru Svet energije v Krškem. Poleg mnogih eksperimentov, ki jih bomo preizkusili sami, spoznamo tudi delovanje in primerjavo različnih elektrarn, postavljenih v Sloveniji.

V zaključnem delu dneva spoznamo Grad Brežice, ki leži na levem bregu reke Save. Z grajskim dvoriščem je bil ponovno zgrajen sredi 16. stoletja. Grad Brežice doživimo v njegovi veličini.  Plemiška družina Attems je grad spremenila v rezidenco in uredila baročno dvorano še danes edinstveno in bogato umetniško dediščino, Viteško dvorano, v Sloveniji.

Program je namenjen učencem in učenkam 3. triade osnovnih šol  ter dijakom in dijakinjam srednjih šol.

Primeren je tudi kot zaključna strokovna ekskurzija.

Doplačila: Ogledi gradu in po želji izvedba delavnic v gradovih.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …