Tematski tedni Vojsko

Tematski teden: OD ČIPKE DO ŽLIKROFOV

Ciljne skupine: učenci 4.-6. razreda OŠ

Trajanje: 5-dnevni program

Učencem omogočimo spoznavanje izredno bogate naravoslovne, kulturne in tehniške dediščine Idrije in okolice. Zanimivosti so predstavljene na različne načine, tako da se med aktivnostmi (športne, naravoslovne, likovne, ustvarjalne, kuharske, jezikovne, zabavne) najde za vsakogar nekaj. Učenci si ogledajo rudnik živega srebra, Mestni muzej Idrija, Partizansko tiskarno Slovenija, slapove Gačnika, Sneženo jamo, spoznajo idrijsko čipko in se preizkusijo v klekljanju, naredijo prave idrijske žlikrofe ter zeljševko ali ocvirkovco (in vse tudi pojedo), slikajo in ustvarjajo na temo idrijske dediščine, ob večerih pa jim v različnih nagajivih in šaljivih igrah ponagaja še jamski škrat Berkmandlc.

Za ogled tiskarne, rudnika in muzeja je potrebno doplačilo vstopnine.

 

Tematski teden: ŠOLA V NARAVI Z ROBOTIKO

Ciljne skupine: učenci 5.-9. razreda OŠ

Trajanje: 5-dnevni program

Program je nekoliko drugačen naravoslovni ali športni teden šole v naravi, ki poleg drugih vsebin iz Načrta ŠVN vključuje tudi 8 PU robotike na učenca.

Za izvajanje robotike uporabljamo sete Lego Mindstorms EV3. Učenci se najprej naučijo osnov programiranja, potem pa samostojno rešujejo naloge na polju Vesoljski izziv.

 

Tematski teden: MIZICA, POGRNI SE (gospodinjski teden)

Ciljne skupine: učenci 5.-6. razreda OŠ

Trajanje: 5-dnevni program

Tematski teden »Mizica, pogrni se« je v prvi vrsti dopolnilo k pouku gospodinjstva in naravoslovja v 5. in 6. razredu osnovne šole, pripomore pa tudi k splošni razgledanosti in samostojnosti odraščajoče mladine.

Program zajema:

  • delavnice in predavanja o hrani in prehrani (sestava hrane, hranilne snovi, zdrava prehrana, priprava zdravih jedilnikov, alergije na hrano …) ter bontonu prehranjevanja,
  • delavnice priprave pogrinjkov, estetskega oblikovanja prtičkov, dekoriranja krožnikov, jedi,
  • kuharske delavnice (izdelava žlikrofov, izdelava presnih sladic, peka piškotov),
  • delavnice osnovnih ročnih del (šivanje, klekljanje, tkanje, vozlanje).

V programu je za vsak dan predvidena vsaj ena ali dve tematski delavnici. Zaradi potrebe po gibanju se preostali čas v programu nameni raznim športnim ali drugim dejavnostim izmed predlaganih vsebin.

E-news about tenders, active holidays, free terms ...