Luka Koper

Luka Koper

Naslov:
Kontakt: Franc Malečkar, Violeta Lovko
E-pošta: dimnice@csod.si
Mobilni telefon: 051 692 648, 031 362 800

ŠOLE:    Prosti termini > Prijavnica  

Dnevni center Luka Koper – slovensko okno v svet - ponuja vodenje s strokovno razlago, prilagojeno starostni stopnji otrok in usklajeno z učnimi načrti, po edinem slovenskem morskem pristanišču, z 12 terminali, spremljajočimi dejavnostmi, prizadevanji za človeku prijazni razvoj, »tovarni brez dimnikov«.

Pristanišče Koper je bilo ustanovljeno leta 1957, ko se je začel izkop morskega dna na severni obali mesta. Prvo ladjo so privezali leto in pol kasneje, čezoceanko Gorica, last slovenskega ladjarja Splošne plovbe iz Pirana. Današnje ime Luka Koper je iz leta 1961. Leta 2011 je znašal ladijski pretovor 17 milijonov ton, od tega pol milijona kontejnerjev, 100.000 potnikov in Luka Koper se uvrsti se med finaliste nagrade ESPO. Le redkokje imamo priložnost opazovati toliko tipov ladij, prevoznih in delovnih naprav na tako majhnem področju.

Ogled je namenjen vsem učencem osnovnih šol in dijakom srednjih šol, ki spoznavajo značilnosti Slovenske Istre in sobivanja človeka in narave ter traja od 9.00 do 13.30 (po predhodnem dogovoru lahko pride do zamika ur). V tem času spoznamo pomorske poklice, si ogledamo pristanišče z antropogenimi spremembami krajine tako »iz zraka«, z razgledišča, kot z morske strani na pomolu sv. Katarina v Ankaranu.

Kratka predstavitev je tukaj.

Dobimo se pri gradu Socerb, od tod pa se zapeljemo skupaj do Kopra in školjčne sipine v Ankaranu. Naravoslovni dan pričnemo na razgledišču , kjer se seznanimo z značilnostmi Tržaškega zaliva in lego ter ustrojem pristanišča ter antropogenimi spremembami lagunske obale (edina depresija v Sloveniji) s primerjavo sedanjega stanja z nekdanjo rabo prostora.

Po razlagi in prikazu nastanka pristanišča in terminalov si te tudi ogledamo. Učenci spoznajo tipe operativnih obal z njihovo opremo (npr. različne rampe na RO-RO terminalu) in tipe ladij, skladiščne ter servisne naprave, kot sta npr. open-top kontejner in naša največja garažna hiša, pa tudi prizadevanja za čim manjši vpliv na okolje. Vse postavimo v primerjave v »globalni vasi«.

Ko pridemo iz pristanišča si ogledamo še eno od dveh tanatocenoz v Sredozemlju, školjčno sipino v Ankaranu. Njen nastanek je vezan na razvoj terminala za razsute tovore. Po tem, ko preizkusimo slanuše, skušamo določiti čim več vrst školjk in polžev s pomočjo priložnostnega ključa; seveda nekaj jih lahko vzamemo za popolnitev šolske zbirke

Program izvajamo v vsakem letnem času, v primeru slabega vremena damo poudarek pristaniškim dejavnostim. Lahko omogočimo spoznavanje pomorskih poklicev (še posebej primerno za 9. razrede osnovni šol in zaključne letnike srednjih) na Srednji in visoki pomorski šoli v Portorožu s preizkusom v simulatorju plovbe.

Kje smo?

Zborno mesto je pri gradu Socerb. Če prihajate po avtocesti, zapeljete z nje na izvozu Kastelec in zavijete desno proti vasi Socerb nad katero je na pečini od daleč viden grad.

E-news about tenders, active holidays, free terms ...