DomoviCŠOD OE Škorpijon Kolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

ter zanimivosti v okolici doma Škorpijon

Zemljevid

POHODNIŠTVO PO KOZJAKU - ZA LJUBITELJE GOZDOV IN SAMOTNIH POTI
Številna strma pobočja, globoke doline in grape, skrite vasice in osamljene kmetije na Kozjaku kažejo sliko divjega sveta, kakor da je že stoletja zapuščen in da so se ga ljudje na daleč izogibali. Za planince in ljubitelje tišine pa so številne planinske poti prav mamljive. Z doma Škorpijon lahko osvojimo kar hitro Žavcarjev vrh (915 m), Sv. Duh na Ostrem vrhu (903 m), Tojzlov vrh (630 m).

ZASELEK SVETU DUH NA OSTREM VRHU
Manjši zaselek na Kozjaku, kjer stoji znamenita cerkev sv. Duha in kapela sv. Avguština, ki datira v 17. stoletje. Cerkev je še danes cilj mnogih romarskih poti z vseh koncev. S cerkvenega obzidja se odpira krasen razgled na jug in zahod ter na avstrijsko stran. Po legendi so postavili cerkev na skali, kjer se je prikazoval bel golob.

Sveti Duh je znan tudi iz preteklih jugoslovanskih časov. Sem so žandarji 24. aprila 1929 prepeljali sekretarja KPJ Đakoviča in sekretarja Rdeče pomoči Jugoslavije Hečimoviča, kjer so ju ustrelili v bližnjem gozdu na meji z Avstrijo. V spomin teh dogodkov so na Sv. Duhu postavili doprsna kipa ustreljenih komunistov.
Oddaljenost od doma Škorpijon: peš 1,5 ure, s kolesom 1 ura, z avtom (15 minut).

 

OGLED NAJSTAREJŠE ELEKTRARNE NA REKI DRAVI
Na območju najstarejše hidroelektrarne na Dravi, ki prenovljena deluje še danes, je za obiskovalce urejen monumentalni prostor prvotne strojnice z ohranjeno horizontalno Francisovo turbino.

Leta 2008 je bil odprt muzejski del hidroelektrarne Fala z odlokom vlade Republike Slovenije ter razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.
Sprehod po „starem“ delu elektrarne je zanimiv za vse generacije: za mlade in starejše.
Če nas obiščete, vam uredimo ogled elektrarne. Dom Škorpijon – elektrarna Fala: oddaljenost od doma Škorpijon 14 km.

 

SPLAVARJENJE PO REKI DRAVI

Splavarstvo po reki Dravi se ponaša z dolgo tradicijo. Tudi vi se lahko s splavom popeljete na vožnjo, ki traja od 2 do 2,5 ure. Plovba je mirna in varna, zato je primerna za mlajše in starejše generacije.

Kot popoldanski izlet se z našega doma popeljite na splavarski izlet, po dravski dolini malo navzgor in na izviren način boste izvedeli vse o splavarstvu in življenju v dravski dolini nekoč. Več ...
Oddaljenost od doma Škorpijon: 35 km

OBISK PREDILNICE SOVEN – SELNICA OB DRAVI
Si želite pogledati, kaj vse nastaja z volne, se naučiti polstenja? Potem zagotovo morate obiskati prostore Predilnice Soven v Selnici ob Dravi. Več ...
Oddaljenost od doma Škorpijon: 12 km

MESTO MARIBOR
Če si boste zahoteli sprehoda v Maribor, ne bo težav. Od nas je Maribor oddaljen dobrih 20 minut z avtomobilom. In z mestnega hrušča se boste zopet radi vrnili v zavetje mirne in čudovite okolice doma Škorpijon. Več ...

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …