DomoviCŠOD OE MedvedProjektni tedni

Projektni tedni

Tridnevni program astronomije

Starost: 6.–9. razred OŠ, program za nadarjene učence  

Trajanje: od petka do nedelje; tudi med tednom – novembra, ko so noči dolge in predvidoma ne preveč hladne

Medvedje Brdo je odlična točka za opazovanje nočnega neba. Tu se zdijo zvezde zelo zelo blizu. Nočno nebo opazujemo na velikem igrišču pred domom. Za opazovanje neba imamo vso potrebno opremo (teleskope, daljnoglede).

Delo učencev temelji na projektnem učnem delu. Uvodoma se bodo učenci na podlagi zanimanja za določene probleme razvrstili v skupine. Zastavili si bodo raziskovalne probleme. Skozi učni proces bo skupina učencev dosegla zastavljene cilje. Rezultate bodo predstavili ostalim učencem v drugih skupinah. Program bodo izvajali učitelji Doma Medved in učitelji iz šole skupaj. Učitelji Doma Medved lahko pokrivajo področje naravoslovja, biologije, športne vzgoje, geografije, zgodovine, tehnike in tehnologije ter likovne vzgoje, učitelji iz šole pa iz področja slovenščine, fizike, matematike, glasbe in tujega jezika.

V domu imamo pet kompletov Lego Mindstorms. V sklopu programa astronomije lahko skupina 15 učencev program popestri z legorobotiko in svojega robota sprogramira za zapletene operacije na Marsu.

Za kvalitetnejšo izvedbo programa prosimo za pomoč navdušenega učitelja fizike in matematike s šole.

Učenci bodo imeli možnost obravnavati naslednje teme:

  • Vrste objektov v vesolju, njihove oddaljenosti in velikosti: od Zemlje in teles v Sončevem sistemu preko zvezd do drugih galaksij – izvaja učitelj fizike ali matematike s šole, ki pripelje učence.
  • Orientacija po nebu: vzhajanje in zahajanje zvezd, navidezno gibanje Sonca in teles Sončevega sistema, kako to vidimo na različnih mestih na Zemlji in kako bi to videli iz vesolja.
  • Gradniki Sončevega sistema, primerjava z Zemljo.
  • Opazovanja s teleskopom – različni pogledi skozi teleskop in kako si ustvarimo predstavo o opazovanem objektu.
  • Astronomska opazovanja Lune, Sonca in planetov, pogledi na zvezde in gruče zvezd – kako lahko primerjamo ta opazovanja z opazovanjem Sonca.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …