DomoviCŠOD OE Kranjska GoraKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

ter zanimivosti v okolici doma Kranjska Gora

 Zemljevid

LIZNJEKOVA DOMAČIJA V KRANJSKI GORI

- oddaljenost od doma: 500m

- dostopnost: peš, z avtom

- možnost ogleda: vse leto

- več ...

Tipična gorenjska kmečka hiša, iz 17. stoletja je danes preurejena v etnološki muzej. V muzeju vas pričakuje prijazen muzejski vodnik, ki vas skozi zanimivo pripoved povede v čas in navade Gorenjske gruntarske kmečke družine.

SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ V MOJSTRANI

- oddaljenost od doma: 15 km

- dostopnost: s kolesi po urejeni kolesarski stezi, z avtom

- možnost ogleda: vse leto

- več ...

V Slovenskem planinskem muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcu vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

DOLINA VRATA, S SEVERNO TRIGLAVSKA STENO IN SLAPOM PERIČNIK

- oddaljenost od doma: 15 km do Mojstrane, nato še 10 km do konca doline Vrata

- dostopnost: s kolesom po kolesarski stezi do Mojstrane nato po urejeni makadamski cesti mimo slapa Peričnik do Vrat; peš iz Mojstrane do slapa in naprej po izjemno zanimivi in razgibani poti »pod Galerijami« do Aljaževega doma v Vratih; z avtom

- možnost ogleda: vse leto

- več ...

Dolina Vrata je ena izmed treh alpskih dolin, ki vodijo iz Mojstrane v osrčje Julijskih Alp pod vznožje Triglava. Razteza se od Mojstrane do vznožja Severne triglavske stene in spada med najlepše doline Julijskih Alp. Razgibana gozdna pot - »Pot Triglavske Bistrice« nas popelje skozi dolino. Namen poti je predstaviti zanimive alpske gozdne ekosisteme in druge naravne vrednote, ki dajejo Vratom izrazit pečat. Številne table s strokovnimi opisi, ki so postavljene na najzanimivejših krajih ob poti, nas bodo tako opozorile na naravne zanimivosti. Med njimi na slap Peričnik, Galerije, Poldov in Turkov Rovt, ki spominjata na stoletno povezanost človeka s tukajšnjo naravo, ter na divji zatrep doline z mehko blazino Bukovlja in silnimi vršaci v špalirju pred mogočno severno steno kraljevskega Triglava.

JEZERO JASNA, RUSKA KAPELICA IN PRELAZ VRŠIČ

- oddaljenost od doma: od 1 km (Jasna) do 14 km vrh prelaza

- dostopnost: peš, s kolesom, z avtom

- možnost ogleda: vse leto

- več ... 

Gorski preval Vršič je najvišji cestni prelaz (1611 m) v Vzhodnih Julijskih Alpah ter naravna povezava med savsko in soško dolino.

Ruska kapelica je postavljena v spomin in opomin nesmislu svetovnih vojn. Med letoma 1916 in 1917 so Rusi sami zgradili lično kapelico. Ima dva stolpiča v znani ruski obliki.

Ob cesti proti Vršiču leži umetno jezerce Jasna, ki je od Kranjske Gore je oddaljeno le 15 - 20 min hoje.

KOLESARSKA STEZA

- oddaljenost od doma: 200 m

- dostopnost: s kolesom, z rolerji, z nordijskimi rolkami po kolesarski stezi, z avtom

- možnost ogleda: april - november

Urejena kolesarska steza poteka po bivši trasi železniške proge. Iz Kranjske Gore se lahko podamo v dve smeri. Proti vzhodu do vasice Mojstrana. Iz Mojstrane je možno nadaljevati kolesarsko turo po makadamski cesti v tri triglavske doline: Vrata, Krma in Kot, ali pa se skozi dolino Radovne zapeljati vse do Bleda. Proti zahodu nas pripelje mimo Podkorena, Rateč do meje z Italijo, kjer se steza nadaljuje po italijanski strani proti Belopeškim jezerom, ali mestecu Trbiž.

NARAVNI REZERVAT ZELENCI

- oddaljenost od doma: 5 km

- dostop: peš, s kolesom po kolesarski stezi, z avtom po magistralni cesti Kr. Gora- Rateče

- možnost ogleda: vse leto

Zelenci so talni izvir reke Save Dolinke. Tu voda privre na dan iz do 2 metra globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. Zelenci so naravni rezervat na meji treh držav. Njihova pomembnost je v pričevanju o dogajanju v geološki preteklosti. Predstavljajo pa tudi življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin.

BESNA PEHTA, BEDANČEVA DRČA IN KOLESARSKI PARK

- oddaljenost od doma: 300 m

- dostopnost: peš, s kolesom, z avtom

- možnost uporabe: maj- oktober

Poletno sankališče se razprostira po pobočju smučarske proge Vitranc 1. Proga je dolga 1.500 m in ponuja tako drzne spuste kakor tudi ležerno vožnjo, popeljete pa se lahko sami ali s svojim malčkom.

Poleg poletnega sankališča in kolesarskega parka (nad gostiščem Bedanec) se nahaja Bedančeva drča, po kateri se spustite z zračnimi blazinami. Na začetek tobogana vas pripelje tekoči trak, potem pa se z zračno blazino spustite po 70 metrov dolgi progi.

S svojo skoraj dvokilometrsko dolžino in približno dobrih 350 m višinske razlike je že lani za pokal Slovenije trasirana DH proga omogočala hitro vožnjo za spustaške odvisneže. V parku pa sta tudi dve že postavljeni progi na katerih je preko 40 umetno narejenih ovir.

KEKČEVA DEŽELA V KRANJSKI GORI

- oddaljenost od doma: 300 m do zbirnega mesta

- dostopnost: peš, z avtom

- možnost ogleda: maj- oktober

Kekčevi junaki bodo vas in vaše otroke popeljali v domišljijski svet pisatelja Josipa Vandota.

SMUČARSKI CENTER RTC KRANJSKA GORA

- oddaljenost od doma: 50m

- dostopnost: peš

- možnost uporabe: december- april

Smučarske proge se razprostirajo po pobočju Vitranca. Kranjskogorsko smučišče se lahko pohvali s trinajstimi vlečnicami in šestimi sedežnicami, od katerih so štiri štirisedežnice in ena dvosedežnica. Popeljejo vas med lahkimi, srednje težkimi in težkimi progami. Smučišče se nahaja v neposredni bližini doma. Smuči lahko nataknete na noge skoraj pred vhodom v dom. V neposredni bližini so tudi urejene proge za tek na smučeh. Ob ugodnih snežnih razmerah lahko iz Kranjske Gore na tekaških smučeh pridete mimo Planice v eno najhladnejših dolin v Sloveniji – v dolino Tamar.

TURNO - SMUČARSKI IZLETI

- oddaljenost od doma: različno glede na izbrano turo – 10 do 30km

- dostopnost: z avtom

- možnost uporabe: v zimskih in pomladnih mesecih odvisno od količine snega

- več ... 

Kranjska Gora je odlično izhodišče za turno smučarske izlete v Julijske Alpe ali Karavanke.

 

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …