DomoviCŠOD OE GorenjeKolesarski in pohodniški izleti

Kolesarski in pohodniški izleti

 Zemljevid

ŽUPNIJSKA CERKEV SV. KUNIGUNDE NA GORENJU NAD ZREČAMI                                                

Župnijska cerkev svete Kunigunde na Gorenju nad Zrečami, ki je v pisnih virih prvič omenjena leta 1391, stoji na izredno ugodni višinski razgledni točki (748 m nadmorske višine), od koder je viden razgled po vsej dolini vse tja do Boča, Donačke gore, z mnoštvom sosednjih cerkva, vasi in drugih gora. Od doma je oddaljena cca 400m.

KOLESARSKA RAZGLEDNA POT

Dom Gorenje (760 mnm) – Koroška vas – Planina na Pohorju (1000 mnm) – Resnik - Skomarje (944 mnm) in nazaj do Doma Gorenje.

Kolesarska pote se od doma rahlo vzpne in potem se gibljemo po isti višini z lepimi panoramskimi razgledi. Pot je primerna za starejše od 12 let. Je zelo rekreativna. Preden se od Resnika rahlo spustimo in potem nazaj dvignemo do Skomarja, se lahko obrnemo. Dolžina proge in zahtevnost po lastni izbiri  ali najdaljša cca 40 km.

SKOMARSKA HIŠA

Stara kmečka hiša iz začetka 19. stoletja s  črno kuhinjo. Leži na višini 944 mnm, na območju južnega Pohorja in Dravinjske doline ter je zasnovana kot prehodni tip med poznosrednjeveško dimnico in razvojno naprednejšo hišo s črno kuhinjo. V njej je prikazano življenje nekoč s starimi običaji. Razstavljeni so pripomočki za delo in življenje iz tistega časa. Možen je ogled po predhodnem dogovoru in pokličete lahko TIC LTO Zreče 041720330, ali upravitelja na 031670639

SPOMINSKA ZBIRKA JURIJA VODOVNIKA IN KMEČKIH OBRTI NA SKOMARJU                     

Vodovnikova zbirka prikazuje bivalno kulturo na prelomu iz 19. v 20. stoletje in versko-vzgojno dejavnost, ki je že od nekdaj stalnica življenja skomarskega farufa, saj je zbirka nameščena v župnišču pri cerkvi sv. Lamberta v vasi Skomarje. Na Skomarju se je rodil Jurij Vodovnik, ljudski pevec in igralec, sodobnik Franceta Prešerna in Antona Martina Slomška.

Iz Gorenja do tja lahko pridete s kolesom ali z avtomobilom.

OŠLAKOVA KOVAČIJA

Ošlakova kovačija je na zreškem območju eden redkih ohranjenih spomenikov stare kovaške obrti. Po pisnih virih naj bi nastala okrog leta 1770, nad vhodom na ožji strani fasade pa je ob vrsti kovaških okraskov še letnica 1789, ko je stavba dobila današnjo podobo. Ošlakova kovačija je od Zreč oddaljena le tri kilometre in stoji že v osrčju Pohorja. Kovačijo sestavljajo stara stanovanjska hiša, gospodarsko poslopje, kovačnica, žaga venecijanka z mizarsko delavnico, lesena lopa in nova stanovanjska hiša.

LOVRENŠKA JEZERA

Lovrenška jezera so najzanimivejša med jezerci, ki so na kakšen kilometer dolgem in 300 m širokem lovrenškem barju, ki mu nekateri pravijo tudi lovrenško jezerje. To barje sestavljata dve območji, med seboj ločeni le z ozkim pasom smrek. V vsakem je na šoti po 10 jezerc, barjanskih oken. Jezerca ležijo na površini okoli 16 ha med planinko (1392 mnm) in Mulejevim vrhom (1533 mnm) v povirju potokov Radolnje.  Od doma je najlažje z avtom do Rogle in od tod dalje cca 1,5 ure lahkega pohoda do jezer in nazaj. Za vzdržljivejše kolesarje pa s kolesom do Rogle in od tod naprej do Lovrenških jezer.

ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE NA BRINJEVI GORI

Brinjeva gora sodi med prve višinske naselbine in je obstajala že v mlajši kameni dobi ter preživela mnoge nižinske naselbine. Arheološka izkopavanja v začetku šestdesetih let so odkrila številne antične najdbe, ki kažejo na razgibano življenje že v davni preteklosti, od 3 do 5 tisoč let pred našim štetjem. Razstava o izkopaninah na Brinjevi gori je začasno postavljena v avli Hotela Planja na Rogli.

MUZEJ OZKOTIRNE ŽELEZNIŠKE PROGE POLJČANE – SLOVENSKE KONJICE – ZREČE

Železniška postaja Zreče je edina ohranjena postaja ozkotirne železnice Poljčane – Slovenske Konjice – Zreče. Ob njej je vlakovna kompozicija z lokomotivo, potniškim in dvema tovornima vagonoma. Omenjen razstavni eksponat in zbirko boste našli v starem delu mesta Zreče, tik ob cesti.

ŽIČKA KARTUZIJA

Skozi vas Žiče in nato dolino svetega Janeza Krstnika nas pot pripelje do skrivnostne Žičke kartuzije. V tej odmaknjeni in tesni dolinici si je takratni lastnik tega posestva, štajerski mejni grof Otakar III., okrog leta 1155 zadal nalogo, da ustanovi domovanje menihov iz Velike kartuzije na Francoskem. Od doma Gorenje je oddaljena cca 20 km. V njej boste poleg zgodovinskih in sakralnih znamenitosti našli tudi velik zeliščni vrt zdravilnih rastlin s trgovino zelišč in čajev.

MUZEJ 100 FRANKOLOVSKIH ŽRTEV – FRANKOLOVSKI ZLOČIN

Muzej »100 frankolovskih žrtev« je bil postavljen v čast dogodku iz 2. svetovne vojne, ko so v Grabnu na Stranicah obesili 100 slovenskih domoljubov. Med najhujše nacistične zločine 2. svetovne vojne sodi krut zločin nad domoljubi ob koncu vojne, 12. februarja 1945 v Grabnu na Stranicah.     

Muzej je ob stari cesti Celje – Maribor med Frankolovim in Stranicami. Od tod imate do doma na Gorenju še 15 km.

CERKEV SV. MATERE BOŽJE NA BRINJEVI GORI

Podružnična in romarska cerkev sv. Matere božje leži na 630 m nadmorske višine in je najmlajša v vencu treh cerkva na 3,5 km dolgem grebenu Brinjeve gore, Golike in Brezja, a od vseh cerkva najbolj poznana. Nekoč so jo imenovali »male Višarje« in vse do druge svetovne vojne je privabljala množice romarjev.

CERKEV JEZUSOVE SPREMENITVE NA GORI NA ROGLI

V letu 2010 blagoslovljena cerkev na Rogli na 1.517 m nadmorske višine, ki spada v župnijo sv. Kunigunde na Gorenju nad Zrečami, je eden redkih primerov vlaganja gospodarstva v sakralne objekte.

Iz doma na Gorenju je 12 km in 750 m višinske razlike. Do tja lahko pridete s Kolesom, ali peš. Seveda se lahko do tja pripeljete tudi z avtomobilom.

Vse te znamenitosti in podrobnejše opise, pa lahko najdete tukaj.

Pridružite se nam v najboljši učilnici na svetu - v naravi.

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …