Družabna igra: OD MUKE DO SMUKE
Nazaj

Družabna igra: OD MUKE DO SMUKE

Bliža se nova zimska sezona. Počasi bomo očistili prah s smuči, palic in smučarskih čevljev. Telo bi bilo treba tudi fizično pripraviti na obremenitve, ki nastajajo pri smučanju ter osvežiti znanje smučanja in smučarskih pravil.

V Centru šolskih in obšolskih dejavnosti je zima čas, ko učence brez znanja smučanja naučimo pravilne namestitve opreme, vzpenjanja, spuščanja, spreminjanja smeri, uporabe vlečnice in nenazadnje smučarskih pravil. Tiste, ki že znajo vijugati po belih strminah, pa naučimo kaj novega, težjega, zanimivega. Prav vsi pa morajo poznati mednarodna (FIS) vedenjska pravila, znake na smučiščih in posamezna določila Zakona o varnosti na smučiščih. Vprašajte se, ali tudi vi res dobro poznate pravila na smučiščih.

S poznavanjem teh pravil zmanjšamo možnost nesreč na smučiščih in tako poskrbimo za varno smučanje naših varovancev.

Da učenje teh pravil ne bi bilo preveč dolgočasno, sem pripravila igro Od muke do smuke. Pri tej igri učenci, učitelji, smučarji, začetniki in vsi ostali na zabaven način osvajajo pravila, predpise in znake na smučiščih.

V igri lahko sodeluje od 2 do 6 učencev. Primerna je za vse, ki so starejši od 10 let. Učitelj sodeluje pri igri kot vodja/organizator oziroma sodnik.  Vloge se razdelijo na smučarje in nadzornika. Nadzornik je lahko samo eden, medtem ko je smučarjev od 1 do 5. Delo nadzornika je, da nadzira igro, da varuje list z vprašanji (smučarjem ne dovoli vpogleda v list), postavlja vprašanja in preverja točnost odgovorov. Nadzornik mora biti nekdo, ki naglas in razločno bere. Smučarji po tem, ko vržejo številko 6 in pravilno odgovorijo na vprašanje, za start tekmujejo na progi, označeni s polji od 1 do 70. Premikajo se po toliko polj, kolikor vržejo kocko. Na progi so različno obarvana polja (modra, rdeča in siva). Polja so torej takšnih barv, kot so tudi težavnosti smučarskih prog (namesto črne barve je uporabljena siva, zaradi boljše vidljivosti). V kolikor smučar pride na rdeče, modro ali sivo označeno polje, mora izvleči liste takšne barve in odgovoriti na vprašanje, ki je zapisano na listku. Rdeča polja se nanašajo na Zakon o varnosti na smučiščih, modra na znake na smučiščih ter siva na FIS vedenjska pravila smučarjev. V kolikor smučar pravilno odgovori na vprašanje, lahko naslednjič, ko pride na vrsto, normalno napreduje, če pa se zmoti, mu mora nadzornik prebrati pravilen odgovor. Za kazen ta smučar enkrat ne sme metati kocke. Na progi so tudi vijolično obarvana polja. Ne le-teh mora smučar narediti to, kar zapoveduje polje. Npr. polje, ki je najmanj priljubljeno med učenci – polje št. 33 – NE VRIVAJ SE V VRSTO, POJDI NAZAJ NA ZAČETEK.

Tisti, ki prvi pride do polja št. 70, je zmagovalec. V kolikor učenci hitro končajo igro, zamenjamo nadzornika in igro ponovimo.

Igro v CŠOD Planica igramo že dve leti. Med učenci je zelo priljubljena in tudi odrasli so ob njej že uživali. Priporočam jo vsem tistim, ki izvajate zimske šole v naravi in vsem ostalim, ki poučujete smučanje. Primerna je tudi za študente Fakultete za šport in Pedagoške fakultete, saj se velikokrat izkaže, da tudi pedagogi pozabljajo na učenje smučarskih pravil ali pa so jih že sami malce pozabili.

Igra je že v prodaji. Kupite jo lahko v CŠOD Planica. Kontakt: planica@csod.si, telefon: 051 634 697 .

E-novice o razpisih, aktivnih počitnicah, prostih terminih …